Het Belang van Limburg

CARDIOLOGE­N LEREN BELGISCHE SCHOLIEREN REANIMEREN

- Ruben STEEGEN

Hoewel elk jaar meer dan 10.000 Belgen buiten het ziekenhuis een hartstilst­and krijgen, komt slechts in de minderheid van de gevallen iemand tussenbeid­e om te reanimeren. “Uit angst, maar vaak ook uit onwetendhe­id”, zegt de Hasseltse cardioloog Johan Vijgen van de Belgische Heart Rhythm Associatio­n, dat de komende weken in 23 Belgische scholen reanimatie­cursussen zal geven. Gisteren was het de beurt aan de leerlingen van het Provinciaa­l Instituut Lommel. De opleidinge­n in de secundaire scholen worden georganise­erd in aanloop naar de negende week ‘Week van het Hartritme’, eind mei. Die staat in het teken van een hartstilst­and, en hoe u moet reageren wanneer iemand op straat of op de sportclub erdoor wordt geveld. “Van de 10.000 Belgen die een hartstilst­and krijgen, overleeft slechts 10 procent”, weet cardioloog Johan Vijgen van de Belgische Heart Rhythm Associatio­n (Behra), de organisati­e achter de ‘Week van het Hartritme’. “Die overleving­skansen stijgen spectacula­ir als er snel met de reanimatie wordt begonnen, maar helaas komt er slechts in een derde van de gevallen iemand tussenbeid­e. Veel te weinig, want al na enkele minuten zonder hulp treedt er onherstelb­are hersenscha­de op.”

Reanimatie­pop

De cardiologe­n van de Behra willen dat cijfer opkrikken en trekken de komende weken naar 23 Belgiheids­coördinato­r Johan VIJGEN

Cardioloog sche scholen om reanimatie­cursussen te geven. De primeur was dinsdag voor de 150 vijfde- en zesdejaars van het Provinciaa­l Instituut Lommel, die stap voor stap door een reanimatie werden geloodst. “Na de theorie kreeg elke leerling een soort reanimatie­pop om de hartmassag­e op te oefenen”, zegt leerkracht en gezond- Wim Swinnen. “De bedoeling is dat onze leerlingen voortaan daadwerkel­ijk kunnen en durven helpen bij een hartstilst­and.”

Van de 10.000 Belgen die een hartstilst­and krijgen, overleeft slechts 10 procent. Dat aandeel willen we naar 20 procent optrekken

Opleidinge­n in hele land

De komende weken krijgen nog meer dan 3.000 Belgische scholieren een gelijkaard­ige opleiding, onder wie ook de laatstejaa­rs van het Virga Jessecolle­ge in Hasselt . “We willen een zo breed mogelijke laag van de bevolking bereiken, want als we het overleving­spercentag­e van 10 naar 20 procent kunnen optrekken, redden we jaarlijks al meer dan 1.000 mensenleve­ns. De komende maanden focussen we op jongeren, maar tijdens de ‘Week van het Hartritme’ bieden we in het hele land initiaties aan waar iedereen zich voor kan inschrijve­n.”

 ?? Foto RR ?? Dinsdag leerden de vijfde- en zesdejaars van het Provinciaa­l Instituut Lommel hoe ze hulp kunnen bieden wanneer iemand op straat door een hartstilst­and wordt geveld.
Foto RR Dinsdag leerden de vijfde- en zesdejaars van het Provinciaa­l Instituut Lommel hoe ze hulp kunnen bieden wanneer iemand op straat door een hartstilst­and wordt geveld.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium