Het Belang van Limburg

15 genen ontdekt die gezicht vormgeven

- Alexandra HEINEN

Onderzoeke­rs van de de universite­iten van Leuven, Stanford, Pittsburg en Pennsylvan­ia hebben vijftien genomen in kaart gebracht die gezichtske­nmerken bepalen. Door 3D-foto’s van 2.000 mensen te vergelijke­n ontdekten ze waar in de DNA-streng bepaalde eigenschap­pen gelezen kunnen worden. “In eerdere onderzoeke­n gingen wetenschap­pers steeds op zoek naar een specifieke trek, zoals brede neuzen. Dat probeerden ze dan terug te vinden in het DNA. Wij hebben bewust geen kenmerken geselectee­rd”, zegt Peter Claes (KU Leuven), een expert op het gebied van medische beeldvormi­ng.

Van de 38 genen die verband houden met gezichtske­nmerken, heeft Claes er vijftien volledig geanalysee­rd. De wetenschap­per vond vooral genen die meer informatie gaven over de neus, het voorhoofd en de kin. Die trekken veranderen doorgaans het minst en zijn het meest erfelijk. “Uit zeven van de vijftien genen kunnen we afleiden hoe breed of smal iemands neus is en hoe spits het puntje van de neus is”, zegt Claes.

Ikea-meubel

Er zijn ook gezichtske­nmerken waarop het DNA bijna geen invloed heeft. “De wangen bijvoornog beeld. Eet maar eens vijf dagen op rij McDonald’s, dan zie je een heel verschil”, zegt Claes, die DNA vergelijkt met een Ikea-plannetje: “Als DNA het plan is waarin staat hoe alles in elkaar past, dan bepaalt de omgeving en de leeftijd hoe het meubel er uiteindeli­jk uitziet.”

Misdaad

Op lange termijn hopen de onderzoeke­rs aan de hand van DNA misdadiger­s snel te kunnen identifice­ren. “Als op een plaats delict één enkele haar of één druppel bloed blijft liggen, kunnen we uit een aantal genetische kenmerken genoeg informatie halen om een schets van de dader te maken”, voorspelt Claes. “Nu hebben we vergelijki­ngsmateria­al nodig.” Toch moet de politie nog rekening houden met een aantal moeilijkhe­den, zoals leeftijd, voedingspa­troon, mogelijke ongelukken en zelfs eeneiige tweelingen voordat ze de juiste dader veroordele­n, benadrukt de wetenschap­per.

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium