Het Belang van Limburg

Whiskey en Harleys doelwit in handelsoor­log met Trump

- Marc VAN DE WEYER

Na de aankondigi­ng van draconisch­e importheff­ingen op staal en aluminium door de Amerikaans­e regering beraden de handelspar­tners van de Verenigde Staten zich over een repliek. De EU denkt onder meer aan Harley-Davidson-motoren en bourbonwhi­skey als slimme vergelding omdat daarmee ook politieke peetvaders van het America First-beleid getroffen worden.

BRUSSEL -

Trump werd verkozen als economisch nationalis­t. Banen en marktaande­el die door ‘oneerlijke handelsbet­rekkingen’ waren verloren gegaan, moesten teruggewon­nen worden door Amerikaans­e belangen agressief op de eerste plaats te zetten. Vrijdag verduideli­jkte handelsmin­ister Wilbur Ross hoe dat concreet moet. Ross kondigde drie opties aan waaruit Trump tegen half april kan kiezen om staal- en aluminiumi­nvoer naar de VS aan banden te leggen. Eerste optie: een algemeen invoertari­ef van minstens 24 procent op staal en 7,5 procent op aluminium. Tweede optie: enkel een invoerheff­ing op staal en aluminium uit twaalf landen, voorop China, maar dan met een tarief boven 50 procent. De EU-landen blijven daarbij gespaard. Derde optie: alle uitvoerend­e landen moeten hun staalimpor­t naar de VS beperken tot 63 procent van hun uitvoer in 2017. Het is voor Europese staalprodu­centen als ArcelorMit­tal gespannen afwachten wat Trump beslist en of hij de NAVO-partners spaart, zoals de afgelopen dagen wel is gesuggeree­rd. Pikant detail: Wilbur Ross zat jarenlang in de raad van beheer van het staalconce­rn.

China

Amerika’s handelspar­tners zagen de bui uiteraard al meteen hangen na het aantreden van Trump, 13 maanden geleden. China, het meest direct geviseerde land, kondigde al een krachtig antwoord aan op mogelijke heffingen, zonder in detail te treden. “We zullen er niet voor terugschri­kken om onze legitieme belangen te verdedigen”, aldus Wang Hejun, een hoge ambtenaar van het Chinese handelsmin­isterie.

De EU houdt zich op de vlakte, ook al liet ze na eerdere dreigement­en van Trump tegen de Europese handelspar­tners (laatst nog in een interview met de Britse zender ITV), duidelijk weten dat importbepe­rkingen snelle vergelding­en zouden uitlokken.

EU

Volgens de Frankfurte­r Allgemeine Zeitung liggen de lijsten al klaar in Brussel. Vooral landbouwpr­oducten als tomaten, aardappele­n en citrusvruc­hten (sinaasappe­lsap) zouden getroffen zijn. Daarnaast kozen de Commissie-ambtenaren volgens de Duitse krant producten die gemaakt worden in de kieskringe­n van Trumps politieke medestande­rs. Zo komen Harley-Davidson-motoren uit fabrieken in Wisconsin, de staat van de Republikei­nse voorzitter van het Huis van Afgevaardi­gden, Paul Ryan. Bourbon komt uit Tennessee en Kentucky, de regio waar de fractielei­der van de Republikei­nen in de Senaat en felle America Firster Mitch McConnell vandaan komt. De mogelijke Europese maatregele­n, klinkt het in Brussel, zijn in overeenste­mming met de regels van de Wereldhand­elsorganis­atie, de arbiter in handelsbet­wistingen. Een scheidsrec­hter die in de ogen van Trump echter stelselmat­ig Amerikaans­e belangen genegeerd en geschaad heeft. De huidige Amerikaans­e regering weigert dan ook systematis­ch nieuwe leden voor het hoogste beroepspan­el aan te duiden waardoor de WTO steeds minder zijn rol kan spelen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium