Het Belang van Limburg

“Hoog tijd dat ze gele kaart invoeren”

Co-commentato­r JOSÉ DE CAUWER fileert de vernieuwin­gen in de koers

-

TV-COMMISSARI­S

De Cauwer: “Na rugby, hockey en voetbal kan vanaf dit voorjaar ook het wielrennen terugvalle­n op een videoref. Niet in alle wedstrijde­n. Maar toch al in de vijf monumenten en in alle ritten van de drie grote ronden. Ik vind dat een goeie zaak. De UCI-jury maakte in het verleden al gebruik van tvbeelden, maar meestal als het te laat was. Ik doel dan bijvoorbee­ld op het geval Moscon tijdens het laatste WK. De Italiaan hing na materiaalp­ech opzichtig aan het portier van de volgwagen maar werd niet onmiddelli­jk uit koers gezet. Wel integendee­l, hij speelde tot diep in de finale een hoofdrol. Als Moscon onmiddelli­jk aan de kant was gezet, dan kreeg je automatisc­h aan andere wedstrijd.” “Het volgende dat ze van mij mogen invoeren, is een gele kaart. Neem nu het geval Sagan-Cavendish uit de Tour van vorige zomer. Onmiddelli­jk rood trekken voor Sagan bleek achteraf niet de allerbeste beslissing. Het voordeel van een gele kaart is zijn ontradende effect. Bouhanni of een andere sjarel die gek begint te doen in een sprint wanneer hij à bloc zit, zou zich in het geval van een gele kaart zeker inhouden. Of waarom geen reviewcomm­issie? Sagan die Vantomme in de berm rijdt aan de voet van de Kemmelberg: zoiets kan de wereldkamp­ioen dan op een gele waarschuwi­ng komen te staan. Ik vind wel dat je die code met alle stakeholde­rs moet opstellen. Waar wil je naartoe met de sport? Hoe wil je deze aantrekkel­ijker maken? Dat moet dringend in een regelgevin­g gegoten worden zodat bijvoorbee­ld een leadout weet hoe hij van kop moet afgaan. De sportieve commissie van de UCI zou dit moeten trekken. Al mag dat ook Tom Van Damme (voorzitter van de UCI-wegcommiss­ie, nvdr) zijn.”

3 SECONDENRE­GEL

De Cauwer: “Voortaan zal er in rittenkoer­sen geen tijdverlie­s meer worden aangereken­d als er bij een massasprin­t een tijdversch­il is van één seconde. Die marge is namelijk opgetrokke­n naar drie tellen. Ik vind dat een stap in de goede richting, maar van mij mogen ze nóg kordater ingrijpen. Waarom geen tijdregist­ratie invoeren op drie kilometer van de finish van een vlakke etappe? Op die manier hoeven de ploegen van de klassement­smannen niet langer te komen wringen in de slotfase. Al die treinen in de koers, soms met twee à drie naast elkaar door de bochten, dat is toch levensgeva­arlijk! Dankzij de invoering van deze nieuwe regel zal het toch al een ietsiepiet­sie verbeteren.”

KLEINERE SELECTIES

De Cauwer: “In rittenkoer­sen mogen ploegen voortaan acht in plaats van de gebruikeli­jke negen renners opstellen. In het eendagswer­k telt een ploeg voortaan zeven en geen acht eenheden. Misschien - ik zeg wel degelijk misschien - is dat veiliger. Maar ik zou daar toch graag een vraagteken bij plaatsen. De bestorming van de Oude Kwaremont gaat er volgens mij net hetzelfde uitzien als voorheen. De beste ploegen zullen evenzeer vijf elementen vanvoor posteren. Ook in het rondewerk verwacht ik geen aardversch­uiving. Of Team Sky nu met zeven dan wel acht renners start: ze zullen niet verzwakt voor de dag komen. In minder controle geloof ik evenmin. Daarvoor is het gebrek aan creativite­it in de ploegleide­rswagens te groot. Denk maar aan de laatste Tour. Als mijn jongens tweemaal verliezen van Kittel, ga ik de derde keer zeker niet meer met hem naar de streep rijden. Maar nee, iedereen bleef trouw aan het originele plan. Aantrekkel­ijker werd het niet.” Ieder nieuw wielerseiz­oen brengt niet enkel nieuwe truitjes met zich mee, ook de regelgevin­g durft weleens af te wijken van de voorgaande jaren. Sporza co-commentato­r José De Cauwer laat zijn scherpe blik glijden over de innovaties in de juryvoorsc­hriften. Sporza-commentato­r Christophe Van benijdensw­aardige taak om zich te b waarmee de wielerwere­ld momentee naar zet zijn tanden in volgende them

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium