Het Belang van Limburg

“Waar blijven de pat

Sporza-commentato­r CHRISTOPHE VANDEGOOR tackelt de problemen waarmee de wielerwere­ld kampt

-

HET GEVAL FROOME

Vandegoor: “Ik trap natuurlijk een open deur in door te stellen dat ze bij de UCI duidelijk schrik hebben van de goedbetaal­de advocaten van Team Sky. Hoe kan het anders dat Froome al koersdagen op zijn teller heeft staan? Ik twijfel er nochtans niet aan dat ze de juridische dienst van de Internatio­nale Wielerunie achter de schermen druk in de weer is met het bewuste dossier. Het laatste dat de UCI wil, is dat het alles als een boemerang in het gezicht krijgt. Intussen blijft het wachten op een nieuwe zet. Dat is natuurlijk slecht voor de sport, ook al wordt Froome niet in verband gebracht met het allerergst­e vergrijp. Wat me voornameli­jk stoort, is dat het ‘maagdelijk­e’ Team Sky eens te meer in een kwaad daglicht wordt gesteld met deze salbutamol­affaire. Niet zo gek lang na eerdere affaires met Wiggins en berichtgev­ing rond tramadolge­bruik. Deze optelsom bemoeilijk­t de zoektocht naar nieuwe sponsors, zoveel is zeker. Kijk naar de ploeg van Patrick Lefevere: enorm succesvol, maar een nieuwe hoofdspons­or binnenhale­n… Nee, dat lukt niet. De wielerspor­t blijft die reputaties­chade kortom met zich meedragen. Een ander opvallend gegeven is het gebrek aan patrons in het peloton. Waar blijven ze, de kampioenen die hun nek moeten uitsteken? Op dat vlak blijft het verdacht stil op Twitter. Waarom hoor je niets van Sagan en andere groten? Is een jongen als Tim Wellens dan één van de weinige witte ridders?”

CORTICOÏDE­NVERBOD

Vandegoor: “David Lappartien­t wil corticoïde­n - producten waarmee je door de pijngrens kunt gaan - bannen uit de wielerspor­t. Het is een bewijs dat de UCI-president ballen aan zijn lijf he Rolf Aldag, performanc­e ma ger bij Dimension Data, wa een interview alvast duidelijk trent deze materie. De Duitse voorstande­r van een totaal bod. Hij zei: ‘Geef het wielerm eu niet de vrijheid, want het daar niet mee omgaan’. Ik nogal nuchter en fatalistis­ch het om dit soort discussies g Mijn stelling is: het is een p bleem van alle tijden en het zal alle tijden blijven.”

TECHNOLOGI­SCHE FRAUD

Vandegoor: “Een ander st paardje van Lappartien­t is pleidooi voor strafrecht­el sancties in geval van technol sche fraude. De kersverse voor ter zal kortom een batterij aan vocaten in stelling mogen b gen. Volkomen terecht, als je mij vraagt. Want hoewel ik disch dopinggebr­uik niet go

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium