Het Belang van Limburg

“Phil zit in de juiste ploeg voor Roubaix”

Bondscoach KEVIN DE WEERT buigt zich over de Belgische profs en beloften

-

ndegoor krijgt van ons de weinig buigen over de problemen el kampt. De 45-jarige Tongema’s…

VLAAMSE WERK

De Weert: “Philippe Gilbert heeft zijn hoofddoele­n publiekeli­jk omcirkeld. Hij wil alle monumenten winnen en mikt daarom voluit op winst in Milaan-Sanremo en Parijs-Roubaix. Dat zal niet makkelijk worden, maar ik sluit die stunt evenmin uit. Met Phil weet je namelijk nooit. Als hij iets in zijn hoofd heeft zitten, komt hij des te gevaarlijk­er uit de hoek. Het aparte aan Gilbert is dat hij zichzelf die druk oplegt. Hij heeft dat nodig, al zal zijn specifieke contract (waarin met tal van bonussen wordt gewerkt, nvdr) hem ook wel prikkelen. Tot dusver is hij nog maar eenmaal in Parijs-Roubaix gestart. Hij ontbeert ervaring in een koers die je moet leren rijden. Toch is een zege niet ondenkbaar. Hij maakt immers deel uit van de juiste ploeg. Quick Step Floors bundelt namelijk heel wat expertise onder één dak.” “Onze andere topper, Greg Van Avermaet, wil dan weer absoluut de Ronde van Vlaanderen winnen. Greg zal ongetwijfe­ld nog met die val op de Oude Kwaremont in zijn maag zitten. Wie weet maakt dat wel extra krachten vrij? Tot dusver heeft hij nog geen geluk gekend in de Ronde. Maar aan alle reeksen goed of slecht - komt ooit een eind. Ik reken zowel op Greg als Phil voor het EK in Glasgow. Dat vindt plaats op een stadsparco­urs dat op maat is van de punchers. Tijdens de Commonweal­th Games wist Geraint Thomas er destijds te winnen. Dat zegt genoeg, niet? Wat het WK betreft gelden er andere wetten. Normaal gezien is Innsbruck te lastig voor Van Avermaet. Hetzelfde werd echter gezegd over het olympische traject in Rio en iedereen weet hoe dat afliep (lacht). Omwille van de lastigheid­sgraad druk ik er bij de renners wel op dat ze dit najaar de Vuelta afwerken in aanloop naar het WK.” “Daarnaast verwacht ik dat dezelfde namen de scepter zullen zwaaien. Naesen is een nuchtere vent. Die gaat zijn voorjaar van vorig jaar gewoon bevestigen. Terwijl Benoot in zijn vierde profjaar eens moet prikken, proberen een koers te winnen.”

KLIMWERK

De Weert: “In het klimwerk staan we er eveneens goed voor. Niet in het minst dankzij de Limburgse inbreng. Wellens en Teuns zijn jongens waar ik op reken voor Innsbruck. Dylan gaat voluit zijn kans mogen gaan in de Ardennenkl­assiekers. En Tim… tja, dat is een topcoureur. Als hij een koers Vanaf dit seizoen is Kevin De Weert niet enkel bondscoach van de profs, maar ook van onze beloften. Welke verwachtin­gen koestert hij over zijn ervaren rotten en zijn dartele veulens? wint, is het vaak één van WorldTour-niveau. Voor Tim wil ik een uitzonderi­ng maken in aanloop naar het WK. Met zijn hitteprobl­eem hoeft hij van mij geen Vuelta te rijden. De combinatie Tour of Britain-Canadees tweeluik kan een goed alternatie­f vormen. Bovendien heeft Tim de mentalitei­t om keihard te trainen in de bergen rondom Monaco.”

JONGEREN

De Weert: “Nathan Van Hooydonck (BMC) is goed aan het seizoen begonnen. In het Midden-Oosten reed hij vaak in het offensief. Zoiets maakt je motor groter als baroudeur en is goed voor het zelfvertro­uwen. Laat hem maar doen. In het Ardense werk verwacht ik al een flits van Bjorg Lambrecht (Lotto Soudal). Bjorg legt zichzelf graag druk op en hoopt stiekem van bepaalde prestaties. We zullen zien of dat er al uitkomt. Bjorg is naast Harm Vanhoucke (die op 1 juli prof wordt bij Lotto Soudal, nvdr) en Steff Cras (Katusha-Alpecin) een jongen waarop ik reken voor het beloftenWK in Innsbruck. Als andere landen hun beste elementen onder 23 jaar selecteren, dan wij ook! De toekomst van het Belgische wielrennen ziet er rooskleuri­g uit, ook al moeten die jongens nog alles bewijzen. Het potentieel is er, dat staat vast.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium