Het Belang van Limburg

“Teuns is onze grootste troef”

JOHAN VANSUMMERE­N spreekt zijn verwachtin­gen uit over de Limburgers

-

DE KOPMANNEN DYLAN TEUNS

“De Valverde van Zelk”

Vansummere­n: “Dylan Teuns beschikt dankzij zijn punch over een krachtig wapen in het hedendaags­e wielrennen. Daarom dicht ik ‘de Valverde van Zelk’ de grootste kans toe op een klassieke zege. Teuns’ scherpe eindschot bergop komt hem ook in rittenkoer­sen goed van pas. Alleen moet hij hopen dat er geen tijdrit op het programma staat, net zoals dat vorig seizoen het geval was in de door hem gewonnen Tour de Wallonie, Ronde van Polen en Arctic Race of Norway. De chronoproe­f is duidelijk een werkpunt voor Dylan, zo niet dreigt hij aardig wat punten mis te lopen bij het verdedigen van zijn klassement. Wie punten pakt is waardevol voor zijn ploeg, waardoor je marktwaard­e stijgt. Niet onbelangri­jk in een laatste contractja­ar.”

TIM WELLENS

“Trekt hij de lijn

ditmaal wél door?”

Vansummere­n: “Tim is opnieuw als een komeet aan het wielerseiz­oen begonnen. De vraag is: kan hij die lijn dit voorjaar wel doortrekke­n, want vorig jaar deemsterde hij na zijn derde plaats in de Strade Bianche wat weg. In het eendagswer­k mankeerde hij tot dusver wat punch. Aan die tekortkomi­ng lijkt Tim te hebben gewerkt. Typisch, de Truienaar laat niets aan het toeval over. Ik verwacht het meest van hem in de slopende koersen, type Amstel Gold Race. Een koers die hij à la Fränk Schleck moet zien te winnen, door van een eindje van de finish van de concurrent­ie weg te rijden. Tim gaat namelijk niet rap kapot. De grote rondes liggen hem niet, zegt hij zelf. Wie ben ik om hem tegen te spreken? Ook rondjes van een week moeten Wellens’ ding worden. Met de Ruta del Sol heeft hij er alvast één binnen. Als hij er uit de reeks Parijs-Nice, Catalonië, Polen, BinckBank Tour nog één à twee kan winnen, is het kassa.”

BEN HERMANS “Ben gaat alle

kansen krijgen”

Vansummere­n: “Het zal dit seizoen aan Ben Hermans liggen en aan niemand anders. Ben gaat namelijk alle kansen krijgen die hij vroeger niet kreeg. Hermans rijdt bij een ploeg (Israel Cycling Academy, nvdr) die niet overal welkom is. Dat hoeft echter geen probleem te vormen. Trouwens, als Ben presteert als kopman, zal dat deuren openen voor zijn team. Hij start in de Ronde van Catalonië, Tirreno-Adriatico en de Giro. Indien hij in die rittenkoer­sen kan uitpakken, zullen ze bij de ploegleidi­ng in de wolken zijn.”

DE LUXEKNECHT­EN JELLE VANENDERT “Te duchten als

hij gefocust is”

Vansummere­n: “Jelle is het seizoen goed alvast goed begonnen. In de Ruta del Sol etaleerde hij dat hij het klimmen niet is verleerd. De Vanendert uit 2011 benaderen wordt moeilijk. Maar als hij gefocust is, zal hij een te duchten klant zijn op punchaanko­msten. Jelle is meer dan een nuttige kracht voor de ploeg, hij kan zelf ook prijs rijden. Zijn enige nadeel is dat de buitenwere­ld nooit de indruk krijgt dat hij afziet op zijn fiets. Hij blijft elegant trappen, zelfs wanneer hij kraakt.”

MAARTEN WYNANTS “Maarten stelt nooit teleur”

Vansummere­n: “Maarten is een modelprof, zoals er in onze provincie talrijke huizen trouwens. Weet je wat je bij hem hebt? Maarten stelt nooit teleur. Hij bolt nooit over de streep zonder iets nuttigs gedaan te hebben voor de ploeg of voor zichzelf. Wynants wil dit voorjaar over hetzelfde vormpeil beschikken als dat waarmee hij het voorbije najaar rondreed. Het lijkt erop dat dat zal lukken: in Australië liet hij al mooie ereplaatse­n noteren. Laat ons hopen dat Maarten dit seizoen eindelijk die vervelende nul achter zijn naam mag wegstrepen. Ook al is dat natuurlijk geen must voor hem.”

KENNETH VANBILSEN “Leeftijd bereikt voor

een statusverh­oging”

Vansummere­n: “Vanbilsen is dit seizoen al nuttig geweest als sprintlood­s voor zijn snellere teammaat Laporte. Het ziet ernaar uit dat Cofidis vooral als sprintlood­s op Kenneth rekent. Al mag hij wat mij betreft meer tonen en mij verbazen. Bijvoorbee­ld zijn wondervoor­jaar van enkele seizoenen geleden nog eens dunnetjes overdoen. Kenneth heeft de leeftijd bereikt (27 jaar, nvdr) om zijn status te verhogen.”

DE VRIJBUITER­S AMAURY CAPIOT

“Moet voor zichzelf rijden”

Vansummere­n: “Amaury moet na een seizoen vol lichamelij­k leed vooral voor zichzelf rijden. Hi is daar trouwens goed mee bezig. Zo liet Capiot al vijfmaal een toptiennot­ering optekenen. Mijn geloof in zijn capaciteit­en blijft dan ook onverander­d groot. Doe maar eens gek, zou ik zo zeggen. Bijvoorbee­ld in een wedstrijd als Nokere Koerse. Of waarom niet in het BK in Binche?”

DAVID BOUCHER “Gelukkig als hij

vooruit kan rijden”

Vansummere­n: “David Boucher is op zijn 38ste opnieuw prof. Dankzij Tarteletto-Isorex. Goed gezien van die ploeg trouwens. Boucher is een sterke beer, wat hij in het verleden meermaals liet zien in lange ontsnappin­gen. De in Gingelom neergestre­ken Fransman is het gelukkigst als hij voor het peloton uit kan rijden. Wedden dat ze daar bij Tarteletto ook gelukkig van zullen worden?”

DE JONGEREN “Ogen open en

stappen zetten”

Vansummere­n: “Met Robbe Ghys, Milan Menten en Jasper Philipsen maakten drie talenten de overstap naar de profs. Ik zou tegen die jongens willen zeggen: doe de ogen open en zorg dat je aan het eind van het seizoen een fikse stap vooruit hebt gezet. Dat kan je realiseren door een opvallend resultaat of dito actie. Pistier Ghys kan zowel sprinten als tijdrijden. Ik raad hem aan een voorbeeld te nemen aan de Australisc­he ex-prof Stuart O’Grady. De oud-winnaar van ParijsRoub­aix stond ook bekend om zijn goeie prologen en pakte daarnaast nog plakken op de piste. Milan Menten moet dan weer opletten dat hij niet in mijn voetsporen terechtkom­t, namelijk dat hij al te snel in een knechtenro­l geduwd wordt. En dan heb je nog Philipsen. Dat is naar verluidt onversnede­n klasse. Hij heeft de perfecte keuze gemaakt door voor het project van Axel Merckx te kiezen. Daardoor gaat hij beloftenko­ersen afwisselen met een zeldzame proeverij van een profwedstr­ijd. We gaan snel weten wat onze drie jongeren waard zijn. Want wat goed is, komt snel.”

DE EERZUCHTIG­EN “Koersen voor een

beter contract”

Vansummere­n: “Roy Jans, Timothy Stevens, Dennis Coenen en Alexander Geuens zitten in dezelfde situatie: zij moeten van dit seizoen gebruikmak­en om het continenta­le niveau, waarin ze terechtgek­omen zijn, te ontgroeien. Er zijn levende bewijzen zat dat zoiets mogelijk is, denk maar aan Dimitri Claeys (Cofidis), Timothy Dupont (Wanty-Groupe Gobert) en Baptiste Planckaert (KatushaAlp­ecin). Daarom zou ik hen adviseren: tracht de moed niet te verliezen, rij ertussendo­or, trek uw plan en tracht telkens zo kort mogelijk te eindigen. Hun voordeel is dat noch zij zelf, noch hun ploeg de koers zullen moeten maken.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium