Het Belang van Limburg

It moet ik beste n de wereld zijn”

Gaviria, DE OPMERKELIJ­KE DEBUTANT

- Hugo COOREVITS

uit de opmerkelij­kste debutant van sweekend. De nog altijd maar 23-jarige maar meerijden. De Colombiaan is een k wil de allereerst­e Zuid-Amerikaan siekers wint. Daarmee onderschei­d ik mbianen. Daarmee schrijf ik geschiem te doen.” et toch k - in overolomte man deze Euroeet wel nderen s alleis wat Dan is schikt ar één l win-

alige rbij om eite

allerdie er de helwegen: urrenrijks­te g naar t koeral. Dat geven m aan hebben nselijk nen. Ik aken.”

an het koers

hoor. en van on. Ik 2 was,

ok

op) enkele e zoek ik nooit op op training. Hier heb je duizend opties om te trainen. Bij ons niet. Hier maakt het me niet uit welke straat ik insla. Of het nu kassei of asfalt is. Ik vertrek en zie wel waar ik uitkom. Dan verdwaal ik al eens, maar wat kan het me schelen. Dan eindig ik ergens voor een huis, keer ik om en ben ik weer weg. Ik vind dat zelfs leuk.”

Kan je ondertusse­n de Oude Kwaremont en de Bosberg uiteenhoud­en?

(lacht smakelijk) “Ja hoor, dankzij Iljo Keisse, die me op training aldoor ondervraag­t. Na de Oude Kwaremont volgt de Paterberg, maar dat is voor de Ronde van Vlaanderen. Laten we zeggen dat ik zo ongeveer weet waar de grote hinderniss­en liggen.”

Wat was je eerste kasseiweds­trijd ooit?

“Het was de koers die Yves Lampaert vorig jaar won, maar dan de editie van 2016, euh... Dwars door Vlaanderen in Waregem.”

Was dat liefde op het eerste gezicht?

“Ja, hoor. Ik voelde me die dag supergoed. Het werd een fantastisc­he dag die raar eindigde. Wist ik veel waar we naartoe reden, wanneer ik moest eten en drinken. Ik was zo geconcentr­eerd aan het koersen dat ik die twee zaken uit het oog verloor. In de finale had ik kramp tot achter mijn oren.”

Hoe belangrijk is de Omloop Het Nieuwsblad en Kuurne-Brussel-Kuurne voor jou?

“Héél belangrijk. Het is zaterdag mijn eerste WorldTour-koers van het seizoen en tegelijk de eerste keer dat ik het Belgische openingswe­ekend rijd. Ik probeer het ritme van dit soort koersen beter te begrijpen en vast te hebben. Vandaar dat die twee wedstrijde­n en de Strade Bianche toegevoegd zijn aan mijn voorjaar. Ik heb al heel wat video’s van het verleden bekeken en geanalysee­rd. We praten vanaf donderdag de omlopen nog eens goed door ook. Want je kunt de beste benen van het pak hebben, maar toch hopeloos in de prak worden gereden.”

Boonen won nooit de Omloop Het Nieuwsblad, maar alle andere kasseikoer­sen meerdere keren. Hij wees je aan als zijn opvolger. Wat doet dat met je?

“Ik blijf er rustig bij. Die uitspraak motiveert me. Als zo’n grote meneer zoiets zegt, dan betekent dit ook dat hij iets in mij ziet waarmee ik zelfs in deze legendaris­che Europese koersen het verschil kan maken.”

Heb je veel opgestoken van Boonen?

“Zeker weten, maar toch heb ik buiten de koers meer van hem geleerd dan in de wedstrijd zelf. Hij deed me anders naar het wielrennen kijken. Alleen al door de manier waarop hij met zijn job en passie omging. Hij was altijd even profession­eel, maar hij leerde me ook dat het leven meer is dan koersen en nog eens koersen. (haalt de schouders op) Op een dag wil ik de beste zijn. Nu is dat Peter Sagan, maar het wielrennen verandert. Ik ben me aan het voorbereid­en om op een dag die top te bereiken. En daar komt veel meer bij kijken dan alleen maar goed kunnen fietsen.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium