Het Belang van Limburg

“NIET HIER OM ELFDE TE

ELFJE WILLEMSEN TELEURGEST­ELD ÉN STRIJDVAAR­DIG NA SCHOONHEID­SFOUTJES IN EERSTE TWEE AFDALINGEN

-

Voor medailles kwamen de Belgische bobsleevro­uwen nooit in aanmerking. Gezien hun resultaten dit seizoen was dat een utopie. Maar elfde na twee van de vier afdalingen? Neen, dat had stuurvrouw Elfje Willemsen nu ook niet in gedachten. “De top 8 spookt nog altijd door mijn hoofd.” Vandaag is het D-day, het olympische afscheid van Willemsen. En de Bullets kijken intussen al verder dan Pyeongchan­g 2018. Hoe ziet hun toekomst eruit, ongeacht het eindresult­aat? Avondwerk voor de Belgian Bullets. Ter wille van de tv-rechtenhou­ders is de tweemansbo­b bij de vrouwen in de late avond geprogramm­eerd, met een laatste afdaling om 22.00 uur. Maar de Bullets hadden zich erop voorbereid de voorbije dagen: laat uitslapen, een power nap in de namiddag en ze konden ertegen. Ook de supporters zwaaiden druk met hun Belgische vlaggen.

Maar knallen deden stuurvrouw Elfje Willemsen (33) en remster Sara Aerts (34) niet. Ja, ze hadden weinig tijd tussen de twee afdalingen: ze begonnen als één van de laatsten, en omdat ze geen kanontijd konden neerzetten, moesten ze als één van de eersten hun tweede run afdalen. “Twee keer dezelfde foutjes gemaakt, dat stapelt zich wel op”, zegt Willemsen. “Ik hoop dat veel teams nu hun perfecte afdaling deden en wij morgen na onze mindere dag nog kunnen opschuiven. Ik ben Elfje, ik kom niet naar hier om elfde te worden. Dus ja, Ik ben wel wat teleurgest­eld in mijn stuurkwali­teiten, vooral omdat de trainingen zo goed als perfect gingen.” Na de trainingen van deze week zei Willemsen dat de top 8 realistisc­h was. Maar dan zullen ze nog aardig hun best moeten doen. In Sochi, vier jaar geleden, stonden ze na dag één nog op de vierde plaats, en werden ze uiteindeli­jk zesde. Nu staan ze pas elfde. Willemsen: “Die top 8 blijft door mijn hoofd spoken. En ik sta liever een beetje achter om dan op te schuiven, dan op de tweede dag plaatsen te verliezen zoals in Sochi. Dat zou pas eindigen met een teleurstel­ling zijn.”

Bullets werven aan

Want het is inderdaad de realiteit: nog één dag, welgeteld twee afdalingen, en de olympische carrière van Elfje Willemsen, stuurvrouw van het eerste uur, zit erop. Al is het niet haar definitiev­e afscheid. Ze wil nog één jaar doorgaan tot het WK 2019 in het Canadese Whistler. Haar remster Sara Aerts wil eventueel haar lot aan dat van Willemsen koppelen, maar twijfelt nog: “Ik zal zien hoe mijn lichaam het uithoudt, daarvan zal het afhangen.” An Vannieuwen­huyse (26), de tweede Belgische stuurvrouw, is helemaal overtuigd na haar eerste olympische ervaring. Ze wil sowieso ook op de Winterspel­en van Peking 2022 staan. “Ik ben zo opgewonden, dat gevoel om olympier te zijn…” Zij staat momenteel vijftiende, drie plaatsen beter dan op de wereldrang­lijst (18de). Sophie Vercruysse­n (25), dit seizoen remster van Vannieuwen­huyse, wil net als Aerts alles eens op een rijtje zetten. Reserverem­ster Shana Vanhaen (24) wil de volgende olympiade ook doorgaan, al moet ook zij haar rekening maken. Zowel Aerts als Vanhaen hebben op dit ogenblik een werklooshe­idsuitkeri­ng, Willemsen, Vanieuwenh­uyse en Vercruysse­n worden gesteund door Sport Vlaanderen.

En dan zijn er nog enkele teamleden die niet in Pyeongchan­g zijn (Nel Paulissen, Lies Defreyne, Loes Hubrecht). Hoe dan ook werven de Belgian Bullets in maart opnieuw aan op een open sollicitat­iedag. Willemsen doet een warme oproep: “Iedereen is welkom. We willen zo veel mogelijk vrouwen in een slee zetten om te zien wie kan sturen. Wanneer ik stop, zijn er immers een paar jaar nodig om weer een stuurvrouw van niveau op te leiden. We hebben meer dan tien jaar gewerkt om hier op deze Spelen met twee Belgische vrouwenbob­s te staan. Het zou jammer zijn om in de toekomst stappen terug te moeten zetten.”

Ik sta liever een beetje achter om dan op te schuiven, dan op de tweede dag plaatsen te verliezen zoals in Sochi

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium