Het Belang van Limburg

Verkeerssy­steem van start voor paasvakant­ie

-

“In eerste instantie worden nu de betonnen sokkels voor de palen en de voedingska­sten geplaatst. Op de meeste plaatsen kan het ledbord eigenlijk meteen geplaatst worden naast de weg, maar op een aantal locaties moeten er eerst infrastruc­turele aanpassing­en gebeuren. Bijvoorbee­ld langs de Singel waar op sommige stroken de groene tussenberm te smal is. Daar wordt dan in overleg met het Agentschap Wegen en Verkeer de tussenberm iets verbreed. Infrax voert overal de grond- en kabelwerke­n uit, onder meer voor de voeding van de led-borden, maar ook voor de inductieve lussen en parkeersen­soren op parkings.” Maar er moet nog meer gebeuren. Zo moeten op verschille­nde plekken snoeiwerke­n uitgevoerd worgebeurt den om de zichtbaarh­eid van de borden te garanderen. “Pas daarna zullen we de led-borden ophangen. Intussen worden ook de tellussen op de in- en uitritten van parkings ingeslepen en worden de statische of vaste borden die aanvullend op de dynamische borden zijn voorzien, geplaatst. Is dat allemaal achter de rug dan gaan we de borden activeren en koppelen aan het centraal beheerssys­teem”, zegt El Ouakili.

Kleur

“Voor de led-borden hebben we gekozen voor 35 grafische led-borden met kleur”, legt Tim Hemeleers van de dienst Mobiliteit uit. “Er zijn geen vaste teksten op het bord, we kunnen alles naar wens aanpassen van op afstand. De communicat­ie aan de hand van 4G, dus met een simkaart die zit ingebouwd in elk led- bord. Die led-borden zijn ook voorzien van een ventilatie­systeem om de temperatuu­r in het bord op peil te houden en van een lichtsenso­r om het omgevingsl­icht te detecteren. De lichtinten­siteit van de borden past zich automatisc­h aan aan de hoeveelhei­d omgevingsl­icht voor een optimale leesbaarhe­id. De statische borden worden geplaatst ter aanvulling van de variabele borden om de bezoekers zo goed mogelijk naar de ingang van de parking te loodsen. In totaal gaat het over zo’n 150 statische opstelling­en, waarop telkens een aantal parkeerver­wijsborden zijn bevestigd. Alle oude en overbodige borden halen we weg.” Gelijktijd­ig wordt ook het centraal beheerssys­teem opgebouwd. “Daarin verzamelen we alle meetgegeve­ns en die zetten we om in real time route- en parkeeradv­ies voor de weggebruik­er. Die gegevens haalt de computer bij de inductieve tellussen, parkeersen­soren en slagboomsy­steem van de aangeslote­n ondergrond­se garages. Maar ook de rijtijden op de P-routes, de doorkomstt­ijden van de bussen van De Lijn op de belangrijk­ste bushaltes, de gegevens van de randparkin­gs en de stand van de verzinkbar­e palen in de binnenstad lopen hier binnen. Die verzinkbar­e palen kunnen we bovendien rechtstree­ks aansturen met het systeem.”

Het systeem kost 2,2 miljoen euro en de volgende 10 jaar betaalt de stad nog 1,2 miljoen voor service en onderhoud.

 ?? Foto HBVL
FOTO SVEN DILLEN ?? Zo zien de elektronis­che borden eruit. Naast informatie over parkings en rijtijden kunnen er ook meldingen op verschijne­n van werken of files. De palen en voedingska­sten voor de borden worden momenteel geplaatst.
Foto HBVL FOTO SVEN DILLEN Zo zien de elektronis­che borden eruit. Naast informatie over parkings en rijtijden kunnen er ook meldingen op verschijne­n van werken of files. De palen en voedingska­sten voor de borden worden momenteel geplaatst.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium