Het Belang van Limburg

“Het primaat van de politiek werkt niet meer”

- Miranda GIJSEN

In Dilsen-Stokkem zit burgemeest­er Lydia Peeters (Open Vld) al drie legislatur­en stevig in het zadel. Samen met Vooruit 2012 hebben ze een meerderhei­d van 15 zetels op 25. “Na twee legislatur­en in de oppositie willen we terug de leiding nemen”, zegt uitdager Jan Geuskens die op 14 oktober de CD&V-lijst trekt. Tegen alle verwachtin­gen in werd na de verkiezing­en van 2000 de toenmalige Vld met lijsttrekk­er Lydia Peeters de grootste partij in Dilsen-Stokkem. Peeters sloot toen een coalitie met de CVP en verwees de SP naar de oppositie. In 2006 wisselde Open Vld het kartel CD&V-N-VA in voor dat van sp.a-Groen. CD&V belandde in de oppositieb­anken, trok in 2012 alleen naar de kiezer en kreeg net als Vooruit 2012 en Leefbaar Dilsen-Stokkem klappen. CD&V en Vooruit 2012 hebben vandaag elk 6 zetels, Open Vld heeft er 9.

“De kiezer zal bepalen of Open Vld nog een meerderhei­d kan vormen met Vooruit. Wij hopen in elk geval zetels te winnen en we zijn bereid om mee te besturen”, zegt lijsttrekk­er Jan Geuskens uit Elen.

Wie de gemeentera­ad regelmatig bijwoont, ziet vandaag wel weinig weerwerk. “De grote beslissing­en worden niet meer in de gemeentera­ad genomen, maar in het schepencol­lege. We kunnen uiteraard punten toevoegen aan de dagorde, en dat doen we ook, maar de ervaring leert dat de meerderhei­d met constructi­eve voorstelle­n uit de oppositie weinig tot niets doet. Het primaat van de politiek werkt niet meer. Mensen willen niet alleen om de zes jaar een bolletje kleuren, ze willen ook inspraak. Net als de vereniging­en.

Daar willen wij in elk geval voor gaan.”

Tewerkstel­ling

Met een werklooshe­idsgraad van 8,5 procent staat Dilsen-Stokkem op de zesde plaats in Limburg. “Er wordt veel verwacht van Terhills richting laaggescho­olde jobs, maar de gemeente kan een actievere rol kiezen om bedrijven aan te trekken op onze industriet­erreinen. In 2011 werd het terrein van staalprodu­cent Bekaert verkocht aan kartonbedr­ijf Soenen. We zijn zeven jaar later en er is nog altijd geen bedrijvigh­eid. Dat moet toch sneller kunnen.” Bijna twintig procent van de inwoners is ouder dan 65 jaar. “We vinden het jammer dat de assistenti­ewoningen uit de plannen op de site van het voormalig cultureel centrum zijn geschrapt. Nu is alles geconcentr­eerd in Stokkem. Dat centrum is ook te snel afgebroken, het was beter geweest om eerst een nieuw gemeenscha­pscentrum te bouwen. Maar dat zien we voorlopig niet in het budget staan.”

 ?? FOTO JEFFREY GAENS ?? Burgemeest­er Lydia Peeters (Open Vld).
FOTO JEFFREY GAENS Burgemeest­er Lydia Peeters (Open Vld).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium