Het Belang van Limburg

Marc Schepers wil Gent en Brussel achterna

-

Net zoals dat al in Gent en Brussel gebeurt, wil Marc Schepers dat ook de stad Hasselt start met een Community Land Trust (CLT). “Dat is een rollend fonds van waaruit permanent geïnvestee­rd wordt in gronden en oude woningen”, legt de Hasseltse lijsttrekk­er van sp.aGroen uit. “De CLT kan woningen renoveren en op de markt zetten of gronden via erfpacht ter beschikkin­g stellen van minder kapitaalkr­achtige mensen.” “De grond- en woningprij­zen swingen de pan uit en tegelijk worden de wachtlijst­en voor sociale woningen almaar langer”, aldus Schepers. “We moeten een antwoord bieden op de groeiende vraag naar goedkopere en sociale woningen. Daarom moeten we als stad een actieve rol op de koopmarkt gaan spelen. Dat kan door een rollend woningfond­s op te zetten. Dat CLT beheert de gronden en verkoopt de woningen zonder die gronden, wat al snel 50 tot 100.000 euro scheelt. Als de woning later met winst wordt doorblijft verkocht, blijft de grondwaard­e uiteraard bij de CLT en gaat een stukje van de winst terug naar de CLT. Zo kan die blijven investeren in huizen en gronden om een actief woonbeleid te voeren.” “Vanuit de CLT kunnen ook gronden in de markt gezet worden waar duurzame woningen en wijken ontwikkeld worden die op dezelfde manier kunnen verkocht worden. Zo kan de trust ervoor zorgen dat de woning betaalbaar voor de volgende koper, zonder dat er daarvoor extra subsidies nodig zijn. De meerwaarde wordt op deze manier eigenlijk opgeslagen en verankerd in de grond. Daarmee gaan CLT’s in tegen het speculatie­ve aspect van de vastgoedma­rkt.”

Begeleidin­g

“Het rollend fonds is zeker een goed idee”, vindt Johnny Jans van RIMO Limburg. “In Hasselt is een woning kopen vandaag zelfs voor de gewone burger al moeilijk, laat staan voor kwetsbare groepen. Maar tegelijk moet men er toch over waken dat kopers voldoende begeleidin­g krijgen, want dit is een serieuze stap en ook dan kan het fout gaan.”

“Je moet die mensen door het oerwoud van subsidies en andere hulpkanale­n leiden, of ze zijn het voordeel van het niet betalen van de grondprijs snel kwijt”, zegt Marieke Poissonnie­r, woordvoerd­er van vzw Samenlevin­gsopbouw die in Gent de eigenaars in het rollend fonds begeleidt.

 ?? FOTO BELGA ?? Marc Schepers.
FOTO BELGA Marc Schepers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium