Het Belang van Limburg

“Van dertig cafés naar één”

Naslagwerk over oude volkskroeg­en in Martenslin­de

- Johnny GEURTS

De tijd dat er in Martenslin­de in elke straat wel een café was, is lang voorbij. Reden genoeg voor de heemkring om een overzicht te maken. “Twee jaar lang zijn we in de archieven gedoken en hebben we verhalen opgetekend bij de oudste inwoners van ons dorp. Op die manier hebben we de cafés uit de 19de en 20ste eeuw, een belangrijk onderdeel van het sociale leven, in kaart kunnen brengen. Het leverde zoveel verhalen en anekdotes op dat we er een boek over hebben geschreven”, vertelt Katrien Bruggeman, voorzitter van heemkring Lin in het Groen. de volkse cafés in Martenslin­de centraal stonden in het sociale leven, blijkt al uit gegevens uit 1806 van de octrooirec­hten op alcoholisc­he dranken. Het dorp telde toen amper 306 inwoners en het bierverbru­ik in de tien cafés lag op 10.000 liter per jaar”, zegt Katrien Bruggeman, die samen met Lambert Loix en Jeannine Vanherle het opzoekings­werk deed. Vandaag de dag zijn traditione­le cafés steeds minder in trek. “Van de ruim 30 cafés die hier ooit hoogtij vierden, is er anno 2018 jammer genoeg slechts eentje overgeblev­en.”

Coupe ravage

Het café was in de vorige eeuw niet alleen een ontmoeting­splaats, het was ook een wezenlijk onderdeel van het dagelijkse leven. Je vond er alles: van spaarkas tot kegelbaan. “Soms werd er als bijverdien­ste geschonken in de voorkamer of in de keuken. Coiffeur Pieter Panis, een vrijgezel, is hier een goed voorbeeld van. Hij had een goeddraaie­nde ‘schenkplaa­ts’ in het kapsalon dat hij uitbaatte in de voorkamer van de boerderij van zijn ouders in de Dorpsstraa­t. Maar de haarkapper kreeg meer volk over de vloer om een pint te drinken dan dat er haren werden geknipt. Hij was trouwens bekend voor maar één snit: coupe ravage.”

Knappe dochters

Datingsite­s waren er vroeger niet, maar mooie meisjes gelukkig wel. “Volgens heel wat oudere inwoners van Martenslin­de was café De Drie Rozen bijzonder in trek”, vervolgt Lambert Loix. “De kroeg aan de huidige Riemsterwe­g werd gerund door Lisa en haar drie jongste knappe dochters. De meisjes werden smalend ‘de drie rozen’ genoemd en het was dan ook niet verwonderl­ijk dat de jonge mannen van heinde en verre kwamen om hier een biertje te drinken, te kegelen en de jonge dames het hof te maken. Maar toen de dochters een man vonden, was dat reden genoeg om de uitbating van de kroeg in het midden van de jaren ’50 stop te zetten.”

Pick-up

Het populairst­e kroeg in het dorp was De Zon in de vroegere Kerk“Dat steeg. “Het café opende de deuren aan het begin van de 19de eeuw en bleef bestaan tot in 1999. Heel vroeger werden er hanengevec­hten georganise­erd. In de jaren ’60 was er voor jonge mensen nauwelijks iets te beleven in het dorp, zo vertelde ons menig ouderling. Ze gingen dan maar muziek luisteren in de keuken van het café. Er stond een pick-up opgesteld in een kast, maar als de politie kwam, werd die vlug dichtgedaa­n.” Katrien BRUGGEMAN

Heemkring Een groot en chic café was de Calimero van uitbater Jef Nassen op de plek van de huidige Noba. Heel populair in de jaren ’70. Je kon er zelfs mosselen eten. En die werden gewassen in een badkuip naast de zaak. Het café neigde naar een dancing. Men liep dan soms stoetsgewi­js al dansend en zingend binnen en buiten. Dat vond de pastoor maar niks en daar gaf hij vaak hardop afkeurende commentaar op.

Oud café nabouwen

“Volkscafés vormen een wezenlijk onderdeel van ons cultureel erfgoed. We hebben dertig cafés met tekst en uitleg opgenomen in het boek ‘Cafés in Martenslin­de’. Momenteel is er nog één: De Gouden Tak”, aldus de leden van de heemkring Lin in het Groen. Het boek met een overzicht van twee eeuwen cafés in Martenslin­de wordt voorgestel­d op de Erfgoeddag op 22 april. “We koppelen er een expo aan met foto’s van de cafeetjes en de processies van toen. In het kermisweek­end van 23 en 24 juni gaan we samen met de vereniging­en van het dorp een oud café nabouwen en we openen dan ook een ouderwetse kegelbaan.”

In 1806 telde het dorp amper 306 inwoners. In de tien toenmalige cafés werd liefst 10.000 liter bier per jaar gedronken

XWie interesse heeft in het boek stuurt een mailtje naar: bruggeman@stintelaar.be

 ?? Foto JOHNNY GEURTS ?? Jeannine Vanherle, Katrien Bruggeman en Lambert Loix met hun boek in het laatste café van Martenslin­de: de Gouden Tak.
Foto JOHNNY GEURTS Jeannine Vanherle, Katrien Bruggeman en Lambert Loix met hun boek in het laatste café van Martenslin­de: de Gouden Tak.
 ?? FOTO HBVL ?? Café Santo Domingo.
FOTO HBVL Café Santo Domingo.
 ?? FOTO HBVL ?? Café Blauwe Donau.
FOTO HBVL Café Blauwe Donau.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium