Het Belang van Limburg

Alle adviezen gunstig voor industrie in Groene Delle

Landbouw heeft wel problemen met boscompens­atie in agrarisch gebied

- Guy THUWIS

Het plan om in de Groene Delle 26 hectare in te kleuren als watergebon­den bedrijvent­errein heeft zestien gunstige adviezen opgeleverd en één ongunstig. De betrokken gemeenten, de provincie en de Vlaamse overheidsd­iensten adviseren gunstig, zij het onder voorwaarde­n. Zo wil Sport Vlaanderen ’t Koet openstelle­n voor duiksport. Alleen Landbouw & Visserij adviseert voorlopig ongunstig, omdat niet duidelijk is of de boscompens­atie (64 hectare) zal gebeuren in landbouwge­bied.

De uitbreidin­g van industriet­errein Zolder-Lummen in de Groene Delle beroert al jaren de gemoederen in de Hasseltse deelgemeen­te Stokrooie. Het actiecomit­é pleit voor het integraal behoud van de Groene Delle als natuurgebi­ed, maar in het voorontwer­p van gewestelij­k ruimtelijk uitvoering­splan (GRUP) is 26 van de 100 hectare voorbestem­d voor bedrijven. “Een grote flater van de Vlaamse regering”, vindt het actiecomit­é dat gisteren gestart is met een petitie. De handtekeni­ngen zullen worden overgemaak­t aan minister van Omgeving Joke Schauvlieg­e (CD&V) die bevoegd is voor het GRUP.

Grote speler

Het dossier ligt het gevoeligst in Hasselt, maar ook het stadsbestu­ur geeft een voorwaarde­lijk gunstig advies. Zo wil Hasselt, gesteund door de provincie, een inkrimping van het bedrijvent­errein ter hoogte van de Waterlozes­traat en de beekvallei. De provincie wil dat het terrein volledig buiten de vallei van de Voortbeek valt, omdat dit gebied overstromi­ngsgevoeli­g is. Het departemen­t Omgeving, dat het ontwerppla­n opstelt, suggereert een bredere bufferzone. Hasselt en de provincie kunnen zich daarin vinden, maar de Vlaamse Waterweg en het Agentschap Innoveren & Ondernemen wijzen erop dat dan de rentabilit­eit en inrichting van het terrein herbekeken moeten worden. Volgens Innoveren & Ondernemen gaat het om een van de weinige terreinen in Vlaanderen die directe toegang hebben tot het water (Albertkana­al) en een goede aansluitin­g op de weg (E313). Zij mikken op een Europees distributi­ecentrum van een grote internatio­nale speler. De Vlaamse Waterweg vindt de geluidslim­iet van 58 decibel te beperkend.

Hasselt wil alvast garanties over de hoogwaardi­ge ontwikkeli­ng van het bedrijvent­errein. Heusden-Zolder en Lummen dringen erop aan dat Vlaanderen de gemeentewe­g Dellestraa­t overneemt. Lummen wil ook dat er een laadkade aan het Albertkana­al wordt aangelegd en dat die gebruikt wordt.

Als het bedrijvent­errein ooit wordt aangelegd, moet er 21,4 hectare habitatwaa­rdig bos in natura gecompense­erd worden met factor 3. Dat betekent dat er elders 64 hectare bos moet bijkomen. Hasselt wil dat die bossen erbij komen in de buurt van de Herkenrode­bossen. Maar het departemen­t Landbouw & Visserij wil geen compensati­es in landbouwge­bied en wijst erop dat het GRUP al 13 hectare agrarisch gebied omzet in natuurgebi­ed. Er komt nog een apart overleg over de compensati­es.

Geen bussen

De Lijn heeft geen problemen met de uitbreidin­g van het industriet­errein, maar kan niet ingaan op de vraag om er bussen te laten rijden. Industriet­erreinen zijn volgens De Lijn moeilijk te bedienen met het openbaar vervoer. Er blijkt ook geen budget te zijn voor een bijkomend aanbod.

Met de fiets dan maar. De provincie dringt aan op vrijliggen­de fietspaden door het industriet­errein met een aansluitin­g op het jaagpad langs het Albertkana­al.

Geen duikers

Sport Vlaanderen maakt van zijn advies gebruik om een pleidooi te houden voor de duiksport. Er blijkt in Limburg maar één duiklocati­e in open lucht te bestaan: De Plas in Kelchterho­ef. De waterplas in de Groene Delle, ’t Koet in de volksmond, is volgens Sport Vlaanderen uitermate geschikt voor de duiksport. Maar de andere adviesverl­eners willen niet ingaan op deze vraag omdat recreanten de natuurwaar­den zouden verstoren.

Het is nu nog wachten op het advies van de Strategisc­he Adviesraad Ruimtelijk­e Ordening en dan kan het ontwerp-GRUP opgesteld worden.

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Als het industriet­errein er ooit komt in de Groene Delle, moet elders liefst 64 hectare bos aangelegd worden.
FOTO KAREL HEMERIJCKX Als het industriet­errein er ooit komt in de Groene Delle, moet elders liefst 64 hectare bos aangelegd worden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium