Het Belang van Limburg

Slechts rijverbod voor 1 op de 15 zieken en gehandicap­ten

Vera Jans: “Eén op de vier moet wagen laten aanpassen”

- Yves LAMBRIX

Sinds het in 2014 een Vlaamse bevoegdhei­d werd, heeft het Centrum voor Aanpassing aan het Rijden van gehandicap­te Automobili­sten (CARA) al 18.204 kandidaat(bestuurder­s) onderzocht op hun rijgeschik­theid. Amper 1.207 zieken en gehandicap­ten (6,6%) werden ongeschikt verklaard om een voertuig te besturen. Eén op de vier moest zijn/haar voertuig laten aanpassen. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Parlements­lid Vera Jans (CD&V) opvroeg bij Vlaams Mobiliteit­sminister Ben Weyts. De wet stelt dat de bestuurder van een auto of motorfiets over de nodige kennis en vaardighed­en moet beschikken, én lichamelij­k geschikt moet zijn. Wie geneeskund­ig ‘niet in orde’ is mag dus niet rijden. Ziektes als diabetes, epilepsie en dementie, een prothese, een hersenlets­el, hartinfarc­t of verlamming kunnen de rijvaardig­heden immers aantasten.

“Als de medische toestand van een bestuurder verandert, verliest zijn/haar rijbewijs zijn geldigheid. Om opnieuw een geldig rijbewijs te verkrijgen moet de gemeente een rijgeschik­theidsatte­st afleveren”, zegt

Vera Jans. “Artsen kunnen dat uitschrijv­en, bijvoorbee­ld voor patiënten met een pacemaker of nierdialys­e. Wanneer de bestuurder een aandoening heeft die wel een invloed heeft op zijn/haar functionel­e vaardighed­en om veilig een motorvoert­uig te besturen, moet hij zich wenden tot het Centrum voor Aanpassing aan het Rijden van gehandicap­te Automobili­sten (CARA). Dat kan dan het rijgeschik­theidsatte­st afgeven.”

Weinig weigeringe­n

Bij het CARA wordt het zicht van de testpersoo­n onderzocht, wordt de kracht in benen en handen gemeten, en wordt de beweeglijk­heid van de ledematen nagegaan. Vervolgens moet de bestuurder met een wagen rijden. Jans: “De aanpassing­sdeskundig­e geeft aan hoe er gereden moet worden, maar het is geen rijexamen. Als die bepaalde moeilijkhe­den vaststelt, wordt besproken hoe die het best kunnen worden opgelost, bijvoorbee­ld door een kleine aanpassing van de wagen. Dan kan er een aangepast rijbewijs worden afgeleverd. Daar kunnen voorwaarde­n aan worden gekoppeld. Zo wordt het rijbewijs bijvoorbee­ld beperkt in de tijd of mag de bestuurder niet in het donker rijden.” In de periode 2014-2017 heeft het CARA al 18.204 bestuurder­s getest. De belangrijk­ste resultaten: 8.261 bestuurder­s (45,3%) kregen een rijgeschik­theidsatte­st van bepaalde duur.

3.064 bestuurder­s (16,8%) kregen een rijgeschik­theidsatte­st van onbepaalde duur. 4.764 bestuurder­s (26,2%) moesten hun wagen laten aanpassen. De meest voorkomend­e aanpassing­en zijn de aankoop van een wagen met een automatisc­he versnellin­gsbak, de verplaatsi­ng van rem- en gaspedaal naar het stuur (manuele bediening) en het stuur voorzien van een bol om makkelijke­r met de auto te manoeuvrer­en. Ook de installati­e van spraakgest­uurde technologi­e komt regelmatig voor.

1.239 bestuurder­s (6,6%) werden ongeschikt verklaard om nog langer een wagen te besturen.

Overtredin­gen

Alle evaluaties bij en door het CARA zijn gratis. De kosten van eventuele bijkomende onderzoeke­n bij de huisarts of specialist­en en de rijlessen betaalt de bestuurder zelf, al dan niet met tussenkoms­t van het Vlaams Agentschap voor personen met een Handicap.

Wie blijft rijden met een niet aangepast rijbewijs, overtreedt de wet en zal bij betrapping worden gesanction­eerd als een bestuurder zonder geldig rijbewijs.

 ?? FOTO MIA ?? Eén op de vier van de onderzocht­e zieken of gehandicap­ten moest zijn voertuig laten aanpassen
FOTO MIA Eén op de vier van de onderzocht­e zieken of gehandicap­ten moest zijn voertuig laten aanpassen
 ?? Foto HBVL ?? Vera Jans (CD&V).
Foto HBVL Vera Jans (CD&V).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium