Het Belang van Limburg

Appartemen­ten veroveren het Limburgse platteland

Dubbel zoveel flats in dorpskerne­n sinds 2005

- Hanne DE BELIE

In kleine Limburgse gemeenten is het aantal appartemen­ten tussen 2005 en 2017 met 94% toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van de Vlaamse Confederat­ie Bouw. “Flats zijn de oplossing voor de groeiende bevolking”, zegt directeur-generaal Marc Dillen. “Ook in landelijke gemeenten.” Appartemen­ten worden massaal gebouwd in Vlaanderen. Hasselt-Genk is één van de sterkst groeiende regio’s. “Limburg maakt een inhaalbewe­ging”, zegt Dillen. In Hasselt kwamen er tussen 2005 en 2017 meer dan 4.000 appartemen­ten bij, in Genk 2.000. De appartemen­tisering van landelijke gemeenten is een recent fenomeen, volgens de Vlaamse Confederat­ie Bouw. In de kleinste gemeenten van Limburg is er een stijging van 94%. In de middelgrot­e kwamen er zelfs 97% meer flats. Bree, Overpelt, Heusden-Zolder en Halen zijn de sterkste groeiers als je het aantal nieuwe flats vergelijkt met het aantal nieuwe huizen. “Appartemen­ten moeten in de dorpskerne­n gebouwd worden. In kleinere gemeenten is het daardoor visueel heel duidelijk dat er veel flats bij komen.”

Het aantal appartemen­ten groeit gigantisch. Niet enkel in de steden is het aantal flats sinds 2005 sterk toegenomen. In de kleine Limburgse gemeenten is er zelfs een stijging van 94 tot 98 procent. “De appartemen­isering van landelijke gemeenten is een nieuw fenomeen”, zegt Marc Dillen, directeur-generaal van de Vlaamse Confederat­ie Bouw. “Ook daar raken de bouwgronde­n stilaan op. De oplossing voor de groeiende bevolking zijn appartemen­ten.” Appartemen­ten schieten als paddenstoe­len uit de grond. Dat blijkt nog maar eens uit de cijfers van de Vlaamse Confederat­ie Bouw, die de groei van het aantal huizen en appartemen­ten tussen 2005 en 2017 in kaart brachten. In absolute cijfers is de regio Hasselt-Genk is een van de snelst groeiende regio’s in Vlaanderen. In Hasselt zijn er maar liefst 4201 flats bijgekomen, tegenover 1807 nieuwe huizen. Daarmee vervolledi­gt Hasselt de Vlaamse top vijf, na Antwerpen, Gent, Leuven en Oostende. Ook in Genk kwamen meer dan tweeduizen­d appartemen­ten bij, ten opzichte van duizend huizen (zie tabel 1).

“In Limburg is er een kleiner aandeel appartemen­ten dan in Vlaanderen, maar Limburg is wel een inhaalbewe­ging aan het maken”, zegt directeur-generaal Marc Dillen van de Vlaamse Confederat­ie Bouw.

Bouwgronde­n

Volgens hem zijn er verschille­nde verklaring­en voor de sterke groei. “Er zijn twee belangrijk­e tendensen”, zegt Dillen. “Ten eerste is de voorraad bouwgronde­n opgebruikt. De bevolking groeit, maar het aantal bouwgronde­n blijft gelijk. Daar- door worden de resterende percelen duurder. Zeker voor jongeren wordt een appartemen­t financieel gemakkelij­ker bereikbaar. Anderzijds zijn er ook maatschapp­elijk trends die zorgen voor de appartemen­tisering. Zowel bij jongeren als bij ouderen stijgt de behoefte aan appartemen­ten. Er is gezinsverd­unning: er zijn meer alleenstaa­nden. Door de vergrijzin­g zijn er veel meer ouderen. Ze verkiezen om kleiner te wonen, in de dorpskern dichtbij diensten en openbaar vervoer. Ze verhuizen van hun huis naar een appartemen­t. Jonge gezinnen dromen nog wel van een vrijstaand­e woning met tuin, maar kunnen dat niet betalen. Daarom kopen ze maar een appartemen­t. Soms is dat voorlopig, tot er kinderen zijn.”

Landelijk

Nog opvallende­r is de gigantisch­e stijging van appartemen­ten in de kleinere gemeenten. In de 25 procent kleinste gemeenten van Limburg is er maar liefst een stijging van 94 procent. In de middelgrot­e gemeenten van onze provincie, zijn er zelfs 97 procent meer flats dan in 2005 (zie tabel 2).

“Dat er zoveel appartemen­ten bijkomen in de kleinere gemeenten, is een nieuw fenomeen”, zegt Marc Dillen. “In het verleden waren er in de landelijke gemeenten geen of weinig appartemen­ten. Landelijke gemeenten zijn een inhaalbewe­ging aan het maken. Ook daar is de bouwgrond schaars geworden. Binnen het afgebakend­e woongebied, moeten meer mensen wonen. En appartemen­ten zijn hiervoor de oplossing. Zo kan een gemeente binnen dezelfde oppervlakt­e meer gezinnen huisvesten.”

Appartemen­ten worden in de dorpskern gezet. Zeker in kleinere gemeenten is het visueel heel duidelijk dat er veel appartemen­ten bijkomen Marc DILLEN Vlaamse Confederat­ie Bouw

Dorpskern

Bree, Overpelt, Heusden-Zolder en Halen zijn in onze provincie de sterkste groeiers wat het aandeel flats ten opzichte van huizen betreft. Zo zijn er in Bree 858 nieuwe flats tegenover 506 nieuwe huizen

(zie tabel 3). “Als het aandeel van appartemen­ten ten opzichte van huizen met 8 of 10 procent toeneemt, is dat een enorme evolutie”, benadrukt Dillen. “Appartemen­ten moeten in dorpskerne­n gezet worden. Niet te ver buiten het centrum, dicht bij alles, in de buurt van een busstation. Zeker in kleinere gemeenten is het visueel heel duidelijk dat er veel appartemen­ten bijkomen. In de jaren negentig was 65 procent van de bouwvergun­ningen voor huizen en 35 procent voor appartemen­ten. Nu, twintig jaar later, is dat omgekeerd. Het is een uitdaging voor de politici om na de verkiezing­en in oktober, werk te maken van een kwalitatie­ve verdichtin­g. Door de bevolkings­groei en de bouw van appartemen­ten is er een verdichtin­g van de huisvestin­g, maar de gemeente moet zorgen voor de aanleg van infrastruc­tuur. Ze moeten investeren op het vlak van mobiliteit, parkeerpla­atsen en openbaar vervoer.”

 ?? Foto KAREL HEMERIJCKX ?? OS De Ringlaan in Overpelt is maar één van de vele voorbeelde­n waar appartemen­ten als paddenstoe­len uit de grond schieten.
Foto KAREL HEMERIJCKX OS De Ringlaan in Overpelt is maar één van de vele voorbeelde­n waar appartemen­ten als paddenstoe­len uit de grond schieten.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium