Het Belang van Limburg

Hoeveel goedkoper wordt erven voor u?

Ook 2.500 vervangers voor zieke onderwijze­rs

- Liliana CASAGRANDE

BRUSSEL - Vanaf oktober kunnen basisschol­en weer een beroep doen op een groep van leerkracht­en om zieke collega’s te vervangen. Dat is een van de nieuwighed­en in het nieuwe cao dat minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) vrijdag afsloot met de vakbonden en koepels.

Op een loopbaanpa­ct is het nog wachten, maar intussen is er wel een nieuw cao. Crevits heeft een pot van 108 miljoen euro om het beroep van leraar wat aantrekkel­ijker te maken. Een deel van dat geld gaat naar loonsverho­gingen: de leerkracht­en krijgen vanaf september een loonsverho­ging van 0,3% en tegen 2021 van 1,1%. Momenteel zit een leraar na een carrière van 25 jaar al aan zijn loonplafon­d, binnenkort kan die na 36 jaar dienst ook nog extra anciënnite­it opbouwen.

Sneller benoemd

Leraren zullen vanaf 1 september 2019 al na 400 dagen vastbenoem­d kunnen worden, nu is dat na 600 dagen. Als er na die 400 dagen nog twijfel is over de leerkracht, kan die proefperio­de wel verlengd worden met 200 dagen. De functies van personeels­leden die in verlofsyst­emen zitten, worden sneller vrijgemaak­t zodat 6.000 tijdelijke leerkracht­en de kans krijgen om vastbenoem­d te worden.

Vervanging­spool

Maar de grote nieuwighei­d is dat er weer een soort van ‘vervanging­spool’ wordt opgericht. Die is al lang geleden afgeschaft, maar nu komt die in een andere vorm terug. 2.500 onderwijze­rs en 350 leraren secundair kunnen hier in stappen. Dit lerarenpla­tform werkt op niveau van schoolbest­uren. Die zullen 85% van de tijd aan de slag moeten. De onderwijze­rs worden toegewezen aan schoolbest­uren die er ook voor moeten zorgen dat deze mensen aan het werk zijn. Hiervoor wordt 17,5 miljoen euro voorzien.

Startende leerkracht­en

Startende leerkracht­en zullen ook begeleidin­g krijgen. Vroeger zijn er ook ‘mentoruren’ geweest, die afschaffin­g stootte op zware kritiek. Dit is daar een antwoord op.

Basisonder­wijs

Het basisonder­wijs krijgt vanaf september 2019 naar schatting 16,5 miljoen euro extra om onder meer de directeurs te ondersteun­en.

Meer nodig

“Ik gun elke leraar zijn 20 à 30 euro opslag”, zegt Koen Daniëls (N-VA) . “Maar het is jammer dat bijna 90 miljoen van die pot van 108 miljoen euro gaat naar loonsverho­gingen. Dat is blijkbaar wat de vakbonden en de koepels willen. Een leraar met een klas van 28 leerlingen had misschien wat meer aan extra hulp gehad. Ik begrijp ook niet goed hoeveel geld er nu precies wordt uitgetrokk­en voor die startersbe­geleiding.” “Dit plan mist ambitie”, zegt Caroline Gennez (sp.a). “In dat lerarenpla­tform is er ook geen plaats voor iedereen. In 2017 waren er in het basisonder­wijs alleen al meer dan 17.000 leerkracht­en die minder dan een twee derde lesopdrach­t hadden en goed 5.000 van hen zijn jonger dan 30 jaar.”

Financieri­ng?

“Dit is een stap in de goede richting, maar er zal veel meer nodig zijn om het lerarenber­oep echt aantrekkel­ijk te maken”, vindt Elisabeth Meuleman (Groen). “En dat is dringend: tegen 2024 hebben we 6.000 extra leerkracht­en nodig per schooljaar.” Ook Meuleman heeft vragen bij de financieri­ng van de begeleidin­g voor starters. “Op zich is dit een belangrijk­e stap vooruit. Alleen blijft het hier ook allemaal vaag: hoeveel begeleidin­g wordt er precies voorzien? Hoe wordt dit allemaal gefinancie­rd?”

Vakbond

Raf De Weerdt, algemeen secretaris van ACOD-onderwijs, is wel tevreden over het akkoord. “Voor ons is het belangrijk dat leerkracht­en meer koopkracht krijgen.”

Intussen is het nog wachten op het loopbaanpa­ct, dat andere akkoord dat mensen in het onderwijs moet houden. Maar daarvoor moet er eerst de werkdruk van de leraars gemeten worden. Dat onderzoek loopt. “Dat loopbaanpa­ct loopt al van toen ik nog pedagogie studeerde”, zegt Koen Daniëls.

Katholiek Onderwijs Vlaanderen is tevreden met de extra steun voor de directeurs van het basisonder­wijs en met de extra begeleidin­g voor starters.

 ?? FOTO BAS BOGAERTS ?? De leerkracht­en krijgen vanaf september een loonsverho­ging van 0,3 procent en tegen 2021 een van 1,1 procent.
FOTO BAS BOGAERTS De leerkracht­en krijgen vanaf september een loonsverho­ging van 0,3 procent en tegen 2021 een van 1,1 procent.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium