Het Belang van Limburg

Jager spot nu ook wolf in Nederlands-Limburg

-

Een Nederlands­e jager heeft donderdaga­vond in de Limburgse gemeente Roerdalen een wolf gespot. Het dier stak de straat over toen de jager daar met zijn auto reed.

“Ik zag zijn ogen oplichten in mijn koplampen. Ik heb mijn auto stilgezet, de wolf bleef zeker een minuut lang staan”, vertelde de jager aan de krant De Limburger.

De Provincie Limburg en de Stichting Wolven in Nederland bevestigen de melding. Eerder was er ook al een wolf gespot in de Nederlands­e provincie Gelderland. Volgens de Stichting Wolven is die op het nippertje aan een aanrijding ontsnapt op de A28. Daar is zelfs een filmpje van gemaakt. De wolf vertoeft nu weer veilig in natuurgebi­ed De Veluwe. Ook in de provincie Utrecht is een wolf gespot door een boswachter. Die sprak meteen over “de mooiste dag van zijn leven”.

Wolven trekken geregeld vanuit Duitsland de grens over naar Nederland. Met de twee recente waarneming­en erbij zijn er dit jaar al vijf wolven in Nederland gespot. De eerste was Naya, die nog steeds in het natuurgebi­ed rond het militair domein in Leopoldsbu­rg verblijft. Dat weten de specialist­en zeker omdat ze een zender draagt.

20.000 burgers moeten Vlaamse luchtkwali­teit meten

De Universite­it Antwerpen, de VMM en onze zusterkran­t De Standaard lanceren een project waarbij 20.000 Vlamingen de luchtkwali­teit in hun straat meten. Het grootste burgeronde­rzoek naar luchtkwali­teit ooit, zeggen de initiatief­nemers. “Door CO2 te meten krijgen we een goed beeld van de impact van het verkeer op de luchtkwali­teit”, zegt professor Filip Meysman, die het project ‘CurieuzeNe­uzen Vlaanderen’ leidt. Er zijn 20.000 meetbuisje­s die gezinnen, bedrijven, scholen en organisati­es aan een raam hangen. Na een maand analyseren wetenschap­pers de gegevens uit die buisjes. De resultaten worden bekendgema­akt in september. “Zo kunnen we de luchtkwali­teit over heel Vlaanderen in kaart brengen, zowel in de stad als op het platteland”, zegt Meysman. “Elke deelnemer zal ook zijn persoonlij­ke resultaat krijgen en zo weten hoe gezond de lucht in zijn straat is.” Inschrijve­n kan op standaard.be/ curieuzene­uzen tot 20 maart.

X

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium