Het Belang van Limburg

“Iedereen moet vrij kunnen kiezen voor een hoofddoek”

Aan de schoolpoor­t in Maasmechel­en

-

De hoofddoeke­nkwestie was vrijdag hét gesprekson­derwerp bij de moslimmeis­jes van Nicola Tesla en Maxwell in Maasmechel­en. “Ik ben blij met het vonnis, maar het geldt blijkbaar niet voor alle moslima’s hier”, zegt een moslimleer­linge die anoniem wilt blijven. “Ik zal mijn hoofddoek dus nog altijd moeten afdoen aan de schoolpoor­t.” Op het Vrijthof in Eisden, op zo’n honderd meter van de schoolgebo­uwen van Nicola Tesla en Maxwell, staat een groepje van zes moslimmeis­jes te keuvelen. Alle zes dragen ze een hoofddoek. “Ik heb het nieuws over het vonnis gehoord”, zegt een van de meisjes, dat anoniem wil blijven. “Een goede zaak. Al blijkt dat het hoofddoeke­nverbod wel alleen geldt voor de meisjes die naar de rechtbank zijn gegaan. Ik mag dus nog altijd geen hoofddoek dragen op school.”

Het meisje vertrekt elke morgen thuis met een hoofddoek naar school. “Eens op school doe ik mijn hoofddoek af en steek die in mijn tas. Als ik weer naar huis vertrek, doe ik mijn hoofddoek opnieuw op. Natuurlijk vind ik dat niet fijn.” Of ze overweegt om via de rechtbank het hoofddoeke­nverbod ook voor haar op te heffen? “Daar kan ik voorlopig niet op antwoorden.”

Vrije keuze

Toch hebben niet alle moslimmeis­jes van Nicola Tesla en Maxwell de wens om op school een hoofddoek te dragen. “Ik ben Belgische, maar mijn moederland is Turkije”, zegt de Maasmechel­se Ceyda Atak. “Zelf heb ik besloten om geen hoofddoek te dragen, maar ik kan ermee leven dat iemand daar wel voor kiest. Ik ben dan ook blij met de uitspraak van de rechter. Iedereen zou de vrije keuze moeten hebben om op school een hoofddoek te dragen.”

 ?? FOTO MARK DREESEN ?? Ceyda Atak: “Iedereen moet de vrije keuze hebben om een hoofddoek te dragen.”
FOTO MARK DREESEN Ceyda Atak: “Iedereen moet de vrije keuze hebben om een hoofddoek te dragen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium