Het Belang van Limburg

Vlaamse weduwe gelooft niet in natuurlijk overlijden van man in India

-

ANTWERPEN - Een natuurlijk overlijden, oordeelde een Indiase wetsdokter in februari 2016 bij het plotse overlijden van Danny Byltjes (46). Een autopsie in ons land bracht echter aan het licht dat de man uit het Antwerpse Niel stevige kneuzingen aan de schedel had en ook dat er vitale organen ontbraken. Weduwe Nancy Van Son wil dat het Indiase gerecht eindelijk de omstandigh­eden van zijn dood onderzoekt.

Naar India om enkele dagen training te geven aan collega’s. Dat was het plan van Danny Byltjes (46), die werkte als technicus bij Power Climber, een bedrijf gespeciali­seerd in windmolens. Op 8 februari 2016 zet hij voet op Indische bodem. Gezondheid­sproblemen heeft hij nooit gehad, maar op zijn eerste trainingsd­ag klaagt hij over hevige buikkrampe­n. Hij keert terug naar zijn hotel, maar als het niet betert, beslist een dokter dat hij met spoed naar het ziekenhuis moet. Onderweg naar het Samarpan Hospital in Jamnagar overlijdt hij. Een lokale wetsdokter rapporteer­t de plotse dood als een natuurlijk overlijden. Zijn hart zou het begeven hebben. Na de repatriëri­ng naar België volgt een tweede autopsie, net voor het lichaam gecremeerd wordt. Het resultaat is schokkend: Danny’s lever blijkt gescheurd en de achterkant van zijn schedel vertoont stevige kneuzingen. Volgens de dokter moet de man die verwonding­en hebben opgelopen toen hij nog leefde, en kan er bijgevolg sprake zijn van moord of doodslag. De autopsie in België levert nog een tweede onthutsend­e vaststelli­ng op: het hart en beide nieren ontbreken. Weggegooid? Bijgehoude­n voor extra onderzoek of voor donatie? In de illegale orgaanhand­el beland? Geen kat die het weet. Een Antwerpse onderzoeks­rechter start anderhalf jaar geleden een onderzoek wegens moord. Dat levert weinig tot niets op. Een strafonder­zoek is er in Azië ook nooit geweest. Het dossier krijgt er de laagste prioriteit. Het zorgt voor grote frustratie bij de weduwe. “We staan met onze rug tegen de muur”, zei Nancy vrijdagavo­nd in Terzake. “Vanuit India komt er geen medewerkin­g. Ik hoop dat er toch nog schot in de zaak komt, zodat mijn zoon en ik eindelijk weten hoe Danny om het leven is gekomen.”

Het federaal parket erkent dat het onderzoek muurvast zit, maar spreekt tegen dat er geen rogatoire commissie naar India is gereisd, zoals de nabestaand­en beweren. “Onze hoop ligt nu bij Buitenland­se Zaken om een en ander alsnog te doen bewegen”, klinkt het bij de familie.

 ?? FOTO HBVL ?? Nancy Van Son en haar overleden echtgenoot Danny Byltjes.
FOTO HBVL Nancy Van Son en haar overleden echtgenoot Danny Byltjes.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium