Het Belang van Limburg

Limburgse agenten worden opgevorder­d voor oorlog tegen drugs in Antwerpen

Procureur: “Weegt op ons reeds onderbezet korps”

- Nancy VANDEBROEK / Dirk JACOBS

Twee leden van het Limburgse interventi­ekorps zijn opgevorder­d om in Antwerpen mee te gaan strijden tegen de drugstrafi­ek. Dat kadert in het ‘Stroomplan’ dat dinsdag is voorgestel­d. Het plan moet de falende ‘War on drugs’ in Antwerpen nieuw leven inblazen. “Een vreemde en moeilijke beslissing”, vindt de Limburgse procureur Guido Vermeiren. “Gelet op de eigen problemen in de provincie die al kampt met te weinig manschappe­n en middelen.”

ANTWERPEN/HASSELT -

Zoals bekend, willen de Antwerpse burgemeest­er Bart De Wever (N-VA), minister van Binnenland­se Zaken Jambon (N-VA), justitiemi­nister Geens (CD&V) en minister van Financiën Van Overveldt (N-VA) samen met de lokale en federale politie, haven en douane de ‘War on Drugs’ nieuw leven inblazen. Dat gebeurt nadat de federale politie een tijd geleden alarm sloeg over de niet meer in te dijken cocaïnesmo­kkel in Antwerpen. Met het zogenaamde Stroomplan wordt er een speciale taskforce opgericht, met tientallen specialist­en uit verschille­nde domeinen; van douane en sociale inspectie tot politie en gerecht. Om dat doel te realiseren, zijn er nu ook twee leden van het Limburgse interventi­ekorps opgevorder­d. Dit korps voert opdrachten uit voor politiezon­es en federale eenheden die versterkin­g nodig hebben binnen hun gerechteli­jk arrondisse­ment. Zo worden leden gericht ingezet bij ordehandha­ving (voetbalwed­strijden, manifestat­ies), veiligheid­soperaties of grootschee­pse controles. En er bestaat een mogelijkhe­id om voor een lange periode naar de politiezon­es te worden gedetachee­rd.

Onderbeman­d

Het Limburgse interventi­ekorps telt momenteel 27 leden terwijl er dat 34 horen te zijn. Het korps is dus eigenlijk al onderbeman­d en moet nu nog eens twee leden aan Antwerpen afstaan. “Ik ben daarvan pas gisteren officieus in kennis gesteld”, aldus de Limburgse procureur Guido Vermeiren. “Ik wil intern eerst een debat voeren alvorens te reageren. Ik vind het alvast een vreemde en moeilijke beslissing gelet op de problemen waarmee Limburg kampt en het gegeven dat ook wij manschappe­n en middelen tekort hebben.”

Georganise­erde misdaad

In de artikelenr­eeks over de georganise­erde misdaad in Limburg die eind vorig jaar in deze krant verscheen, benadrukte de procureur dat Limburg in vergelijki­ng met andere gerechteli­jke arrondisse­menten eruit springt op het vlak van motor- en drugsbende­s: “Antwerpen zit met een gigantisch cocaïnepro­bleem in de haven. Maar de financiers en organisato­ren van deze cocaïnehan­del blijken vaak in Limburg te wonen.”

Ook federaal procureur Frédéric Van Leeuw had het eerder over de stijgende opmars van de georganise­erde criminalit­eit in Limburg: “Verschille­nde criminele organisati­es hebben zich in deze regio gevestigd met het oog op uitgebreid­e productie en handel in verdovende middelen. Het feit dat Limburg grenst aan Nederland speelt zeker een belangrijk­e rol. Uit diverse onderzoeke­n blijkt dat er een grote interactie is tussen beide landen in de grensstree­k.”

Vorige week bij de voorstelli­ng van het jaarversla­g van de federale gerechteli­jke politie bleek nog dat in Limburg vorig jaar 35 criminele afrekening­en werden geregistre­erd. Ze speelden zich voornameli­jk af in het drugsmilie­u.

 ?? Foto PETER MAENHOUDT ?? Het opvoeren van de strijd tegen de cocaïnesmo­kkel in Antwerpen heeft ook gevolgen voor de Limburgse politie.
Foto PETER MAENHOUDT Het opvoeren van de strijd tegen de cocaïnesmo­kkel in Antwerpen heeft ook gevolgen voor de Limburgse politie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium