Het Belang van Limburg

Erfbelasti­ng gaat omlaag

Lagere tarieven, erfenisspr­ong en extra vrijstelli­ngen

- Yves LAMBRIX

Een verlaging van de hoogste tarieven; de langstleve­nde partner en elke jongere onder 21 jaar die beide ouders verliest, krijgt een extra vrijstelli­ng bovenop de gezinswoni­ng; en een gedeelteli­jke erfenisspr­ong. Dat zijn de belangrijk­ste wijziginge­n in het akkoord over de nieuwe, vereenvoud­igde en moderne erfbelasti­ng dat de Vlaamse regering vrijdag heeft bereikt. De verlaginge­n zullen samen 139 miljoen euro per jaar kosten.

BRUSSEL -

Op alle roerende (geld, meubilair...) en onroerende goederen (woningen en gronden) die u erft, moet u belastinge­n betalen. Het percentage hangt af van de graad van verwantsch­ap en de omvang van de erfenis. Zoals afgesproke­n in het regeerakko­ord heeft de Vlaamse nu enkele aanpassing­en doorgevoer­d die de erfbelasti­ngen moderner en rechtvaard­iger moeten maken.

1. Langstleve­nde partner

De langstleve­nde partner zal bovenop de bestaande vrijstelli­ng voor de gezinswoni­ng geen erfbelasti­ng meer betalen op de eerste schijf van 50.000 euro roerend vermogen.

2. Jongere onder 21 jaar

Elke jongere onder 21 jaar die beide ouders verliest wordt niet alleen vrijgestel­d van de erfbelasti­ng op de gezinswoni­ng, hij/zij krijgt ook een vrijstelli­ng van 75.000 euro op het roerend vermogen dat hij erft. Wie een erfenis krijgt in de rechte lijn (van een partner, ouder, grootouder), kan die erfenis of een deel ervan kosteloos doorgeven aan zijn of haar eigen kinderen. Voor die kosteloze erfenisspr­ong heb je een jaar de tijd.

4. Erfenis van broer/zus

Voor erfenissen van een overleden broer/zus worden de tarieven afgeschaft. Vandaag betalen zij 30% op de eerste 75.000 euro, 55% op de volgende 50.000 euro en 65% op de schijf boven 12.500 euro. Dat wordt 25% op de eerste 35.000 euro, 30% op de volgende 35.000 euro en 55% op de schijf boven 75.000 euro.

5. Erfenis van neef/nicht

Voor erfenissen van een overleden neef/nicht worden de tarieven afgeschaft. Vandaag betaal je 45% op de eerste 75.000 euro, 55% op de volgende 50.000 euro en 65% op de schijf boven 12.5000 euro. Dat wordt 25% op de eerste 35.000 euro, 45% op de volgende 35.000 euro en 55% op de schijf boven 75.000 euro.

Niet alles opgenomen

“De belastingd­ruk zal dankzij deze hervorming gevoelig dalen”, zegt Vlaams minister van Financiën Bart Tommelein (Open Vld). Ook Jos Lantmeeter­s (N-VA), een van de architecte­n van dit akkoord, is tevreden “De totale kostprijs van dit voorstel is beperkt, maar de sociale rechtvaard­igheid hoog”, zegt hij. “Dit is een moderniser­ing én een vorm van rechtvaard­ige fiscalitei­t”, zegt Katrien Schryvers (CD&V).

Het N-VA-voorstel dat singles een ‘beste vriend’ kunnen aanwijzen die voordelige­r kan erven, en de CD&V-vraag om stiefklein­kinderen gelijk te stellen met natuurlijk­e kleinkinde­ren heeft het niet gehaald. Oppositiep­artij sp.a ziet de nieuwe maatregele­n dan weer als “nieuwe koterijen voor een systeem dat al erg complex is en vooral onrechtvaa­rdig.“

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium