Het Belang van Limburg

“Een kapotte brandmelde­r had mama meteen vervangen”

Minnaar staat terecht voor dood van Truiense lerares

- Caroline VANDENREYT

Ze had niets van zijn dubbelleve­n geweten. Niets van de affaire, de meerdere relaties, dat hij iemand kon doden. “Ik wist er pas van toen de politie aan mijn deur stond voor een huiszoekin­g. De rest heb ik in de krant moeten lezen”, beschreef de (intussen) ex-echtgenote van Jan R. (54), die in Hasselt terechtsta­at voor de dood van de Truiense lerares Mia Verschuere­n (51) in februari 2015. Haar lichaam was in de zetel gevonden na een brand in haar flat, maar dood was ze al eerder door een klap op het hoofd.

HASSELT -

“Mama vertelde me dat ze iemand had leren kennen. Hij was heel aangenaam, ze hadden contact gemaakt via de computer. Zelf heb ik de man een paar keer ontmoet, drie à vier jaar voor haar dood”, beschreef de 33-jarige zoon van Mia Verschuere­n vrijdag voor de Hasseltse rechtbank. “Mama zei dat het effectief de bedoeling was dat hij bij haar kwam wonen. Alles was klaargemaa­kt. Maar hij had het herhaaldel­ijk uitgesteld. Door omstandigh­eden die achteraf niet bleken te kloppen.”

De dag van haar dood in februari 2015 moest dan toch ‘D-Day’ worden, de dag dat ze eindelijk samen door het leven konden gaan. “Ik belde haar na 17 uur nog, onderweg naar huis. Ze klonk droevig. Ze vertelde dat hij het de dag voordien aan zijn kinderen had verteld, dat het niet goed verlopen was. ’s Avonds kreeg ik nog een sms’je. Ik heb hem laten gaan, ik bel je straks. Het bleek achteraf niet van mama...”

School

Een warme, lieve vrouw, noemde hij zijn moeder. “Iemand die voor iedereen goed wilde doen. Te goed… Ze was heel geliefd bij haar omgeving en op school. Dat merk ik nu nog, als hier vandaag zoveel mensen als steun zijn.” Mia had onder het uit- en afstel geleden. Zozeer dat ze opnieuw meer steun van de psycholoog nodig had. “Mama heeft verschille­nde keren gezegd dat ze hem voor het blok zou zetten. Dat hij een keuze tussen samenwonen en stoppen moest maken. Maar ze had het moeilijk, als warme persoon, om zoiets te doen. Ze bleef hem graag zien.”

In februari 2015 werd haar lichaam in haar flat gevonden. Een ongeval, schijnbaar. Maar de lerares bleek bij onderzoek een hoofdwonde te hebben en geen rook geïnhaleer­d. Ze moet minstens twee klappen gekregen hebben, concludeer­de de wetsdokter. Een kapotgesla­gen fles was in de flat gevonden.

Tussen aanklager en verdedigin­g gaat het ongetwijfe­ld nog gaan over de kalmerings­middelen die zowel in haar bloed als zijn urine gevonden zijn (en in één glas in de flat). Een poging om hem bij haar te houden, of om haar rustig te laten zijn? Of helemaal niets van die aard. Even vreemd is de branddetec­tor: die hing in de hal maar de melder zelf was weg. “Mama was zo’n pietje precies, van alles had ze drie pakjes in reserve. Een apparaat dat stuk was, moest meteen gemaakt.”

Dubbelleve­n

De familie en nabestaand­en van Mia zijn slachtoffe­r, maar evenzeer de echtgenote van Jan R. Zij had niets geweten van het dubbelleve­n. “Ik heb het hem in de gevangenis gevraagd: waarom? Voor de seks antwoordde hij. Maar dat kon ik achteraf niet meer geloven. Ze maakten uitstappen, deden ditjes en datjes samen. Dat doe je niet enkel voor de seks.”

Zoon van Mia VERSCHUERE­N Ze had het niet voelen aankomen. Haar vader was net voordien ziek geweest, ze had hem verzorgd tot zijn dood. “Drie jaar voor de feiten hebben we wel problemen gehad. Hij zei dat hij niet wist of hij nog genoeg van mij hield. Hoe gaat dat in veel huwelijken? Ik was meer bezig met de kinderen dan hem. Maar we zijn extra ons best gaan doen, hebben dansles gevolgd, gingen naar de film.”

Vandaag zijn ze gescheiden, maar regelmatig bezoeken doet ze hem nog wel. “Met zijn mentaal gehandicap­te zus. Anders ziet hij haar niet. Over de feiten hebben we het niet echt. Meer over de kinderen, de zus, hoe hij het maakt in de gevangenis.” Op 16 maart mag R. dat zelf beschrijve­n.

Mama heeft meermaals gezegd dat ze hem voor het blok zou zetten. Maar dat vond ze moeilijk, als warme persoon

 ?? FOTO HBVL ?? In februari 2015 werd het lichaam van Mia Verschuere­n (inzet) in haar flat gevonden. Een ongeval, schijnbaar. Maar de lerares bleek bij onderzoek een hoofdwonde te hebben en geen rook geïnhaleer­d.
FOTO HBVL In februari 2015 werd het lichaam van Mia Verschuere­n (inzet) in haar flat gevonden. Een ongeval, schijnbaar. Maar de lerares bleek bij onderzoek een hoofdwonde te hebben en geen rook geïnhaleer­d.
 ?? FOTO JCR ?? Jan R. (54) tijdens de reconstruc­tie van de moord op Mia Verschuere­n.
FOTO JCR Jan R. (54) tijdens de reconstruc­tie van de moord op Mia Verschuere­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium