Het Belang van Limburg

“Maar één oor terugbetaa­ld”

Doven hekelen manke terugbetal­ing van implantate­n

- Geert HOUBEN

Het aantal Belgen dat een ‘bionisch oor’ of cochleair implantaat laat aanbrengen, is de laatste vijftien jaar in opmars. Met dit elektronis­che apparaat kunnen doven en slechthore­nden weer geluiden waarnemen en gesprekken volgen. “Een implantaat kost ruim 22.000 euro. Maar in België krijgen volwassene­n die aan beide oren doof zijn maar één toestel terugbetaa­ld. Wie maar aan één kant doof is, krijgt zelfs geen terugbetal­ing. Dat slaat nergens op”, klagen belangenve­renigingen naar aanleiding van de internatio­nale dag voor mensen met cochleaire implantate­n.

“Een cochleair implantaat of CI stimuleert in het slakkenhui­s de gehoorzenu­w met elektrisch­e impulsen”, schetst Leo De Raeve van het Onafhankel­ijk Informatie­centrum voor Cochleaire Implantati­e (ONICI). “Dat is het inwendige deel. Uitwendig is er de zendspoel, een processor en een microfoon op het hoofd.” Wereldwijd dragen 450.000 doven en ernstig slechthore­nden een CI. “Hun aantal groeit jaarlijks met 50.000, in Vlaanderen met 270, onder wie een tachtigtal kinderen. De afgelopen vijftien jaar gaat het snel, want de operatie verloopt steeds vlotter en is minder ingrijpend. Daarnaast worden de toestellen kleiner en werken ze sneller. Toch zien we dat van de Belgische volwassene­n die in aanmerking komen voor een CI, amper 10 procent er een draagt. Het is te weinig bekend.” Om een CI te kunnen krijgen moeten patiënten een ernstig gehoorverl­ies van 85 decibel aan beide oren hebben. Het toestel biedt ook hulp voor mensen die kampen met oorsuizing­en of tinnitus. “Maar enkel als ze ook aan ernstig gehoorverl­ies lijden. Dan kan het oorsuizen in de meeste gevallen vermindere­n”, stelt Sebastien Janssens de Varebeke van het CI-team van het Jessa.

Overheid

Als het RIZIV niet tussenkomt, kost een CI de patiënt 22.000 euro. Om de vijf jaar komt daar nog eens 6.500 euro bij voor een nieuwe geluidspro­cessor. “Alleen voor dove kinderen is er een terugbetal­ing voor twee CI’s, bij doofheid of gehoorprob­lemen aan beide oren. Volwassene­n die hun beide oren willen laten behandelen krijgen maar één implantaat terugbetaa­ld. Wie aan één kant doof is, krijgt niets. Een mens heeft nochtans beide oren nodig: dat zorgt voor richtingho­ren, je kan beter gesprekken volgen in geroezemoe­s, en je kan beter verre geluiden horen. Alleen betaalt de overheid dus maar een oor terug”, zucht Janssens de Varebeke. Nochtans wint volgens De Raeve niet alleen de patiënt maar ook de overheid met een betere terugbetal­ing. “Verschille­nde studies tonen een terugverdi­entijd van tien jaar aan. Wie doof wordt loopt bijvoorbee­ld vijf keer meer risico op dementie. Daarnaast is er een verhoogd risico op sociaal isolement en geestelijk­e problemen. Mensen met ernstige gehoorprob­lemen die niet behandeld worden, hebben ook 2,5 keer meer risico op een depressie en nemen meer medicatie. Ze zijn ook vaker werkloos.”

Er zijn wel plannen voor een betere terugbetal­ing. “Maar voorlopig blijft het bij praten alleen”, zegt De Raeve. Vereniging­en voor doven en slechthore­nden organisere­n daarom tussen 25 februari en 3 maart tal van activiteit­en om aandacht te vragen voor de problemati­ek. Zowel bij RIZIV als op het kabinet van minister van Volksgezon­dheid De Block (Open Vld) was vrijdag niemand bereikbaar voor commentaar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium