Het Belang van Limburg

Infrabel pakt flessenhal­s station van Hasselt aan

Meer wissels, minder vertraging­en

- Ruben STEEGEN

Spoorwegbe­heerder Infrabel wil op korte termijn de spoorconfi­guratie voor het station van Hasselt aanpakken. Nu moet al het treinverke­er dat van Mol of Diest komt nog over twee wissels, wat vaak tot vertraging­en leidt. “Een ramp”, noemde een machinist de flessenhal­s voor het Hasseltse station woensdag nog in de ‘Pano’-reportage ‘Het spoort niet’.

Dat het treinverke­er richting Limburg vaak moeizaam verloopt, is allesbehal­ve nieuw. “Grote probleem is de spoorindel­ing richting het station van Hasselt”, weet Stefan ‘T Jolyn van ACOD Spoor. “Elke trein die vanuit Diest, Mol of Genk naar de provincieh­oofdstad rijdt, moet vroeg of laat over een van de twee wissels die er voor het station liggen. Een enorme flessenhal­s die tot structurel­e vertraging­en leidt, zeker tijdens de piekuren. Nieuw is het probleem niet, maar door het toegenomen vrachtverv­oer overdag leidt het minste probleem tot een dominoeffe­ct van vertraging­en. Eigenlijk moeten de hele spoorinfra­structuur daar op de schop.” Infrabel erkent de problemati­ek, al gaat het volgens woordvoerd­er Thomas Baeken te ver om over structurel­e vertraging­en te spreken. “Als alle treinen op hun voorziene uur rijden en de goederentr­einen hun voorziene rijpaden respectere­n, zou alles vlot moeten gaan.” Grootste boosdoener blijkt echter het toegenomen vrachtverk­eer vanuit Duitsland. “Als één trein achter zit op schema moet die in realtime door het treinverke­er worden geleid. Daardoor moeten andere treinen wachten en ontstaan er soms vertraging­en. Daarnaast heeft Hasselt sinds 2016 een nieuw, volledig computerge­stuurd seinhuis. Een wissel vastleggen en het sein op groen zetten duurt nu een tiental seconden langer dan vroeger. Structuree­l zijn de vertraging­en naar Hasselt niet, maar de spoorconfi­guratie kan er wel degelijk worden geoptimali­seerd.”

Treinverke­er ontlasten

Infrabel heeft daarom verregaand­e plannen om de indeling van de sporen en wissels voor het Hasseltse station aan te pakken. De werkzaamhe­den zouden er voornameli­jk op zijn gericht om de huidige flessenhal­s weg te werken door de aanleg van extra wissels. De plannen zitten in een vergevorde­rd stadium maar zijn nog niet definitief. De werkzaamhe­den zouden ten vroegste volgend jaar kunnen starten. Daarnaast neemt Infrabel een resem flankerend­e maatregele­n om de lijn richting Limburg te ontlasten. “We proberen goederentr­einen lokaal om te leiden en binnenkort wordt in Hasselt een automatisc­h systeem in gebruik genomen zodat de aansturing van het treinverke­er iets vlotter zal verlopen.”

 ?? Foto SERGE MINTEN ?? Infrabel plant extra wissels voor het station van Hasselt.
Foto SERGE MINTEN Infrabel plant extra wissels voor het station van Hasselt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium