Het Belang van Limburg

Dorpen van Rohingya met de grond gelijk gemaakt

Unicef en Human Rights Watch slaan alarm over situatie vluchtelin­gen

- Luc STANDAERT

Zowel Unicef als de mensenrech­tenorganis­atie Human Rights Watch hebben vrijdag nog eens alarm geslagen over de situatie van de Rohingyami­nderheid in Myanmar. 720.000 kinderen zijn bedreigd en de Rohingyado­rpen worden systematis­ch met de grond gelijk gemaakt. Unicef zijn de kinderen van de Rohingya dubbel bedreigd. Enerzijds gaat de vervolging in de Myanmarese deelstaat Rakhine nog altijd verder. Naar schatting leven daar nog zo’n 185.000 kinderen van de moslimmind­erheid, die genadeloos vervolgd wordt door het leger onder luide aanmoedigi­ng van boeddhisti­sche monniken. Anderzijds zijn er de 534.000 kinderen die met hun families naar buurland Bangladesh gevlucht zijn sinds het Myanmarese leger in augustus vorig jaar zijn operatie begon tegen de moslimopst­andelingen in Rakhine. De Rohingya zitten in Bangladesh in grote vluchtelin­genkampen. Maar het cycloonsei­zoen komt eraan, en Unicef vreest dat de overvolle kampen overstroom­d zullen worden en dat ziektes er zich zullen verspreide­n.

Zuiveringe­n

Human Rights Watch (HRW) heeft satellietb­eelden bestudeerd van de streek waar de Rohingya woonden. Recente beelden werden vergeleken met die van vorig jaar, en daaruit blijkt volgens HRW dat sinds eind vorig jaar zo’n 55 dorpen letterlijk van de kaart geveegd zijn. Zowel huizen als infrastruc­tuur en vegetatie werden weggevaagd. Volgens de Myanmarese regering is het gebied ontruimd om de infrastruc­tuur te verbeteren en nieuwe huizen te kunnen bouwen. Maar HRW wijst erop dat de verVolgens dwenen dorpen het toneel waren van allerlei gruwelijkh­eden van het leger tegen de moslimmind­erheid en dat op deze manier alle sporen daarvan uitgewist zijn. Bovendien wordt het zo voor de gevluchte Rohingya letterlijk onmogelijk om terug te keren naar hun dorpen. Bangladesh, dat de toestroom van honderddui­zenden Rohingya niet aankan, sloot eind vorig jaar een principeak­koord met Myanmar over de terugkeer van 600.000 vluchtelin­gen, maar over de praktische uitwerking daarvan is er nog geen duidelijkh­eid.

Sympathie

Het is trouwens erg twijfelach­tig of de Rohingya wel willen terugkeren naar het land waar ze zo vervolgd worden. Bij de ‘zuiveringe­n’ door het Myanmarese leger vorig jaar zijn volgens Artsen zonder Grenzen ten minste tienduizen­d Rohingya omgebracht. De Europese ministers van Buitenland­se Zaken beslissen maandag over sancties tegen Myanmar. Wellicht komen er maatregele­n tegen een aantal hoge militairen van wie wordt vermoed dat ze betrokken waren bij zware schendinge­n van de mensenrech­ten. De sancties tegen Myanmar werden nog maar drie jaar geleden opgeheven nadat het land zijn eerste democratis­che verkiezing­en organiseer­de in een halve eeuw, waardoor in theorie een einde kwam aan een militaire dictatuur. Sindsdien heeft de nu 72-jarige Aung San Suu Kyi de politieke leiding van het land. Suu Kyi was het icoon van het verzet tegen de dictatuur in het land en kreeg in 1991 de Nobelprijs voor de Vrede. Er gaan steeds meer stemmen op om de Myanmarese ‘verzetshel­din’ de Nobelprijs af te nemen (wat niet kan), want niemand heeft haar al op een blijk van sympathie met de Rohingya kunnen betrappen.

 ?? FOTO REUTERS ?? Een Rohingyavl­uchtelinge wordt uit de rivier geholpen op de grens tussen Myanmar en Bangladesh.
FOTO REUTERS Een Rohingyavl­uchtelinge wordt uit de rivier geholpen op de grens tussen Myanmar en Bangladesh.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium