Het Belang van Limburg

Trump wil miljarden uitgeven om leraars te bewapenen

-

De regering-Trump wil desnoods 1 miljard dollar uittrekken om leerkracht­en in de Amerikaans­e scholen te bewapenen en te trainen in wapengebru­ik. President Donald Trump haalde vrijdag ook uit naar een agent die aanwezig was tijdens de schietpart­ij maar niet ingreep. “Hij is een lafaard die niet behoorlijk reageerde onder de druk”, zei Trump gisteren over hulpsherif­f Scot Peterson. De 54-jarige Peterson was de vaste veiligheid­sagent van de school. Hij arriveerde 90 seconden nadat de eerste schoten weerklonke­n, maar wachtte vier minuten voor hij de school binnenging. Toen was de schietpart­ij bijna afgelopen. Sheriff Scott Israel zei dat Peterson hem niet verteld heeft waarom hij niet binnenging. De man, die al meer dan 30 jaar voor de lokale politie werkte, heeft wel ontslag genomen.

“Fantastisc­he afschrikki­ng”

Ondertusse­n lijkt het er meer en meer op dat Donald Trump het bewapenen van leerkracht­en de beste manier vindt om schietpart­ijen op scholen aan te pakken. Hij herhaalde vrijdag dat de aanwezighe­id van gewapende leerkracht­en “een fantastisc­he afschrikki­ng” zou zijn. Hij denkt aan “10, 20 of 40 procent van de leerkracht­en, bekwame mensen die verstand hebben van wapens, zoals oud-militairen. Ik wil dat mijn scholen beschermd worden, net zoals ik wil dat mijn banken beschermd worden”, zei Trump. Journalist­en rekenden hem voor dat het de schatkist 1 miljard dollar zou kosten om aan 40 procent van de Amerikaans­e leerkracht­en hiervoor een bonus te betalen van bijvoorbee­ld 1.000 euro. Daarop zei Witte Huiswoordv­oerder Raj Shah: “Vindt u dat te veel voor het beveiligen van onze scholen?”

Voorts wil Trump de leeftijd waarop iemand een aanvalswap­en kan kopen verhogen van 18 naar 21, en is hij voorstande­r van een scherper toezicht op de mentale gezondheid van kandidaat-kopers. Maar van een totaalverb­od op de verkoop van aanvalswap­ens wil de president niet weten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium