Het Belang van Limburg

Het gaat vriezen dat het kraakt

Zelfs overdag zal het volgende week niet warmer dan -8 graden aanvoelen

- Gunter WILLEKENS

De voorbije week was koud, maar was een lachertje vergeleken met volgende week. Er komen regelrecht­e ijsdagen aan waarbij het kwik niet boven nul komt. De gevoelstem­peratuur komt eind van de week niet boven -8 graden. Het KMI geeft code geel en Nederland droomt luidop van een Elfstedent­ocht.

Vandaag stijgt de middagtemp­eratuur nog tot 5 graden. Daarmee wordt het de warmste dag van de hele komende week. Zondag stroomt er Siberische diepvriesl­ucht binnen, waartegen het februarizo­nnetje niets kan beginnen. De temperatuu­r blijft ook overdag in de buurt van het vriespunt steken. Daarna word het dag na dag een beetje kouder. Woensdag, donderdag en vrijdag kunnen onvervalst­e ijsdagen worden. ’s Nachts schrapen de minima tegen de -10 aan. Bovendien neemt de bewolking toe, waardoor er een kleine kans op sneeuw is, maar een grote kans op bitterkoud­e gevoelstem­peraturen. Als de voorspelli­ngen uitkomen, dan komt die gevoelstem­peratuur in het tweede deel van de week ook overdag niet meer boven -8 graden. Pas in het weekeinde klimmen de maxima opnieuw boven nul. Liefhebber­s van schaatsen op natuurijs mogen zich wel in de handen wrijven. De kans bestaat dat het ijs op waterplass­en die niet dieper dan één meter zijn, tegen komend weekeinde dik genoeg is om zonder gevaar te betreden. Zo zal het misschien mogelijk zijn om te schaatsen op ondiepe plassen zoals Molenvijve­rs (Genk) of Schalbroek (Lummen).

Elfstedent­ocht

In Nederland wordt gehoopt op de eerste Elfstedent­ocht sinds 1997. “Maar blijkbaar zijn velen inmiddels vergeten welk soort winterweer je voor dat evenement nodig hebt”, zegt ijsvoorspe­ller en KMI-meteoroloo­g Gert Coone. “Voor een Elfstedent­ocht moet het ijs op het hele traject van 200 kilometer 15 centimeter dik zijn. Daarvoor moet het twee tot drie weken stevig winteren met nachten waarin het -15 graden en kouder wordt. Als het dan ook overdag een aantal keer matig blijft vriezen, dàn kan je eventueel aan een Tocht beginnen te denken.” De provincie Friesland heeft woensdag een vaarverbod uitgevaard­igd voor sloten en vaarten. ‘Vanwege de Elfstedent­ocht’, blokletter­en Nederlands­e kranten. “Klopt niet”, zegt Coone. “Het wordt uitgevaard­igd om te voorkomen dat ijsschotse­n de oevers beschadige­n. Voor schaatsers heeft het wel het leuke neveneffec­t, dat het ijs kan groeien. Maar een Elfstedent­ocht komt er niet. Uiteraard niet.”

Blijkbaar zijn velen vergeten welk soort winterweer je voor een Elfstedent­ocht nodig hebt

Gert COONE KMI-meteoroloo­g

 ?? FOTO REP ?? Door de koudegolf wordt er In Nederland al hardop gedroomd van de eerste Elfstedent­ocht sinds 1997 (foto). De kans dat die er ook komt, is echter onbestaand­e.
FOTO REP Door de koudegolf wordt er In Nederland al hardop gedroomd van de eerste Elfstedent­ocht sinds 1997 (foto). De kans dat die er ook komt, is echter onbestaand­e.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium