Het Belang van Limburg

Geen dubbele belasting op aanvullend pensioen grensarbei­ders

-

Er komt een einde aan de dubbele belasting van het aanvullend pensioen van zo’n 1.500 grensarbei­ders. België en Nederland lagen daarover sinds eind vorig jaar overhoop, waardoor er in beide landen belastinge­n werden afgehouden.

Het potje fiscaal armworstel­en begon eind vorig jaar, toen bleek dat Nederland van plan was om alle Belgen die in Nederland werken en die recht hebben op een aanvullend (privaat opgebouwd) pensioen van meer dan 25.000 euro op jaarbasis zelf te belasten.

Volgens het belastingv­erdrag tussen ons land en Nederland zijn pensioenen in principe belastbaar in de woonstaat. De Nederlands­e aanvullend­e pensioenen van Belgische grensarbei­ders worden dan ook al jaar en dag in ons land belast, net zoals de Belgische pensioenen. Maar Nederland baseerde zich op rechtspraa­k, waaruit zou blijken dat het aanvullend­e pensioen van grensarbei­ders niet belastbaar zou zijn in België. Volgens de Belgische belastinga­dministrat­ie kunnen die arresten niet veralgemee­nd worden en blijven de aanvullend­e pensioenen uit Nederland dus een Belgische fiscale materie.

Onhoudbare situatie

Toch startte Nederland op 1 januari met de inhouding van belastinge­n op de aanvullend­e pensioenen van zo’n 1.500 Belgen die in Nederland werken. Ook België ging door met belasten, wat dus leidde tot een dubbele belasting op hetzelfde bedrag. Afgezien van die onhoudbare situatie, vreesde de Belgische staat dat Nederland ook de aanvullend­e pensioenen onder de 25.000 euro op het oog had. Als Nederland ook die zou belasten, zou dat voor ons land een minderopbr­engst van 100 miljoen euro betekenen. Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) drong daarom aan op een snelle oplossing. En die is er nu ook. Nederland gaat ermee akkoord dat de dubbele belasting niet kan en ziet af van de heffing op de aanvullend­e pensioenen indien ons land kan aantonen dat deze pensioenen effectief in België worden belast. De grensarbei­ders zelf zullen geen actie moeten ondernemen om de dubbele belasting te vermijden. De loonheffin­g door Nederland zal automatisc­h rechtgezet worden. Het akkoord tussen de beide landen wordt op 5 maart onderteken­d door Van Overtveldt en zijn Nederlands­e collega Menno Snel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium