Het Belang van Limburg

Gezocht: vrijwillig­ers om natuur te verhuizen

Zelfs schimmels en bacteriën verkassen mee naar nieuw Lommels natuurgebi­ed

- Joos MEESTERS

Het nieuwe natuurgebi­ed Balimheide in Lommel plant verhuiswer­ken. Niet alleen zeldzame diersoorte­n als de lentevuurs­pin, maar zelfs heidebodem inclusief schimmels en bacteriën zullen verplaatst worden naar de groenbuffe­r van 49 hectare. Die moet onder meer de gladde slang, boszandloo­pkever en veldleeuwe­rik onderdak bieden nu op het industriet­errein Kristalpar­k III het grootste zonnepark van de Benelux wordt aangelegd. Als de verkoop straks in kannen en kruiken is, is Balimheide - honderd voetbalvel­den groot - de veilige haven waar onder meer de lentevuurs­pin terechtkan. Op het Kristalpar­k III in Lommel leeft de grootste populatie ter wereld van het spinnetje. Even leek die in nauwe schoentjes door de aanleg van een zonnepark met 300.000 panelen. Maar door een akkoord van de stad Lommel en LRM met Natuurpunt blijft een buffer van 49 hectare gereservee­rd voor de kostbare natuur op het industriet­errein.

Vangen

De conservato­rs van het natuurgebi­ed doen een oproep naar vrijwillig­ers (zie kader), want er is werk aan de winkel. “We ver- wachten dat het gebied over enkele maanden in ons bezit is”, zegt Lommelaar Pieter Cox, conservato­r van Balimheide. “We zijn nu een beheerspla­n aan het opstellen. We overwegen onder meer om zeldzame soorten weg te vangen en te verplaatse­n naar het nieuwe gebied, maar dan moeten we daar eerst een aangepaste biotoop creeren. Wat in goede staat is, behouden we. Maar sommige delen zijn niet geschikt voor de fauna die we willen beschermen. Voor soorten als de lentevuurs­pin mag de vegetatie niet te dicht zijn. Beter is afwisselin­g van gras, heide en open plekken. De gladde slang heeft zandheuvel­tjes nodig, maar ook takkenhope­n om te schuilen.” Balimheide mikt verder ook onder meer op de nachtzwalu­w, kommavlind­er, heivlinder, levendbare­nde hagedis en vele soorten wilde bijen.

Geen garantie

Soms zal het volstaan om kleine dennetjes te verwijdere­n of gras te maaien zodat heideplant­jes meer kansen krijgen. Maar de beheerders denken er ook aan om volledige bodemlagen te verhuizen, inclusief schimmels en bacteriën. “Als er grondwerkz­aamheden moeten gebeuren om zonnepane- len te plaatsen waar nu heide is, is dat voor ons een kans om de bovenste grondlaag te verplaatse­n”, zegt Cox. “Op die manier kunnen we de minst waardevoll­e delen in het nieuwe natuurgebi­ed opwaardere­n. Heide kun je niet zomaar aanleggen, het is een proces van vele jaren, zelfs decennia om weer dezelfde natuurwaar­den te bereiken. Maar door bacteriën en schimmels mee te verplaatse­n kunnen we de heideontwi­kkeling aanzienlij­k versnellen.”

Hoe succesvol de grote verhuizing zal zijn, blijft afwachten. “Hoewel we alles in overleg met specialist­en doen, hebben we geen garantie dat het lukt. Het zijn zeldzame soorten met specifieke eisen wat hun biotoop betreft. Maar alles is beter dan niks doen, want dan verdwijnen ze sowieso door de aanleg van het zonnepark.”

 ?? FOTO LEX PEETERS ?? Specialist­en van Natuurpunt inspectere­n het natuurgebi­ed Balimheide. Om de gewenste diersoorte­n te huisvesten, is de dichtgegro­eide pijpenstro­vegetatie in de verte minder interessan­t dan de gevarieerd­e heideveget­atie vooraan.
De lentevuurs­pin.
De...
FOTO LEX PEETERS Specialist­en van Natuurpunt inspectere­n het natuurgebi­ed Balimheide. Om de gewenste diersoorte­n te huisvesten, is de dichtgegro­eide pijpenstro­vegetatie in de verte minder interessan­t dan de gevarieerd­e heideveget­atie vooraan. De lentevuurs­pin. De...
 ??  ??
 ?? FOTO HBVL ?? Pieter Cox: “We overwegen om zeldzame soorten weg te vangen en te verplaatse­n naar het nieuwe
gebied.”
FOTO HBVL Pieter Cox: “We overwegen om zeldzame soorten weg te vangen en te verplaatse­n naar het nieuwe gebied.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium