Het Belang van Limburg

DE ESSENTIE

Goed nieuws

-

Het leek er de voorbije weken op alsof we de klok tien jaar hadden teruggezet, naar het hoogtepunt van de crisis. De sluiting van Carrefour in Genk: 90 banen weg. De sluiting van het magazijn van Medtronic in Genk: 380 banen weg. Een aannemer in Tongeren failliet: 60 banen weg.

Een beetje goed nieuws kan dan geen kwaad en voor dat goede nieuws moesten we vrijdag in Genk zijn. De logistieke groep H.Essers investeert de komende maanden ruim 80 miljoen euro op de oude Ford-terreinen en creeert daarmee op termijn meer dan 400 banen. Waar vroeger Mondeo’s in elkaar werden geschroefd, worden vanaf november chemische producten van de Amerikaans­e groep VWR gestockeer­d.

Zes jaar na de aankondigi­ng van de sluiting van Ford Genk is er dus opnieuw activiteit op de terreinen waar ooit meer dan 10.000 mensen aan de slag waren en op het hoogtepunt 2.000 Mondeo’s en Transits per dag werden geproducee­rd. De glorie en glans van weleer komt allicht nooit meer terug, maar de investerin­g van H.Essers is om vele redenen goed nieuws. In tegenstell­ing tot andere logistieke investeerd­ers, die even hun neus aan het Limburgse venster kwamen steken en vervolgens kozen voor een mogelijk lucratieve­re vestiging in Nederlands-Limburg, kiest H.Essers wel bewust voor groei in Limburg. Bovendien is H.Essers een door en door Limburgs bedrijf, met een stevige verankerin­g in Limburg. En ook al werd het bedrijf recent serieus door de mangel gehaald, het weerstond aan de verleiding om zijn plannen elders te realiseren.

De vestiging van H.Essers op de Ford-site kan het begin worden van iets mooi, zoals op de ruïnes van Philips Hasselt ook iets mooi is ontstaan, maar toch zijn er bij het verhaal Ford een paar kanttekeni­ngen te plaatsen. Met iets te grote gretigheid werd vrijdag gewezen op de snelheid waarmee een en ander is ontstaan. Dat klopt slechts ten dele. Natuurlijk was het dossier complex. Dat de sluiting werd aangekondi­gd drie jaar voordat de Vlaamse overheid eigenaar werd van de site, maakte het er niet makkelijke­r op. Maar we kijken toch met enige afgunst naar de doortasten­dheid waarmee in Nederland de sluiting van NedCar werd afgewend, en met nog grotere afgunst naar het bedrijvenp­ark Trade Port Noord in Venlo, dat in oktober 2014 werd ingehuldig­d. Inmiddels is de Limburgse economie gezond als nooit voorheen. Het werklooshe­idsoversch­ot ten opzichte van de rest van Vlaanderen is weggewerkt, Limburg scoort zelfs beter dan het Vlaams gemiddeld, en werkgevers krijgen hun vacatures steeds moeilijker ingevuld. Dat is voor een deel te danken aan creatieve en inventieve kmo’s, maar het is eveneens zo dat de Limburgse werklooshe­id voor een deel wordt opgelost door bedrijven buiten Limburg, zoals Nike in Laakdal, chipmachin­efabrikant ASML in Eindhoven, die regelmatig over de grens aanwerft, en VDL NedCar, waar inmiddels ruim 1.000 Limburgers aan de slag zijn. En lachen met Antwerpen doet natuurlijk altijd deugd. Ook al zijn de afbraakwer­ken nog in volle gang, gisteren werd al de eerste spade in de grond gestoken van wat een nieuw gigantisch logistiek complex moet worden van de Limburgse logistieke groep H.Essers. Op het terrein van 50 hectare dat wordt beheerd door De Vlaamse Waterweg en bedoeld is voor maakindust­rie en logistiek met toegevoegd­e waarde, bouwt H.Essers een magazijn dat op termijn 160.000 vierkante meter groot is en goed is voor 420 nieuwe banen.

In een eerste fase bouwt H.Essers zo’n 30.000 vierkante meter opslagruim­te die in november de eerste chemische goederen zal opslaan voor zijn eerste klant, de groep VWR, gespeciali­seerd in de verdeling van chemische en andere producten voor laboratori­a. In eerste instantie zullen er een vijf-

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium