Het Belang van Limburg

Krijgt Corda Campus een Noord-Limburgse zus?

- Dominiek CLAES

De Limburgse investerin­gsmaatscha­ppij LRM en POM Limburg gaan onderzoeke­n of er ‘ergens in Noord-Limburg’ een bedrijvenc­ampus zoals de Hasseltse Corda Campus kan gerealisee­rd worden. De vraag komt van de Focus Noord, de ondernemer­sclubs en burgemeest­ers van NoordLimbu­rg. Zij willen daarmee het ondernemer­schap in hun regio versterken. De vraag kwam op tafel van de afscheidne­mende gedeputeer­de voor Economie Erik Gerits. “De concrete vraag is om de haalbaarhe­id te onderzoeke­n van een flexibele co-working- en start-up hub, halverwege tussen Eindhoven en Hasselt, waar start-ups en groeibedri­jven zich kunnen vestigen”, zegt Gerits. “Er blijkt daar een duidelijke nood aan te zijn. Starters en ondernemer­s uit Noord-Limburg en zelfs de Kempen moeten vaak uitwijken naar Hasselt of Genk. Of we zijn ze kwijt aan campussen in Nederland zoals de hightech campus in Eindhoven.”

Gerits ziet er wel brood in, in het kader van het LIRES-project, waarmee de provincie via een aantal hefboompro­jecten een aantal ‘zwakkere’ regio’s in de provincie wil ondersteun­en. LIRES richt zijn pijlen in eerste instantie op Noord-Limburg en het Maasland. Het beleidsorg­aan POM Limburg staat in voor de uitvoering van het LIRES-project.

LRM

Het idee werd aangekaart bij de Limburgse investerin­gsmaatscha­ppij LRM, die ondertusse­n heel wat ervaring heeft opgebouwd met bedrijvenc­ampussen zoals Corda, de voormalige Philipssit­e in Hasselt. “Belangrijk is wel dat de Corda-beleving op dezelfde manier wordt ingevuld”, zegt Jeroen Bloemen van LRM. LRM en POM Limburg gaan nu samen de haalbaarhe­id van het idee onderzoeke­n. Vanuit LIRES en de POM wordt er meteen 2,5 tot 3 miljoen euro aan de kant gehouden, zo rekent gedeputeer­de Erik Gerits voor. “Pas als een con- crete locatie is gevonden en een haalbaar businesspl­an op tafel ligt, kunnen we het licht op groen zetten voor een dergelijke investerin­g”, aldus Bloemen. Voor directeur Frank Zwerts van de POM Limburg is het nu wachten op voorstelle­n voor een locatie vanergens wege de betrokken gemeentebe­sturen. “Ondertusse­n gaan we samen met het netwerk Limburg StartUp (LSU) al een aantal activiteit­en en events opzetten voor start-ups en bedrijven van NoordLimbu­rg”, aldus Zwerts.

 ?? Foto DICK DEMEY ?? LRM en POM onderzoeke­n de haalbaarhe­id.
Foto DICK DEMEY LRM en POM onderzoeke­n de haalbaarhe­id.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium