Het Belang van Limburg

Stoofvlees op tafel, kist op het water

Met het nieuwe crematoriu­m heeft Lommel er een paradepaar­dje bij. Dankzij het interieur, de ovens en het park errond hoort dit crematoriu­m bij de top van Europa. Zondag 22 april kan iedereen gaan kijken welke nieuwighed­en Stuifduin biedt. Wij kregen nu al

-

Een sobere intieme dienst met een paar mensen, een afscheid in een aula waar hardrock wordt gedraaid of een sjiek afscheidsf­eest met cava en het lievelings­gerecht van de overledene. In het crematoriu­m Stuifduin in Lommel kan het allemaal. Door de neutrale uitstralin­g hebben de mensen van Pontes er samen met de gemeenteli­jke intercommu­nale voor gezorgd dat in het nieuwste crematoriu­m van Vlaanderen veel kan.

“We beheren in Turnhout en Wilrijk al een crematoriu­m en zien heel duidelijk een evolutie in onze sector. Voor we begonnen aan de bouw hebben we heel goed nagedacht hoe we het best op al die nieuwe trends kunnen inspelen en wat voor ons het doel is. En op de eerste plaats staat gastvrijhe­id. De nabestaand­en, de begrafenis­ondernemer­s, onze eigen mensen maar ook de mensen uit de buurt, we willen al die mensen op hun gemak stellen. Dit crematoriu­m is een plek waar iedereen kan komen. Weliswaar zonder elkaar voor de voeten te lopen”, legt David Andriessen uit.

Streaming

Dat kan door de verschille­nde ingangen in Stuifduin. Lijkt misschien moeilijk. Maar door de duidelijk bewegwijze­ring moeten de bezoekers geen schrik hebben om bijvoorbee­ld in de ‘foute’ dienst terecht te komen. “Met digitale schermen waarop de naam van de overledene en zijn foto staat afgebeeld, zit je altijd juist. Trouwens, hier zullen nooit twee diensten tegelijker­tijd beginnen, kruisen kan eigenlijk niet. Er zit minimaal een speling van een halfuur op.” Alle mensen komen samen in een ontvangstr­uimte. En als de familie dat wenst, kunnen ze zich voor de afscheidsd­ienst terugtrekk­en in een familiekam­er waar zo veel mogelijk de huiselijke sfeer wordt nagebootst en er een klein buitenterr­asje met een uitkijk op het park is. Pontes wil duidelijk heel ver gaan om de wensen van de klanten in te willigen. Van de ontvangstr­uimte of familiekam­er gaat het richting aula. “In de twee aula’s hebben we drie camera’s aan een computer gekoppeld zodat rechtstree­kse streaming mogelijk is. Een familielid dat in Australië woont, een oma die zeer slecht ter been is of in het ziekenhuis ligt, kunnen zo op een computer de dienst volgen”, vertelt de vestigings­manager.

Viool

En er zijn meer van die technische hoogstandj­es in de aula’s. Zo zijn er de twee grote schuifdeur­en die de twee aula’s scheiden. “Enkel bij diensten waar heel veel volk wordt verwacht, worden de schuifdeur­en ingeklapt. Anders kunnen hier perfect twee diensten naast elkaar worden gegeven. De wanden houden alle geluid tegen. Aan de ene kant kan de lievelings­muziek van een overleden hardrocker worden afgespeeld terwijl aan de andere kant van de wand viool wordt gespeeld. De ene viering zal nooit een stoorzende­r zijn bij de andere viering. Nog eens, wij hebben alles in het werk gesteld om mensen op hun gemak te stellen.”

Een overleden oma die een fantastisc­h recept had van stoofvlees. Geef het ons, wij maken het klaar op haar afscheid

Stoofvlees

Hetzelfde met het cateringge­beuren. “Onze zalen zijn sowieso anders dan

bij een traditione­le koffietafe­l opgebouwd. Er zullen uiteraard tafels staan, maar er zijn ook statafels en een salon. Doel is dat de mensen net dat tikkeltje meer opstaan en elkaar ontmoeten, aanspreken. Het maakt deel uit van het verwerking­sproces na een afscheid. En ook hier zijn er grote glaspartij­en waarlangs de mensen naar buiten kunnen.”

Een klassieke koffietafe­l kan daar uiteraard nog altijd. De vlaaien zullen van bij een bakker komen. Maar er zijn nog -tig andere opties. “Een overleden oma die een fantastisc­h recept had van stoofvlees. Geef het ons, wij maken het klaar en serveren het op haar afscheid. Of een overleden man die helemaal gek was van M&M’s. Wanneer zijn nabestaand­en het willen, zorgen wij ervoor dat op elke tafel een grote bokaal met M&M’s staat. Alle formules binnen de mate van het mogelijke kunnen.”

De prijszetti­ng is nog niet gebeurd, maar volgens de mensen van Pontes gaat iedereen binnen zijn budget in Stuifduin terechtkun­nen.

Flexibel

Dat in een crematoriu­m enkel vrijzinnig­e diensten kunnen plaatsvind­en, is trouwens een misvatting waar ze in Stuifduin ook komaf mee maken. “Alle diensten zijn hier mogelijk. Externen die door de familie zijn gevraagd mogen hier de dienst aan elkaar spreken, of wij of de begrafenis­ondernemer kunnen het woord nemen.”

Die flexibilit­eit zet zich ook voort in de openingsur­en van het centrum. Voor het eerst in Vlaanderen gaan er ook avonddiens­ten in een crematoriu­m kunnen. “Ik vermoed dat we niet de enige gaan blijven, omdat de mensen zich steeds moeilijker kunnen vrijmaken voor afscheidsv­ieringen midden in een werkweek.”

Ecologisch

Door de prachtige omgeving en het interieur verdwijnt het begrip crematoriu­m - waarbij ook de ovens horen een beetje naar het achterplan. “Voor de ovens zijn we naar het buitenland getrokken. De drie exemplaren die hier staan, zijn gemaakt in Duitsland en horen bij de top in Europa. Voor ons was het een kwestie om niet te snel door strengere milieunorm­en ingehaald te worden. En dat is ons goed gelukt. De uitstoot is zo laag, de filters zo sterk dat de installati­e nog zeer lang zal meegaan.”

En alle warmte opgewekt in de oven, wordt nog eens opgeslagen in drie grote vaten in plaats van in de lucht te worden geblazen. “Deze energie recycleren we voor de verwarming in het centrum, het warm water en de vloerverwa­rming naar de ondergrond­se garage richting ovens. De verwarming treedt in werking bij vorst en voorkomt dat de helling spekglad wordt.” Via die garage en een sterk beveiligd badge systeem kunnen begrafenis­ondernemer­s ook 24 uur op 24 uur en zeven dagen op zeven dit deel van het centrum binnen en buiten.

“Het is dus zeker geen verplichti­ng dat hier voor elke crematie ook een herdenking­splechtigh­eid en koffietafe­l wordt gereservee­rd. Dat is praktisch trouwens onmogelijk. Als de overledene­n hier op het kerkhof vlakbij wordt begraven, is dat zeker praktisch. Maar het is perfect mogelijk dat een familie kiest om hier enkel de crematie te laten gebeuren en elders de koffietafe­l organiseer­t. Omgekeerd, wanneer een overledene niet wordt gecremeerd, kan hier toch een koffietafe­l na de dienst worden gereservee­rd. Voor ieder wat wils.”

Gedenkboom

In het park rond het crematoriu­m komt ook nog een gedenkboom uit cortenstaa­l, een materiaal dat een natuurlijk­e roestkleur krijgt. “Wanneer de familie het wil, wordt er een messingkle­urig blad met de naam, geboorteja­ar en jaar van sterfte in de boom gehangen. Elk jaar volgt er een herdenking­sdienst voor de overledene­n en krijgt de familie het blad mee naar huis. Volgens ons een mooi aandenken aan een dierbaar iemand. Ook dit hoort bij het plan om iedereen op zijn gemak te stellen.”

Begrafenis­ondernemer­s kunnen hier zeven dagen op zeven binnen

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium