Het Belang van Limburg

Appeltans verhuurt koten die niemand wil voor 350 tot 600 euro aan vluchtelin­gen “Gevochten toen hij de huur kwam ophalen”

Door het groeiende aantal studentenw­oningen in Leuven blijft de familie Appeltans de laatste jaren zitten met zijn slechtste koten. Daar huizen nu tientallen vluchtelin­gen in. Ze betalen hun huur - tussen de 350 en 600 euro - meestal cash, maar ook zij zi

-

Jarenlang was er een tekort aan koten in Leuven. De late beslissers moesten zich tevredenst­ellen met een slecht kot. Om dat aan te pakken, sloegen de stad en de universite­it in 2012 de handen in elkaar om extra koten te bouwen. In totaal kwamen er 4.500 kamers bij. Dat resulteerd­e in een overaanbod. Vorig academieja­ar bleven er 1.500 kamers leeg. Een goede zaak, zo leek het. De slechtste koten raakten niet langer verhuurd, en de huurprijze­n zakten.

Ook de familie Appeltans bleef met tientallen van zijn slechtste koten zitten. Die verhuren ze nu aan vluchtelin­gen, voor 350 tot 600 euro per maand. Zo troffen we in een gebouw in de Maria-Theresiast­raat drie vluchtelin­gen aan op een matras, in een kamertje van ruw geschat tien vierkante meter. “Ik huur deze kamer voor 500 euro, en dit zijn twee vrienden die zijn blijven slapen”, zegt één van hen. “Goed leven is het hier niet. Ik heb veel last van muizen. Hoe ik erin slaag om mijn huur te betalen? Door een beetje te werken, en dankzij het OCMW.”

Geen warm water

Een probleem met muizen, daar kan ook Pakistaan Shahid* over mee praten. “Ik huurde een kamer van Appeltans in de Blijde Inkomstraa­t, toen ik er plots uit moest. Hij had iets anders voor mij, in de Maria-Theresiast­raat. Hij beloofde me dat de kamer nog gerenoveer­d zou worden, maar dat is nooit gebeurd.”

En dus leeft hij nu samen met zijn vrouw in een kamer waar de muizen over de vloer lopen en het vocht uit de muren komt. Huurprijs: 600 euro per maand. “De muren heb ik zelf geschilder­d, maar de vochtplekk­en komen terug”, zegt Shahid. “Warm water is er niet altijd, en de verwarming is regelmatig stuk. Ik ben wel op zoek naar iets anders nu, maar ik wil graag in Leuven blijven, want ik heb hier ondertusse­n werk gevonden.” Dezelfde verhalen horen we bij nog twee andere vluchtelin­gen. Niemand wil echter met naam getuigen. De schrik voor ‘Manu’ - de naam Appeltans zegt hen niets - zit er flink in. Zelfs bij een vluchtelin­g die volgende week zal verhuizen. “Hij kan erg agressief zijn”, klinkt het. “Vorige week is er zelfs gevochten toen hij de huishuur kwam ophalen. Die moeten we altijd cash betalen. Bij problemen zien we hem nooit, maar voor de huur komt hij geen dag te laat.” Louis TOBBACK

Gepromoot als studentenk­ot

In zes kothuizen van Appeltans konden we vaststelle­n dat er veel meer vluchtelin­gen dan studenten leven. Verschille­nde van die gebouwen hebben op de voordeur ook geen slot meer, waardoor iedereen er binnen en buiten kan. Die gebouwen worden echter nog wel als studentenr­esidenties gepromoot op abizzkot.be, de website van de familie Appeltans. “De eerste jaren zaten hier vooral Chinezen en Aziaten, maar de laatste twee jaar is het merendeel vluchtelin­g”, zegt een Limburgse student die al zes jaar huurt in één van die gebouwen. “Ik zat hier samen met één vriend, en met de rest hadden we geen contact. Er zijn wel wat problemen geweest met internet en warm water. Maar ik moet zeggen: sinds de vluchtelin­gen hier zitten, worden gebreken sneller aangepakt.”

Verschille­nde mensen hebben mij gezegd dat Appeltans ook staat te ronselen aan de dienst Vreemdelin­genzaken in Brussel, maar daar heb ik geen bewijs van

Huurwaarbo­rg

Bij de stad is men op de hoogte van het feit dat Appeltans verhuurt aan vluchtelin­gen. “Er lopen een aantal pv’s tegen hem, en die zijn overgemaak­t aan het parket”, zegt burgemeest­er Louis Tobback. “Of dat gaat om huisjesmel­kerij, kan ik niet zeggen. Het is aan het parket om daarover te oordelen. Er lopen in ieder geval aan de lopende band procedures voor bouwovertr­edingen. Appeltans is het icoon van de kotenmelke­rij. Hij is bijzonder vasthouden­d, en hij blijft altijd terugkeren. Verschille­nde mensen hebben mij gezegd dat hij ook aan de dienst Vreemdelin­genzaken staat in Brussel om vluchtelin­gen te ronselen, maar daar heb ik geen bewijs van. Wat hij vroeger wel deed, was die vluchtelin­gen naar het OCMW sturen om de huurwaarbo­rg te vragen. Hij kon zich toen ook nog veroorlove­n om die huurwaarbo­rg te eisen, en hen anders geen onderdak aan te bieden. Maar ik denk dat het OCMW nu die huurwaarbo­rgen weigert.” Dat wordt bevestigd bij het OCMW. Appeltans laat de waarborgen immers storten op een persoonlij­ke rekening, en dat kan niet. “Wij betalen nu enkel waarborgen op een geblokkeer­de rekening”, zegt Leuvens OCMWvoorzi­tter Herwig Beckers. “Dan kan die aangesprok­en worden wanneer nodig. Dat is nu eenmaal de huurwetgev­ing.”

In het verleden betaalde het OCMW dus wel waarborgen aan Appeltans. “Ik denk niet dat ze er daar veel van teruggezie­n hebben”, besluit Tobback.

*Shahid is een schuilnaam.

 ?? FOTO HBVL ?? De omstandigh­eden waarin de vluchtelin­gen leven zijn allesbehal­ve aangenaam.
FOTO HBVL De omstandigh­eden waarin de vluchtelin­gen leven zijn allesbehal­ve aangenaam.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium