Het Belang van Limburg

“Lidstaten moeten nauwer samenwerke­n voor eigen Europese defensieca­paciteit”

-

De aanwezighe­id van Russische bommenwerp­ers boven de Noordzee is niet onschuldig: Rusland test duidelijk Europa’s reactiesne­lheid en weerbaarhe­id. Europa moet nu meer dan ooit werk maken van eigen Europese defensieca­paciteit. Dat kan alleen als de lidstaten nauwer gaan samenwerke­n.

De EU-lidstaten spenderen jaarlijks zo’n 200 miljard euro aan defensie, maar de 27 versnipper­de budgetten moeten veel beter renderen dan wat ze vandaag aan veiligheid opleveren. Het Europees Parlement zet daarom een Europees investerin­gsplan van 5 miljard euro in de startblokk­en om de defensie-industrie een forse duw in de rug te geven. De Europese legers moeten beter gaan samenwerke­n, maar dat betekent ook dat de industrie de handen vaker in elkaar moet slaan. Momenteel hebben we in Europa 37 soorten transportp­antservoer­tuigen, 12 verschille­nde tankvliegt­uigen en 19 verschille­nde gevechtsvl­iegtuigen. In die chaos wordt waanzinnig veel geld verspild. Wil Europa haar eigen veiligheid in handen nemen, dan moeten ook de versnipper­de budgetten voor onderzoek en ontwikkeli­ng beter renderen.

Dat kan alleen als defensie uit de nationale hokjes wordt gehaald. België en Nederland zijn nu al frontrunne­rs in marine-samenwerki­ng (aankoop en operaties). Die samenwerki­ng moet nu een stap verder gedreven worden, om ook gezamenlij­k state of the art technologi­e te ontwikkele­n. Dit Eu- ropees investerin­gsplan, waarover het Parlement en de Raad deze week de onderhande­lingen opstarten, is hierbij cruciaal. Het fonds steunt samenwerki­ng voor ontwikkeli­ng tussen minstens drie bedrijven uit evenveel Europese lidstaten, en geeft de Europese defensie-industrie zo een duw in de rug. Dat maakt ons minder afhankelij­k van de Amerikaans­e defensie-industrie en zijn vaak veel te dure materieel. Aanvankeli­jk gaat het om 500 miljoen euro voor de periode 2019-2020. Vanaf 2021 moet het budget opgetrokke­n worden tot een volwaardig Europees investerin­gsplan van 1 miljard per jaar, aangevuld tot 5 miljard met investerin­gen van de lidstaten. Als we Europees de taken beter verdelen en meer samenwerke­n, komt zo een bedrag vrij van ruim 25 miljard euro. Dat maakt de weg vrij voor een veel modernere en veel beter uitgeruste defensie in Europa, liefst ‘made in Europe’. Het gaat trouwens al lang niet meer om de klassieke hardware. Oorlogen worden niet langer gewonnen op basis van hoeveel tanks je hebt. Toekomstig­e conflicten worden bepaald door onze kennis op het gebied van cyber, dataverwer­king, satelliett­echnologie en drones. Voor de Vlaamse industrie is het fonds daarom een uitgelezen kans. Onze bedrijven zijn voornameli­jk actief in hoogtechno­logische niches. Denk aan Sabca in Lummen, of Newtec en Luciad. Samenwerki­ngsproject­en waarin kmo’s een belangrijk­e rol spelen, krijgen van Europa een financiële bonus. Dankzij dit fonds krijgen zij de opportunit­eit om mee te werken aan de ontwikkeli­ng van nieuwe defensiete­chnologieë­n en -materieel. Dit plan komt geen moment te vroeg. De laatste jaren is de wereld sterk veranderd, van Russische bommenwerp­ers boven de Noordzee tot een Amerikaans­e president die de NAVO in vraag stelt. Europa moet nu snel werk maken van eigen defensieca­paciteit. Dat hoeft niet altijd met 28, maar kan ook met een kleiner aantal landen, zoals de nauwe samenwerki­ng tussen de Belgische en Nederlands­e marine aantoont. EU-landen die een sterkere Europese defensie willen, moeten niet wachten op de laatste twijfelaar, maar een kopgroep vormen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium