Het Belang van Limburg

“Van Avermaet zal me niet zomaar lossen”

- Wim VOS

Een nieuwe fiets: zwart met gouden opschrift. Een nieuwe rivaal: Tim Wellens. En een nieuw parcours. Meer heeft Greg Van Avermaet (32) niet nodig om helemaal klaar te zijn voor de Omloop. Met een derde zege op rij kan hij zaterdag geschieden­is schrijven in… Meerbeke. Hij hoopt op een open wedstrijd. “Niet nadenken, gewoon koersen. Dat is voor jullie het prettigst en voor mij ook.” Je ploegleide­r Valerio Piva zegt dat dit parcours nog meer op je lijf geschreven is dan dat van de vorige edities. En die won je al. Je bent onklopbaar straks.

(lacht) “Ik zou willen dat het waar was. Maar het ís zo: deze finale is zwaarder en dat past mij beter. Vorig jaar was het nog 35 kilometer van de laatste klim tot in Gent. Nu krijg je meer hellingen. Met daarbij de Muur, één van de zwaarste hellingen in Vlaanderen. Wie in vorm is, kan daar het verschil maken.”

En de vorm is…

“Heel goed. Ik heb de vorm om de derde keer op rij te winnen. Met twee was ik heel blij, een derde keer zou helemaal geweldig zijn.”

Nog een voordeel: je kent dit parcours als geen ander.

“Toen ik jong was, keek ik naar de Ronde van Vlaanderen op dit parcours. Plus: het is altijd mijn trainingsp­arcours geweest. Haaghoek, Leberg, Berendries, Valkenberg, Tenbosse, Muur, Bosberg en naar huis, zo was het altijd. De Paterberg en de Oude Kwaremont lagen verder, daar ging ik nooit naartoe. Ik heb meer een band met deze Omloop dan met het huidige parcours van de Ronde van de Vlaanderen. Net zoals ik blij ben dat de Muur terug is in een grote klassieker. Want dat is de Omloop voor mij. Ik zet hem op dezelfde hoogte als de E3 Harelbeke en GentWevelg­em. Het is het eerste grote doel van het seizoen, én een WorldTourw­edstrijd.”

Toch heb je in die vijf keer dat je de Ronde van Vlaanderen op het oude parcours gereden hebt, nooit op het podium gestaan.

“Omdat ik veel jonger was. En omdat ik vaak moest werken voor anderen. Lawrence Naesen stuurde mij deze week nog een filmpje. Hij was naar de Ronde van 2011 aan het kijken en zag mij nog voor de Muur alles geven in functie van Hincapie. Ik ben blij dat ik nu zelf kopman ben en ook eens vooraan kan rijden op de Muur.”

Peter Sagan is er niet. Wat verandert dat voor jou?

“Dat is geen voordeel voor mij. Ik hou ervan om met hem te koersen. Ik heb het al eerder gezegd. Hij durft de wedstrijd open te breken en rijdt altijd vol mee. Het is misschien raar om te zeggen, maar soms is het makkelijke­r om een andere topper naast je te hebben dan om die ene grote topfavorie­t te zijn naar wie iedereen kijkt. Dat maakt het moeilijker. Maar ik heb vorig jaar getoond dat ook dat mij niet tegenhoudt. Ook toen was ik vaak de topfavorie­t en won ik toch. Je moet alleen wat meer nadenken en opletten dat je geen stomme dingen doet.”

Moeten we een gesloten wedstrijd verwachten, waarbij de grote namen wachten tot de Muur om iets te doen?

“Ik hoop het niet. Ik hoop dat iedereen even opgewonden is als ik en wil racen. Niet nadenken, gewoon koersen. Dat is voor jullie het prettigst en voor mij ook. Het parcours leent zich er alvast toe.”

Hou je rekening met Tim Wellens?

Heel zeker. Tim is een groot talent, is nog altijd jong, ontwikkelt zich snel, heeft al heel mooie wedstrijde­n gewonnen, is in vorm en hij is heel goed in de koude. Hij staat zonder twijfel mee op het lijstje der favorieten.”

Ik hoop dat iedereen even opgewonden is als ik en wil racen. Niet nadenken, gewoon koersen. Het parcours leent zich er alvast toe

Greg VAN AVERMAET

Is één van die favorieten ook die andere renner die voor de derde keer kan winnen?

(knikt) “Philippe Gilbert, absoluut. Hij zal er staan.”

Wellens zegt dat je hem er niet zal afrijden op de Muur of de Bosberg. Daar spreekt zelfvertro­uwen uit.

“Dat is duidelijk. Maar ik moet hem er ook niet afrijden om te winnen. Ik heb het voordeel dat ik sneller ben dan hem. Als er gesprint moet worden, heb ik ook vertrouwen, hoor.”

 ??  ?? DEBUTANT TIM WELLENS
METEEN FAVORIET IN
OMLOOP
DEBUTANT TIM WELLENS METEEN FAVORIET IN OMLOOP
 ?? FOTO EPA-EFE
FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO EPA-EFE FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium