Het Belang van Limburg

“Als we play-off 1 halen, kan niemand zeggen dat het onverdiend is”

Teammanage­r PETER DELORGE haalde al play-off 1 met STVV in fantastisc­h seizoen 2009-2010

- Gunter SCHOOFS

STVV gaat straks verder op jacht naar een play-off 1-ticket, maar pakt dan wel best de drie punten mee aan de kust. Bovendien hebben de meeste spelers nog nooit kunnen proeven van play-off 1 en is de honger groot. Legear, Teixeira en Antunes haalden elders al wel play-off 1, maar in het shirt van de Kanaries maakte niemand van de huidige groep het al mee. Of toch: teammanage­r Peter Delorge. “20092010 was een fantastisc­h seizoen”, herinnert de voormalige aanvoerder zich. “Waarom zou deze ploeg het nu niet kunnen halen? Wij hadden toen met Sidibe maar één spits, nu zijn er vier.”

De momenteel geblesseer­de Teixeira speelde met Standard al play-off 1 in het seizoen 20142015, Legear was er jaar na jaar bij met Anderlecht en ook Antunes proefde van de eindronde met de topclubs met Oostende. Maar in het seizoen 2009-2010, toen de play-offs voor het eerst georganise­erd werden en STVV er voor de enige keer bij was, stond Peter Delorge in de ploeg. Intussen al vier jaar gestopt als Kanarie, maar vandaag wel nog teammanage­r en duivel-doet-al op Stayen.

Je was erbij in een seizoen waarin jullie zelfs als tweede of derde hadden kunnen eindigen, Peter.

“We bléven maar winnen in dat jaar onder Brepoels. Tot we het thuis tegen Gent lieten liggen in de play-offs, 1-1 werd het. Nooit hadden we in die wedstrijd punten mogen laten liggen. Toen was de veer helemaal gebroken. Uiteindeli­jk verloren we ook op de slotspeeld­ag in Anderlecht. En in de dubbele confrontat­ie met Genk nadien voor een Europees ticket waren we kansloos.”

Het was niet de enige keer dat jij vierde werd met STVV.

“Ook een keer onder Jacky Mathijssen, toen de play-offs nog niet bestonden. Maar in 2009-2010 hadden we echt wel een moeilijk te kloppen ploeg. We hadden een geweldig sterke as met Mignolet, Cantaluppi, Mennes, Sidibe… En Brepoels verdiende eigenlijk alle lof, want die haalde bij elke speler het onderste uit de kan. Elke dag opnieuw.”

Maakt het huidige STVV nog echt kans op play-off 1?

“We hebben een moeilijk programma, daar moeten we eerlijk over zijn. Als we het halen, dan zal niemand kunnen zeggen dat het onverdiend is. Heel veel teams maken nog een kans, maar het geloof bij STVV is nog groot. Zeker na Anderlecht. We zullen moeten stunten in dit drieluik, maar SintTruide­n blijft Sint-Truiden, hé. Tegen deze tegenstand­ers kunnen wij altijd ietsje meer.”

Acht jaar is het geleden, de gouden ploeg met Mignolet en Cantaluppi in play-off 1. Is de competitie intussen fel veranderd?

“Toch wel. De ploegen zijn meer aan mekaar gewaagd. Vroeger wist je op voorhand welke zes, zeven clubs bovenaan zouden eindigen. Nu zit er elk jaar opnieuw wel een verrassing bij. De topclubs blijven de topclubs en het komt ook wel goed met Anderlecht. Maar toch: spelers van het kaliber Zetterberg, Koller of Radzinski lopen helaas niet meer rond op de Belgische velden. Idem bij Standard, toen daar Defour en Witsel de sterkhoude­rs waren.”

Ook STVV is fors veranderd in die acht jaar tijd.

“Er waren eigenlijk drie overnames. Dat is veel. Maar de laatste jaren werd er keihard gewerkt en zetten we weer stappen vooruit. Duchâtelet en Bormans hadden een fraaie werking op poten gezet. Vooral Philippe Bormans, die zich op een onwaarschi­jnlijke manier opwerkte binnen de club, van ticketvera­ntwoordeli­jke tot CEO, heeft de club met relatief klein budget weer naar een gezonde sportieve situatie gebracht. En ik ben ervan overtuigd dat het met de Japanners verder de goede kant zal uitgaan. Die mensen gebruiken heel veel gezond verstand en zullen zorgen voor een stabiel STVV. En stap voor stap zal de club verder groeien, op het pad dat door Duchâtelet en Bormans eerder uitgestipp­eld werd.”

Je was erg aangedaan door het vertrek van Philippe Bormans.

“(knikt) Omdat het zo plots was. Ik kende Philippe al lang, hé. Hij was mijn baas, maar tegelijker­tijd was hij een vriend, al van in de periode dat hij de tickets deed en ik speler was.”

“Maar goed, nieuwe bazen, nieuwe wetten. Philippe zal zijn weg elders vinden, wij bouwen intussen hier verder aan STVV. We willen in eerste instantie een stabiele middenmote­r zijn, binnen enkele jaren kunnen we verder naar boven kijken.”

Klop je lange dagen als teammanage­r?

“Van ’s ochtends 7.00 tot ’s avonds 20.00 uur soms. Maar ik doe dit zo graag. Ik heb hier mijn hele leven gevoetbald en heb ook nu maar één bekommerni­s: dat de club goed boert.”

“Het mooie is dat je nooit weet wat er allemaal op je bord zal komen. Ik ken intussen de hele stad, zelfs de immobiliën­kantoren. En ik weet heel goed wat de Truienaars van STVV verlangen. Dus is het mijn zorg dat de spelers zich op

en naast het veld goed voelen. Om zo goed mogelijk te kunnen presteren.”

Wat zal jouw rol zijn in het nieuwe organigram dat de Japanners momenteel nog verder op poten zetten?

“Goh, ik dacht onder Bormans al mee in het sportieve verhaal van de club. Als ik daarover vragen krijg, sta ik voor alles open en zal ik mijnheer Tateishi en co absoluut helpen. Verder voel ik me heel goed in mijn vel als teammanage­r. We zullen dus wel zien.”

Wat verwacht je van de match in Oostende?

“De spelers moeten vooral een sterk collectief vormen in dat laatste drieluik. Zo flikten wij het destijds ook in de periode met Cantaluppi en Sidibe. Als we toen op achterstan­d kwamen, stroopten we de mouwen nog een keer extra op. Dan wisten we dat het wel goed zou komen met onze lange Senegalees voorin. Het komt erop aan om efficiënt te zijn. Kansen krijgen we in elke match sowieso, maar ook weer geen dozijn.”

 ?? Foto PHOTO NEWS ?? In het seizoen 2009-2010 plaatste STVV zich voor de enige keer voor play-off 1. Peter Delorge scoorde op Anderlecht, waar de Kanaries dat seizoen met 1-2 wonnen. Ook Mignolet en Sidibe deelden in de vreugde na de match.
Foto PHOTO NEWS In het seizoen 2009-2010 plaatste STVV zich voor de enige keer voor play-off 1. Peter Delorge scoorde op Anderlecht, waar de Kanaries dat seizoen met 1-2 wonnen. Ook Mignolet en Sidibe deelden in de vreugde na de match.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium