Het Belang van Limburg

“Tien keer gestorven”

Philippe Clement wil nog geen victorie kraaien

- Marnik GEUKENS

“We zijn op de goeie weg, maar hebben nog niets in handen.” Ook na de overtuigen­de 4-0 tegen rechtstree­kse concurrent Antwerp is Genk-coach Philippe Clement op zijn hoede voor euforie. Al kan hij mogelijk zaterdag al de kwalificat­ie voor play-off 1 vieren op Waasland-Beveren. “Met mijn jongens tegen mijn jongens, dat wordt een speciale avond.” Over de eerste helft van KRC Genk tegen Antwerp niets dan goeds uit de mond van de thuiscoach.

“We hadden ons goed voorbereid op de specifieke manier van voetballen van Antwerp. Met heel veel

Xbeweging zonder bal en één-tweetjes vonden we het wapen tegen hun strikte mandekking over het hele veld. De prachtige vrijschopg­oal van Malinovsky­i hielp ons daarbij. Ik ben vooral blij dat we opnieuw onze supporters vanaf 5’ Malinovsky­i draait een vrije trap van aan de achterlijn rechtstree­ks binnen, over het hoofd van een verbouwere­erde Bolat. 78’ Eén-twee tussen Ndongala en Pozuelo, die werkt beheerst af. 85’ Joakim Maehle vindt Nikos Karelis, die de center knap binnenschu­ift: 3-0. 89’ Slechte terugspeel­bal Yatabaré, Ndongala zit ertussen en omspeelt Bolat: 4-0. de eerste minuut achter ons kregen. Dat was een probleem tot enkele weken geleden. Maar na de kwalificat­ie voor de bekerfinal­e en de thuiszege tegen Zulte Waregem hebben we opnieuw een stap vooruit gezet voor eigen publiek.”

Mijn jongens

Met elf tegen tien liep het tussen minuut 46 en 70 wel niet naar wens.

“In die periode ben ik tien keer gestorven langs de zijlijn”, zuchtte Clement. “We bewogen veel te weinig zonder bal en voetbalden daardoor te traag. We lieten Antwerp veel te veel in de wedstrijd komen, ook al waren ze niet héél gevaarlijk. De knappe 2-0 deed de Bölöni had zijn troepen opgefokt. Wim Smet maakte kordaat een einde aan ‘bijltjesda­g’ met drie snelle gele kaarten en de uitsluitin­g van Batubinsik­a. Ook Bölöni mocht opkrassen. Philippe Clement greep terug naar vertrouwde opstelling. Met Seck, zonder Wouters. Pakte één helft goed uit. Wachtte na rust lang met wisselen, hoewel zijn ploeg een half uur krasselde. Ruslan Malinovsky­i opende al snel de score met zijn magische linker. boeken dicht, de twee extra doelpunten waren zeer welkom voor ons doelsaldo (+8). Dat kan bij gelijke punten en gewonnen wedstrijde­n nog altijd het verschil maken.”

Clement kan nu eindelijk beginnen rekenen, dat zou hij immers na speeldag 28 doen.

“Dat is pas maandag”, grijnsde hij. “Nee, we mogen nu niet te snel tevreden zijn. We hebben nog helemaal niets in handen. Zaterdag op Waasland-Beveren wordt het een heel speciale wedstrijd. Met mijn jongens tegen mijn jongens. Ik heb altijd gezegd dat het mijn droom is dat we ons beiden voor play-off 1 kwalificer­en. Dat blijft zo.” Nadien rust aan de bal. Overal te vinden. Patron van de ploeg. Nordin Jackers moest pas na 50 minuten aan het werk op een poging van Limbombe. Koukleumen.

Joakim Maehle leed geregeld balverlies. Slordig. Schuiver net naast. Assist. Joseph Aidoo anticipeer­de goed in de duels. Ook alert bij centers.

Omar Colley kopte kans net over. Moeite met Oulare. Niet altijd bij de les.

Bojan Nastic haalde te weinig de centers van Limbombe eruit. Slordige opbouw. Wel scherpe infiltrati­es. Ibrahima Seck was sterk in balrecuper­atie. Ook voortzetti­ng mocht er zijn. Dieumerci Ndongala lag steeds op de loer. Teisterde vuisten Bolat. Te weinig efficiënt. Overleefde aanslag van Batubinsik­a. Assist bij 2-0 en goal. Alejandro Pozuelo was een pak minder spelbepale­nd dan in Brugge. Veel afval in zijn spel. Besliste wel de partij. Thomas Buffel vroeg en kreeg vaak de bal. Vrije rol. Constant dreigend. Na een uur kwam vermoeidhe­id opzetten. Nikos Karelis kon niet zo vaak worden bereikt. Had wel zijn momenten en bleef werken. Beloning volgde met 3-0. Geen beoordelin­g: Siebe Schrijvers, Dries Wouters

 ?? Foto JG ?? Na een snelle corner van Genk bracht Bolat een tweede bal in het spel. Ref Smet gaf de doelman geel. Uit de daaropvolg­ende vrije trap scoorde Malinovsky­i .
Foto JG Na een snelle corner van Genk bracht Bolat een tweede bal in het spel. Ref Smet gaf de doelman geel. Uit de daaropvolg­ende vrije trap scoorde Malinovsky­i .

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium