Het Belang van Limburg

“ER IS IN BELGIË GEEN BETERE PLOEG DAN WIJ”

WIL MET CLUB BRUGGE STANDARD VERSLAAN EN EEN WK-TICKET AFDWINGEN

- Junior VERBEEKE

Na een jaartje in het hectische Istanbul kom je plots in Brugge terecht, een oase van rust.

“Veel tijd om aan te passen was er niet. Na mijn medische testen en amper twee trainingen speelde ik al een helft op Standard. (grijnst) Ik ben vooral opgelucht. Gisteren had ik het er nog over met mijn vriendin. We wandelden naar de winkel en we werden nergens lastig gevallen. In Turkije was dat ondenkbaar. Overal klampen fans je aan. Vooral als je verliest, is dat vervelend. Ik bleef meestal gewoon op mijn appartemen­t om de rust op te zoeken.”

Je woont in hetzelfde appartemen­tsgebouw als Denswil, Nakamba en Dennis en je kwam hier ook al enkele landgenote­n tegen. Je aanpassing lijkt vlot te verlopen.

“We wonen in een appartemen­t met zicht op een groot meer... Zalig. Mijn vriendin Anita en ik voelen ons hier op ons gemak. Nu is het enkel nog wachten op beter weer. Met Kalinic (AA Gent) ging ik al eens lunchen, Tomecak ken ik nog van bij Rijeka en de nationale ploeg. Andrijasev­ic ken ik ook. Bij hen klonk er geen slecht woord over België en de competitie hier.”

Meer nog: in 2014 debuteerde je samen met Kalinic en Tomecak als internatio­nal tegen het Argentinië van Lionel Messi.

“Een ongelofeli­jk moment. Plots ging het allemaal heel snel. Vier jaar daarvoor speelde ik nog in de vijfde divisie in Kroatië. En dan staat Messi voor je. Ook al speelde ik maar 6 minuten, het is een ervaring die ik nooit meer vergeet.”

Ondertusse­n heb je een vaste plaats veroverd in de Kroatische selectie. Kwam je naar Brugge omdat een selectie voor het WK in het gedrang kwam?

“Deels wel. Bij Besiktas was ik onder coach Senol Günes pas de vijfde keuze centraal achterin. Logisch als je de namen van mijn concurrent­en ziet: Pepe (ex-Real Madrid), Vida, Tosic... Dat zijn niet de minsten. Ik ben jong en ik moet absoluut spelen. Normaal ga ik mee naar Rusland, al moet je altijd voorzichti­g blijven. Ik wil vooral dolgraag bij de selectie

Matej MITROVIC zijn. Als ik niet veel aan spelen toekom, is dat geen ramp. Bekijk maar eens met wie ik de kleedkamer deel. Modric (Real Madrid), Rakitic (Barcelona), Perisic (Inter Milan)... We hebben een ploeg met veel kwaliteite­n.”

Bij Club Brugge loopt het tijdens je eerste weken net wat minder. Hoe verklaar je dat?

“Het zit gewoon allemaal wat tegen. Als de tegenstand­er tegenwoord­ig twee keer op doel schiet, valt de bal twee keer binnen. Tegen Genk was het weer van dat. It's just luck. Met nieuwe namen of defensieve stabilitei­t heeft het weinig te maken. Er zijn genoeg positieve zaken Constant aangeklamp­t worden door fans op straat, tegenspele­rs die vervangen worden met oorsuizen, opboksen tegen ex-spelers van Real Madrid... Bij Besiktas kreeg Matej Mitrovic (24) in een jaar tijd alles voorgescho­teld, behalve speelkanse­n. De Kroaat koos met het WK in aantocht eieren voor zijn geld en trok in januari naar Club Brugge. Een keuze die hij zich nog niet beklaagde. “Of we kampioen worden? Ja. Er is op dit moment geen betere ploeg.” waaraan we ons kunnen optrekken. Dat benadrukt de trainer dagelijks. De concurrent­ie doet het momenteel nog slechter, dus er is geen probleem.”

Kan je het niveau van Besiktas en Club Brugge vergelijke­n?

“Het tempo is ongeveer hetzelfde. Bij Besiktas spelen wel meer oudere spelers die wat meer op ervaring teren. Relax, dus. Hier hebben we een erg jonge ploeg die elke minuut alles geeft. Vooral in de tribunes is het verschil groot, ook al zijn onze supporters ook erg luid.”

Je bedoelt de beruchte sfeer in de Turkse stadions.

“Dat had ik nog nooit meegemaakt. Je kan haast niet communicer­en op het veld. Als de tegenstand­er aanvalt, beginnen de fans een striemend fluitconce­rt. Het doet pijn aan je oren en je wil meteen weer aanvallen. In september 2017 moest de doelman van RB Leipzig (Timo Werner, ndvr.) tijdens een Champions League-duel tegen ons na een halfuur vervangen worden omdat hij last van zijn oren kreeg. Zo erg is het.”

Als je kampioen wordt met Club, trek je net als met Besiktas de Champions League in. Al was het niet daarvoor dat je hier tekende.

Mijn debuut voor Kroatië was een ongelofeli­jk moment. Plots ging het allemaal heel snel. En dan staat Messi voor je. Ook al speelde ik maar 6 minuten, het is een ervaring die ik nooit meer vergeet

“Neen. Ik moet toegeven dat ik niet wist dat de kampioen van België rechtstree­ks naar de groepsfase ging. Het werd mij verteld vijf minuten nadat ik getekend had. Prachtig.”

Daarvoor moet je natuurlijk eerst blijven. Je wordt gehuurd, maar Club heeft een optie om jou te kopen voor een dikke 4 miljoen euro.

“Waarom niet? Ik denk nog niet aan de toekomst, maar België is een ideaal land voor jonge spelers om stappen te zetten. Ik ben meteen naar een grote club gegaan, maar daar kwam ik niet aan spelen toe. Nu de juiste keuzes maken, is dus belangrijk.”

Maar eerst die titel pakken, al lijken jullie niet meteen te twijfelen. Durf je voluit zeggen: Club wordt kampioen?

“Jazeker. Iedereen is overtuigd van ons team. Op dit moment is er gewoon geen betere ploeg dan wij in België. Het komt goed.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium