Het Belang van Limburg

“Als hij iets zei, luisterde

SPELERS, TRAINER EN VOORZITTER GETUIGEN OVER TIJDPERK-ROGER VANDEN STOCK

- Pieter VANLOMMEL

Marc Coucke woont de thuiswedst­rijd van Anderlecht zondag tegen Moeskroen bij. Officieel is hij nog niet de nieuwe voorzitter van paars-wit. De Raad van Mededingin­g moet overname half maart nog goedkeuren. Het einde van het Vanden Stock-tijdperk nadert. Roger kwam in 1996 aan het roer van Anderlecht toen hij de fakkel van zijn vader Constant overnam en zwaait nu, 32 jaar later en op 75-jarige leeftijd, af. Ook zijn functie als voorzitter van de Pro League legde hij eerder deze week neer. Onder Vanden Stock passeerden ontelbare spelers, trainers en medevoorzi­tters de revue. Die hebben niets dan lof voor de afzwaaiend­e preses.

PHILIPPE BORMANS

(zetelde samen in de Pro League) “Ook kleine clubs voelden zich gerespecte­erd”

Philippe Bormans kan een woordje meespreken over Roger Vanden Stock. Als manager van STVV schoof Bormans vaak mee aan tafel tijdens de vergaderin­gen van de Pro League, waarvan Vanden Stock bijna drie jaar lang voorzitter was. “De eerste keer was ik een beetje vooringeno­men door de naam Vanden Stock. Ik keek op naar wat die familie voor het Belgisch voetbal had betekend”, vertelt Bormans, intussen manager-af bij STVV. “Maar in de realiteit was er van hautain gedrag totaal geen sprake. Roger Vanden Stock is vooral een heel warme persoon die binnen de Pro League het algemene belang van het voetbal vooropstel­t. Dat is zeker niet gemakkelij­k als je tegelijk ook voorzitter bent van een club.” Vanden Stock had met andere woorden het juiste profiel om jarenlang voorzitter van de Pro League te zijn. “Hij nam zijn neutrale rol heel serieus”, knikt Bormans. “Op de vergaderin­gen heeft hij de grote clubs nooit benadeeld. Hij luisterde naar de kleinere clubs. Elke club voelde zich gerespecte­erd bij hem. Ik herinner me Vanden Stock ook als een bruggenbou­wer, hij trachtte partijen te verzoenen als er twistpunte­n waren. Omwille van zijn zachte

ANDERLECHT - MOESKROEN persoonlij­kheid en zijn ervaring luisterde iedereen naar hem en kon hij mensen overtuigen om in te binden. Hij schoot ook nooit uit zijn krammen. Neen, een evenwaardi­ge opvolger vinden zal niet gemakkelij­k zijn.”

MARC HENDRIKX

(speler tussen 2001-2004)

DAVY OYEN

(speler tussen 1999-2002) “Hij hield zich aan

de structuren” Marc Hendrikx houdt goeie herinnerin­gen over aan zijn passage bij Anderlecht, waarmee hij in de Champions League onder meer speelde op Celtic en Real Madrid. In die periode hield Roger Vanden Stock zich vooral op de achtergron­d. “En dat is nadien eigenlijk nooit veranderd”, aldus Hendrikx. “Weinig spelers hadden contact met hem. Vanden Stock hield zich heel goed aan de structuren die uitgeteken­d waren op de club. Zo kwam hij zelden of nooit in de kleedkamer, dat deed enkel Michel Verschuere­n als er iets gezegd moest worden.” “Eén keer is Vanden Stock in de kleedkamer gekomen”, vult Davy Oyen aan. “Dat was om ons te felicitere­n met het behalen van de landstitel in 2001. Je zag of hoorde hem bijna nooit, maar als hij iets zei, luisterde wel iedereen.”

KV MECHELEN - CHARLEROI

(trainer tussen 1993-1995 en 1995-1997) “Roger kreeg een puinhoop in handen”

Tussen verblijf aan vast in het Astridpark. 1993 en Uitgereken­d in die periode -in 1996nam 1995 pakte Roger Vanden Stock de fakkel Johan over van zijn vader Constant. Boskamp “Gemakkelij­k was dat niet voor drie hem”, herinnert Boskamp zich. landstitel­s “Roger kreeg een puinhoop in op rij met handen. De gevolgen van het Anderlecht. Bosman-arrest zinderden na Daarna waardoor het financieel slecht ging stapte hij op, maar niet veel later met de club. En er was ook de bom plakte hij er toch nog een verlengd die barstte na het uitlekken van de

EUPEN - LOKEREN

WAASL.-BEVEREN - AA GENT omkoopaffa­ire-Nottingham Forest van tien jaar eerder. Roger had daar allemaal niks mee te maken en hij heeft toen twee jaar lang afgezien, maar uiteindeli­jk heeft hij ervoor gezorgd dat Anderlecht terugkwam. Hij slaagde erin om de druk bij ons weg te houden en straalde daarbij heel veel rust uit. Daar kan ik alleen maar respect voor opbrengen. Als je dat kan, ben je een heel goeie voorzitter.”

KORTRIJK - ZULTE WAREGEM

 ?? FOTO BELGA ?? Roger Vanden Stock naast zijn opvolger Marc Coucke.
FOTO BELGA Roger Vanden Stock naast zijn opvolger Marc Coucke.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium