Het Belang van Limburg

“Nooit gedacht dat je bij mij de mosterd zou komen halen, Paul”

- Jan-Pieter DE VLIEGER

Na de ‘transfer’ van Boonen klinkt het als volgt in de media: het voorjaar moet nog beginnen, maar tussen Lotto Soudal en Quick Step Floors staat het al 1-0. Is dat zo?

Lefevere: “Neen. Het is 11-6. (respectiev­elijke aantal overwinnin­gen van Quick Step en Lotto, nvdr.) Maar ik had niet gedacht dat je de mosterd bij mij zou komen halen, Paul. Ik heb het al honderddui­zend keer gezegd: Tout le monde doit justifier son salaire. Paul had in zijn eerste zes maanden waarschijn­lijk niks gepresteer­d. En dat moest hij nu plots goed maken.”

De Geyter: (lacht hartelijk) Ik dacht je milder was geworden, Patrick.”

Lefevere: (onverstoor­baar) “Hun project Captains of Cycling is dood en begraven. En met Tom Boonen willen ze dat nu alsnog een bloedtrans­fusie geven. Voila, ik heb alles gezegd wat ik moet zeggen. Ik zal er niet ver naast zitten”

De Geyter: “Amai. Wat kan ik daar tegen inbrengen? Dat Boonen Captains of Cycling moet reanimeren, klopt al zeker niet. Dat project moet nu eigenlijk nog beginnen.”

Lefevere: “Terwijl het al anderhalf jaar bezig is. Paul, we kennen elkaar lang genoeg. We gaan elkaar niks wijs maken. We zijn ook ooit begonnen met zo’n businesscl­ub. België is daar niet klaar voor. Maar kom, laten we het echte interview beginnen. Ik ben niet van Roeselare naar Brussel gekomen om de hele middag over Boonen te zeveren.”

Nog eentje toch: Paul, jij wist natuurlijk dat je Patrick op de tenen zou trappen door Boonen binnen te halen.

De Geyter: “Ik denk niet dat ik hoog spel heb gespeeld. Tom had beide opties, maar zoals hij zelf aangaf: Quick Step is een perfect draaiende machine. Bij ons is er ondanks alles doorgaan als gepland. Na een moeilijk begin zou het nog gezellig worden ook: “Nooit gedacht dat je bij mij de mosterd zou komen halen, Paul.”

Patrick LEFEVERE meer uitdaging, meer marge voor verbeterin­g. Ik denk dat hij een grotere meerwaarde is voor Lotto Soudal dan voor Quick Step Floors.”

Lefevere: “Dat had je dan van bij het begin moeten zeggen. Je zat erbij toen we over een samenwerki­ng bij Quick Step hebben onderhande­ld. Dat was dan in feite voor niks.”

De Geyter: “Toen was ik nog geen CEO van Lotto Soudal.” Lefevere: “Juist, je zat nog in de examenperi­ode (het sollicitat­ieproces, nvdr.) Maar jij bent natuurlijk ook zakelijk gebonden aan Tom. Jullie investeren samen in restaurant­s en in zijn garage.” De Geyter: “Dat is een passieve investerin­g. Dat heeft niet meegespeel­d.”

Lefevere: “Maar zo hebben jullie heel veel contact. Meer contact dan ik heb met Tom. In feite ben jij een dubbelspio­n: ploegmanag­er van Lotto Soudal, maar ook manager van Boonen. Je weet wat Boonen overal investeert. Je kent de lonen van quasi alle renners. (tot de interviewe­r) My friend, we houden er nu over op.”

Ik krijg nu de vraag of ik niet bang ben dat Tom onze knowhow gaat meenemen naar Lotto. Welke knowhow? Alsof het succes van onze ploeg zomaar te kopiëren is

De allerlaats­te: Paul, kan je concreet zeggen wat Boonen voor jullie zal betekenen?

Lefevere: “Tegen mij heeft Tom gezegd dat hij bijna niks zou doen.”

De Geyter: “Dat zal organisch moeten groeien. Het lijkt me logisch dat Tom niet van negen tot vijf komt werken. Ik heb vooropgest­eld vijftig, zestig dagen, wat neerkomt op één dag per week waarop hij iets doet voor de ploeg. Wat dat is, kan je niet vast leggen. Tijdens de Ronde van Vlaanderen vergezelt hij de Captains of Cycling, maar op een andere dag kan dat ook gewoon een training zijn met Tiesj Benoot. Een standaardj­ob wordt het sowieso niet.”

Lefevere: “Ik hoor nu van overal dat het toch een schande is dat Tom naar Lotto gaat. En de vraag of ik niet bang ben dat hij onze knowhow gaat meenemen. Welke knowhow? Alsof het succes van onze ploeg zomaar te kopiëren is.”

Paul, jij hebt bij je aanstellin­g wel gezegd: de identiteit die Quick Step heeft daar moeten wij ook naartoe.

Lefevere: “Door Boonen binnen te halen ben je al goed begonnen. (lacht) Maar het zou jammer zijn mocht Lotto een kopie van ons proberen te worden.”

De Geyter: “Dat is ook niet de bedoeling. Lotto moet niet ambiëren om het imago van Quick Step te hebben, wel om hun niveau te halen. Ik ken veel renners die destijds onder hun prijs voor Quick Step wilden rijden om daar de stiel te leren als klassieke renner. Het zou mooi zijn mochten wij daar ook naar toe kunnen gaan.” Lefevere: “Anderzijds krijg ik het op mijn heupen als ze zeggen dat Quick Step alleen maar een klassieke ploeg is. Worden sprinters niet beter bij ons misschien? Op hoeveel overwinnin­gen zit Elia Viviani al? Al gaan wij het voorjaar ook nooit loslaten. We hebben een straffe ploeg aan de start van de Omloop. Met het mes tussen de tanden.”

En met de blik extra gericht op Lotto Soudal?

Lefevere: “Koers is koers. We gaan niemand slaan en we gaan niemand in de gracht rijden. Maar als Tiesj Benoot al in de gracht zou liggen, ga ik hem er ook niet uit halen.”

De Geyter: (lacht) “Daar kan ik mee leven.”

De overstap die Paul heeft gemaakt: van rennersmak­elaar naar ploegmanag­er, heb jij daar deontologi­sche problemen mee, Patrick?

Lefevere:

“Een

normale

switch kan je dat toch niet noemen. Maar hij is natuurlijk niet de eerste. Alex Carera werkt nu ook voor Bahrein-Merida. Dan heb ik Paul hoger zitten. Ze spreken altijd over stropers die boswachter worden. Paul gaat van boswachter naar stroper.” (lacht)

Concreet: als Greg Van Avermaet op de markt komt, handel jij dan niet met voorkennis, Paul? Dries Smets, jouw voormalige zakenpartn­er, is makelaar van Van Avermaet.

Lefevere: “Eerlijk: ja, ik heb daar schrik voor.

De Geyter: “Hoezo, voorkennis?” Lefevere: “Paul, we gaan niet flauw doen. Je kent om te beginnen al zijn huidige salaris.”

De Geyter: “Dat klopt. Tot daar dan de voorkennis die ik heb. Maar denk je dat Dries Smets mij een cadeau gaat doen? Hij moet zijn winkeltje ook draaiende houden.”

Lefevere: “Hij heeft er genoeg voor moeten betalen natuurlijk.” De Geyter: (lacht) “Het enige voordeel dat ik ten aanzien van

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium