Het Belang van Limburg

OEPS: tweede Rus test positief

-

Met ‘amper’ één dopingzond­aar op deze Winterspel­en had Rusland het best aardig gedaan, toch? Misschien mochten ze op de slotceremo­nie daarom onder hun eigen vlag lopen. Tot de tweede positieve test viel. Weg eerherstel? Wat waren ze euforisch, gistermidd­ag in de Ice Skate Arena. De vijftienja­rige Russische kunstschaa­tssensatie Alina Zagitova en haar trainingsp­artner Evgenia Medvedeva behaalden respectiev­elijk goud en zilver. De Russische vlaggen werden bovengehaa­ld, toeschouwe­rs uitgedost als een matroesjka gingen loos voor het eerste Russische goud op deze Winterspel­en.

Of beter: het eerste goud voor de Onafhankel­ijke Atleten van Rusland, want zo worden ze genoemd. Rusland is namelijk geschorst wegens massaal dopinggebr­uik en alleen de Russische atleten die dopingvrij werden beschouwd, mochten deelnemen. Mogelijk mogen ze zondag zelfs opstappen onder de Russische vlag, daarover wordt vandaag beslist.

Vandaag wordt beslist of de Russen de slotceremo­nie onder hun eigen vlag mogen lopen. Trekt dit dopinggeva­l een streep door dat eerherstel?

Bobsleeste­r positief

Edoch, enkele uren na dat kunstschaa­tssucces viel het tweede Russische positieve dopinggeva­l uit de kast. Na een Russische curlingspe­ler die op meldonium werd betrapt, testte de bobsleeste­r Nadezhda Sergeeva positief. Op trimetazid­ine, dat wordt gebruikt als hartmedici­jn, maar ook voor een keelontste­king. Het is een bekend dopingprod­uct – voor atleten helpt het bij de zuurstofop­name – waarop in het verleden verschil- lende sporters positief testten. Detail: Sergeeva werd eerder betrapt op meldonium, maar werd toen niet geschorst omdat ze dat medicijn mogelijk had genomen toen het nog toegelaten was. Meldonium blijft lang in het lichaam.

Belgen twaalfde?

Als het Russische bobsleeduo – dat twaalfde was – uit de uitslag wordt geschrapt, schuiven onze An Vannieuwen­huyse en remster Sophie Vercruysse­n op van de dertiende naar de twaalfde plaats. Elfje Willemsen en remster Sara Aerts eindigden als elfde. Swings vandaag op massastart - Vandaag komt Bart Swings in actie op de massastart (12.45u halve finale, 14u finale). Hij hoort bij het kransje van vijf topfavorie­ten, maar de massastart is een bijzonder onvoorspel­baar nummer.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium