Het Belang van Limburg

“Vuilspuite­rij waar ze zelfs zijn kinderen bij betrokken”

- Roger VANHOUDT

Bert Schoofs (VBLD) stapt na de komende gemeentera­adsverkiez­ingen uit de politiek. Schoofs, voormalig Vlaams Belang, was nochtans maar een goede week geleden aangekondi­gd als een van de boegbeelde­n van de nieuwe lijst Voluit. “De partijpoli­tiek werd door mijn kandidatuu­r extra in de verf gezet, en dat wilde ik net vermijden”, zegt Schoofs zelf. Zij partijgeno­ot en vertrouwel­ing Rudy Heyligen geeft echter een andere reden: Schoofs zou zwaar geschrokke­n zijn door reacties op sociale media. “Vuilspuite­rij die elke verbeeldin­g tart.” bekend werkte Bert Schoofs de voorbije maanden hard om met een lokale eenheidsli­jst te kunnen deelnemen aan de gemeentera­adsverkiez­ingen in Beringen. De lijst werd Voluit gedoopt, en ook partijgeno­ot Rudy Heyligen stapte over. Opmerkelij­k was dat de overige namen die bekendgema­akt werden, allemaal leden van Open Vld waren. En dat leidde in Beringen bij velen tot de veronderst­elling dat Schoofs, tot 2014 lid van Vlaams Belang en lokaal in 2012 nog lijsttrekk­er van VBLD, overgestap­t was naar Vld. “Na de commotie daarrond heb ik besloten om me niet langer kandidaat te stellen voor de stembussla­g van 14 oktober”, aldus Schoofs in een persmedede­ling. “Er is een compleet foute perceptie ontstaan, waardoor het partijpoli­tieke aspect in de verf is komen te staan. Dat is precies wat ik te allen prijze wilde vermijden. De bedoeling was om een constructi­eve dialoog op te starten en mensen te verenigen over partijgren­zen heen, in plaats van te verdelen en polemieken te starten. Bijgevolg heb ik besloten om aan het einde van deze legislatuu­r te stoppen met de lokale politiek.”

Vuilspuite­rij

Rudy Heyligen reageert aangeslage­n. “Spijtig voor Beringen”, zegt hij. “Bert is een heel bekwame politicus, en een intellectu­eel. Maar wat hij de jongste dagen te slikken kreeg op de sociale media heeft geen naam. Dat tartte elke verbeeldin­g en was pure vuilspuite­rij waarbij zelfs zijn kinderen betrokken werden. Dat heeft hem op menselijk vlak diep getroffen. Zodanig zelfs dat hij er de brui aan geeft. En dat is erg spijtig, want we hadden een geweldig project. Dat hij eruit stapt, is een serieuze aderZoals lating.”

Gaat Heyligen zelf wel verder? “Ik heb nog geen positie ingenomen. Er moet nu eerst intern overleg komen en pas dan zal ik voor mezelf een beslissing nemen.” An Moons, kopstuk van de lijst, zegt ook zonder Schoofs door te gaan met Voluit. “We betreuren zijn afscheid natuurlijk, maar we hebben respect voor zijn beslissing. De druk op hem vanuit extreemrec­htse hoek werd te groot”, zegt Moons. “Bert werd inderdaad geassociee­rd met Open Vld en dat is compleet fout. Voluit is net een open lijst die de partijpoli­tiek wil overstijge­n.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium