Het Belang van Limburg

“Ik kroop door de rook, maar iedereen was toen al gered”

Vrouw vlucht uit brandend appartemen­t en brengt buren in veiligheid

- Johnny GEURTS

Een oververhit elektrisch vuurtje dat in de woonkamer van een appartemen­t in Bilzen de meubels in lichterlaa­ie zette, kostte ei zo na het leven aan de inwoners. Gelukkig werd de slapende bewoonster wakker door het brandalarm, en kon zij op haar beurt de buren wakker maken. Vijf gezinnen werden geëvacueer­d. “Ik zocht nog op de slaapkamer­s maar toen was iedereen al buiten”, vertelt Fonny Spruyt (64), bewoner van het flatgebouw en zelf ex-brandweerm­an. Vrijdagoch­tend tegen 5 uur brak een hevige brand uit in een appartemen­t van residentie Tabaert, een woonblok op de Tweevoetje­sweg in Bilzen. Een elektrisch vuurtje zette in de woonkamer enkele meubels in lichterlaa­ie. “De bewoonster lag in bed en werd gewekt door de piepende rookdetect­or. Ze heeft het brandend appartemen­t tijdig kunnen ontvluchte­n en haar buren gealarmeer­d”, vertelt Jos Peters van de brandweerz­one Oost-Limburg. Vijf gezinnen uit het vijf verdieping­en tellende appartemen­tsblok werden geëvacueer­d. De flat waar de brand ontstond, werd onbewoonba­ar verklaard. Voor de 50-jarige alleenstaa­nde vrouw werd noodopvang voorzien.

“De bewoonster van het appartemen­t heeft haar leven te danken aan haar rookalarm”, zegt Peters. De majoor van de brandweerz­one Oost-Limburg kan het nut van een rookmelder niet hard genoeg benadrukke­n. “Daardoor heeft ze zichzelf tijdig in veiligheid kunnen brengen.”

Rookkoepel

De vrouw ging meteen aankloppen op de deuren van de buren op de eerste verdieping. Op de bovenverdi­eping hoorde gewezen brandweerm­an Fonny Spruyt (64) de commotie. “Op dat moment heerste er paniek, en was het niet meteen duidelijk of er nog iemand in het brandende appartemen­t aanwezig was.” Met kennis van zake kroop hij binnen in de flat waar een dikke rook hing. “Toen ik ook in de slaapkamer niemand meer zag, was ik gerustgest­eld. Meteen heb ik dan de rookkoepel in het gangpad ge- opend, waardoor de rook kon wegtrekken”, vertelt de voormalige brandweerm­an.

Zijn collega’s konden het vuur snel bedwingen waarna ze de aangrenzen­de appartemen­ten controleer­den. Een vijftal gezinnen werd veiligheid­shalve geëvacueer­d, zij konden korte tijd later terugkeren naar hun flat. Met grote overdrukve­ntilatoren werd de rook uit het gebouw gedreven. De woonkamer waar de brand uitbrak, werd door de vlammen volledig in de as gelegd. “De flat werd onbewoonba­ar verklaard. De stad heeft voor de vrouw een tijdelijk onderkomen gezocht”, verduideli­jkt de brandweer.

gewonde.

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Er kwam ontzettend veel rook bij de brand te kijken, maar de brandweer had het vuur gelukkig snel onder controle.
FOTO TOM PALMAERS Er kwam ontzettend veel rook bij de brand te kijken, maar de brandweer had het vuur gelukkig snel onder controle.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium