Het Belang van Limburg

“Mama kocht zelfs haar eigen Knorretje”

Verwonderi­ng in Niel-bij-As door varkentje aan leiband

- Geert VANLOFFELT

Een varkentje aan een leiband. Initieel trokken de inwoners van Niel-bij-As de ogen er wijd door open maar ondertusse­n zijn ze Knorretje, het göttinger varkentje van Titziana Marano, wel gewoon. “Mijn man en kinderen waren nochtans niet meteen enthousias­t”, lacht ze. “Maar ons varkentje is nu voor ons allemaal onmisbaar.” “Ik wilde al heel lang een varkentje als huisdier” vertelt eigenares Titziana Marano. “Voor de meeste huisdieren ben ik allergisch, maar voor varkens dus niet. Ik ging op zoek naar informatie en al gauw viel ik voor göttinger varkentjes. In Nederland zijn ze ongemeen populair als huisdier, en qua onderhoud zijn ze veel goedkoper dan de meeste andere huisdieren. Met 10 euro per maand kom je toe”

Aan de leiband

Toch was niet iedereen meteen gewonnen voor de aanschaf van het ongewone huisdiertj­e, maar Titziana bleef volharden. “Mijn man en kinderen waren niet meteen enthousias­t , maar mijn keuze stond vast. Ik had ondertusse­n veel gelezen over het dier, dus ik wist waar ik aan begon. Ondertusse­n is Knorretje voor iedereen onmisbaar geworden in ons gezin. Al verblijft ze meestal buiten in haar

Titziana MARANO stalletje, waar ze ook haar eigen weide heeft.”

Göttinger varkentjes zijn intelligen­te dieren die helemaal openbloeie­n als ze voldoende aandacht krijgen. “Je kan göttinger varkens heel wat dingen aanleren als je wat geduld hebt”, vervolgt Titziana. “Ze zijn leergierig, maar ook wel een beetje schuchter. Maar in ruil voor een snoepje krijg je wel veel van hen gedaan. Knorretje gaat nu net als een hond zitten op commando en is zindelijk. Al sputterde ze in het begin wat tegen, ze gaat nu ook elke dag mee naar het bos voor een fikse wandeling. Aan de leiband natuurlijk!” Knorretje trekt veel aandacht als ze buiten komt. “Iemand vroeg zelfs eens om welk hondenras het ging”, schatert de eigenares. “De mensen kijken eerst verwonderd naar zo’n ongewone verschijni­ng, maar meestal zijn ze toch heel enthousias­t. Ons varkentje doet ook niemand kwaad. Ze is eigenlijk heel lief en aanhankeli­jk. Mijn mama raakte zelfs zodanig gecharmeer­d door Knorretje, dat ze zelf ook een varkentje in huis haalde.”

Bezint eer ge begint

Op het internet vind je heel veel göttinger varkentjes die worden aangeboden voor een ‘herplaatsi­ng’. “Mensen die een minivarken­tje willen aanschaffe­n moeten goed beseffen welke impact het viervoeter­tje heeft op hun vrije tijd”, waarschuwt Titziana. “Voor ons is op vakantie gaan geen optie op dit moment. En misschien zelfs de eerste 20 jaar niet, want zo oud kunnen ze wel worden. Maar ik heb het er graag voor over, want je krijgt er heel veel liefde voor in de plaats.”

In ruil voor een snoepje krijg je wel veel van varkentjes gedaan. Knorretje gaat nu net als een hond zitten op commando, en is zindelijk

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto GEVA ?? Knorretje rolt, onderweg zoals alle knorret
ook wel modder. eens graag i
Foto GEVA Knorretje rolt, onderweg zoals alle knorret ook wel modder. eens graag i

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium