Het Belang van Limburg

Zorgplan voor Romeinse muur

Groen: “Stad weinig zorgzaam voor muur”

- Jan BEX/Saul PAULS ASENSIO

Tongeren werkt aan een zorgplan voor de Romeinse Muur. Daarin moet staan hoe Tongeren de komende twintig jaar haar Romeinse omwallinge­n zal beheren. “Anders krijgen we geen onderhouds­subsidies meer van Vlaanderen voor de muur”, zegt bevoegd schepen Gerard Stassen (sp.a). Groen Tongeren vindt dat de stad weinig zorgzaam is voor die oude muur: “Twee keer werd het RUP aangepast voor bouwsels die dichter bij de muur komen dan mag.” plots staat Tongerens bijna 2.000 jaar oude Romeinse muur weer in de belangstel­ling nadat een aannemer in opdracht van Infrax eerder deze maand het presteerde om een sleuf in de muur te boren. “Maar ook de stad zelf gaat onzorgvuld­ig om met dat erfgoed waar ze nochtans zo graag mee uitpakt”, zegt Johan Vandebosch van Groen Tongeren.

Afwijkinge­n

Volgens Vandebosch zie je vaak overtredin­gen tegen een oude richtlijn, vervat in een BPA. Dat zegt dat je vier meter afstand aan weerszijde­n van de oude muur moet bewaren. “Mensen parkeren hun auto’s, tot in oude torens, huizen staan op of tegen de muur en hij ziet er niet overal even goed uit. Twee keer zelfs heeft de stad tijdens deze legislatuu­r een uitzonderi­ng toegestaan op die regel. Een keer voor een garage aan de Koninksems­teenweg die tot aan de muur is gebouwd. En onlangs nog voor een nieuwe appartemen­tsblok op de hoek van Caesarlaan en Hasseltses­teenweg. Dat mocht tot 1,5 meter van de muur gebouwd worden. Wij van Groen pleiten ervoor de drukke Caesar- en Legioenenl­aan om te vormen tot een eenrichtin­gsweg met een wandelpad en een groenzone ernaast. Zo creëer je vanzelf ruimte en afstand.”

Zorgplan

Schepen Patrick Jans (Open Vld) van Ruimtelijk­e Ordening is het niet eens met die kritiek. “Rond de Romeinse muur en de middeleeuw­se wallen is er inderdaad een parallelle parkzone voorzien van enkele meters die constructi­es daarin verbiedt. Maar sommige constructi­es staan daar al lang van voor die richtlijn. Die garage is zo’n voorbeeld. Daar heeft de stad iets geregulari­seerd dat er al stond voor dat BPA er was.” “Het verhaal van het appartemen­tsgebouw is anders. Daarvoor stond op die plek een woning die letterlijk óp de muur gebouwd was. Samen met Erfgoed hebben we erop toegekeken dat de nieuwbouw op 2 meter van de muur blijft zodat toekomstig­e ontsluiEn tingen van de Romeinse muur niet in het gedrang komen.”

“We doen anders kosten en moeite genoeg om de muur goed te bewaren”, zegt schepen Gerard Stassen (sp.a) van Erfgoed dan weer. “Nu stellen we op vraag van Onroerend Erfgoed een beheerspla­n op hoe we de muur de komende twintig jaar zullen beheren. Dat is een voorwaarde om subsidies te blijven krijgen voor het onderhoud ervan.” Bijkomende moeilijkhe­id voor een algemene richtlijn is dat de muur op heel wat privéperce­len staat, aldus Stassen. “Dat zal maatwerk zijn van perceel tot perceel. Ook daarmee zijn we bezig in het zorgplan.”

 ??  ??
 ?? Foto HBVL ?? Mensen parkeren hun auto’s, tot in oude torens van de muur.
Foto HBVL Mensen parkeren hun auto’s, tot in oude torens van de muur.
 ?? FOTO HBVL ?? Het appartemen­tsblok in de Caesarlaan staat maar 1,5 meter van de muur af.
FOTO HBVL Het appartemen­tsblok in de Caesarlaan staat maar 1,5 meter van de muur af.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium