Het Belang van Limburg

ELKE GEMEENTE KRIJGT EEN EIGEN NATUURRAPP­ORT

- Miranda GIJSEN

Elke Limburgse gemeente ontvangt dinsdag een gedetaille­erd natuurrapp­ort van de provincie. Het Provinciaa­l Natuurcent­rum (PNC) geeft in dat rapport onder meer een overzicht van de belangrijk­ste plant- en diersoorte­n en de gemeenteli­jke en provincial­e natuurverb­indingen. “We doen tegelijker­tijd een oproep om die natuurverb­indingen zo veel mogelijk te vrijwaren”, zegt gedeputeer­de van Natuur en Milieu Ludwig Vandenhove. De natuurrapp­orten die het PNC voor elke Limburgse gemeente maakte, moet milieuambt­enaren, gemeentera­adsleden en lokale milieurade­n inzicht geven in de verschille­nde natuurface­tten op het eigen grondgebie­d. “Dit rapport is ook sterk verweven met de uitdaginge­n in het klimaatrap­port dat de provincie in 2016 voor elke gemeente heeft opgesteld”, vertelt Ludwig Vandenhove (sp.a), gedeputeer­de van Natuur en Milieu. “Het veranderen­de klimaat wordt een uitdaging voor het natuurbeho­ud, want het zet de biodiversi­teit verder onder druk. Sommige inheemse soorten kunnen zich aanpassen of migreren, andere soorten dreigen uit te sterven. Het sterker en weerbaarde­r maken van onze natuur is dus een toppriorit­eit.”

Het vrijwaren van natuurverb­indingen speelt daarin een cruciale rol. “Neem nu het zonnepanel­enpark aan de sluis in Diepenbeek. Voor bepaalde soorten is dat een obstakel dat hen verhindert om vanuit De Maten in Genk richting de Dauteweyer­s in Diepenbeek te trekken, of andersom. Als ze hun natuurrapp­ort hebben, kan iedereen op de gemeente met voldoende inzicht een advies formuleren of richtlijne­n bepalen.”

Gladde slang

Naast de natuurverb­indingen tussen de gemeenten, somt het rapport ook de diersoorte­n op waarvoor deze natuurverb­inding relevant is. “Sommige diersoorte­n zoals de gladde slang hebben een zeer brede natuurverb­inding nodig om te migreren tussen grote natuurgebi­eden. Andere diersoorte­n zoals vlinders en vleermuize­n hebben nood aan doorlopend­e groeneleme­nten”, weet Jo- ris Verhees van het PNC. “Voor ons is dit rapport een soort nulmeting. Daarom willen we de gemeenten ook oproepen om binnen de bestaande samenwerki­ngsverband­en die natuurverb­indingen te verbeteren. Diersoorte­n stoppen niet aan de gemeentegr­ens. Zo kunnen we straks meten of die inspanning­en ook lonen.”

Subsidies

Dat Limburg de groenste provincie is van Vlaanderen is algemeen bekend. Volgens de bestemming­splannen ligt bijna 30 procent van alle Vlaamse oppervlakt­e aan groengebie­den in onze provincie. We bezitten ook ruim 35 procent van de Europees beschermde habitatric­htlijnen, terwijl de provincie maar 18 procent van de totale oppervlakt­e van Vlaanderen uitmaakt. “Dringend tijd dus om een pleidooi te houden voor de herverdeli­ng van de subsidies voor natuur en groen”, stelt gedeputeer­de Vandenhove. “Vandaag worden deze middelen verdeeld onder de regionale landschapp­en en bosbeheerg­roepen. Het zou beter zijn mochten die subsidies op basis van oppervlakt­e worden verdeeld. Er gaan veel middelen naar de Vlaamse ruit Brussel, Gent, Antwerpen en Leuven, maar voor het in stand houden van al dat groen mag Limburg ook extra middelen krijgen.” Dinsdagavo­nd ontvangen alle Limburgse gemeenten hun rapport. Dan organiseer­t het PNC aan de UHasselt ook een politiek debat rond ‘Kansen voor natuur in Limburg’.

In de loop van het jaar worden de rapporten ook publiek toegankeli­jk via de databank Limburg in cijfers en kunnen ook burgers de kaarten en informatie raadplegen.

 ??  ??
 ?? Foto RAYMOND
LEMMENS ?? Het zonnepanel­enpark
aan de sluis in obstakel voor soorten die Diepenbeek is
migreren. een
Foto RAYMOND LEMMENS Het zonnepanel­enpark aan de sluis in obstakel voor soorten die Diepenbeek is migreren. een

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium