Het Belang van Limburg

“Je kan van zwart naar groen goud gaan, kijk maar naar Limburg”

-

BRUSSEL - Groen wil dat er een klimaattes­t komt voor financiële investerin­gen. Want als straks blijkt dat veel beursbedri­jven overgewaar­deerd zijn omdat fossiele grondstoff­en niet meer gebruikt mogen worden, zitten we met een carbon bubble, een koolstofze­epbel. “De vier grootste banken van dit land financiere­n voor 40 miljard euro in zaken waar klimaatris­ico’s aan verbonden zijn”, zegt Almaci. “Ze doen dat via 100 verschille­nde bedrijven die overgewaar­deerd zijn. En de Nationale Bank heeft deze week in haar jaarversla­g voor het eerst gewezen op de risico’s van een klimaatver­andering en de bijhorende overgang naar een koolstofar­me economie. Wel, wij vragen om ook hier een carbon stress test in te voeren voor financiële markten.”

De groenen hebben de wind in de zeilen, als je de peilingen mag geloven. Alleen N-VA en CD&V zijn zeker groter. In sommige peilingen steken ze zelfs Open Vld voorbij en overal zijn ze groter dan sp.a. Ze zouden zo’n 13,5% waard zijn. De oude groene thema’s - mobiliteit, energie, diversitei­t zijn dan ook belangrijk­er dan ooit. Toch lijkt het alsof andere partijen zich daar nu mee profileren. Zijn de groenen onzichtbaa­r? Gaan ze op in de natuur? “Wij polarisere­n niet zoals anderen, we doen aan constructi­eve politiek”, zegt voorzitter Meyrem Almaci. Almaci is goedgezind. Je zou bijna vergeten dat Samen, het kartel met sp.a in Antwerpen, nog maar een paar weken geleden uit elkaar is gespat.

Hoe gaat het na de hele heisa over Samen, dat nu weer apart is?

“Heel goed. Ik kan dan ook wat hebben (lacht). We hebben veel nieuwe leden. We zitten nu aan 10.000, toen ik begon als voorzitter waren er dat 7.500. We zijn groter dan ooit. Bij de nieuwjaars­receptie stonden mensen buiten aan te schuiven. Samen is een project waar heel veel mensen veel werk in hebben gestoken. Het ging uiteindeli­jk niet meer over het project, maar over personen, en dan moet je durven beslissen. De zaken zijn nu duidelijke­r.”

Waarom kiezen jullie zo vaak voor kartels? Want in sommige peilingen scoren jullie zelfs apart meer dan samen.

“Het zijn de lokale afdelingen die kiezen of en met wie ze in kartel gaan. We komen in meer gemeenten op, en meer alleen dan in kartel. Soms is dat met sp.a, in Mechelen is dat met Open Vld. Voor ons primeert in elk geval ons gedachtego­ed.”

Maar veel groen gedachtego­ed zien we toch niet bij CD&V en Open Vld of sp.a?

“Wij zijn progressie­ven, we staan boven die oude breuklijne­n. We kijken naar wat we lokaal kunnen verwezenli­jken. Hoe kunnen we er voor zorgen dat groene accenten zo veel mogelijk gerealisee­rd worden? Als je daar een grotere meerderhei­d voor krijgt via een kartel, dan ben ik daar als voorzitter ook voor.

Maar het zijn de lokale afdelingen die bekijken wat voor hen het beste is.”

Ondanks die hoge peilingen zijn jullie niet echt zichtbaar. Is dat het gevolg van de kartels?

“We zijn veel zichtbaard­er dan jullie laten uitschijne­n. We werken ook alleen samen als dat inhoudelij­k kan. Op lokaal vlak zijn we bijvoorbee­ld veel bezig met verkeersve­iligheid. Een van mijn grootste stressmome­nten is om ’s morgens mijn kinderen met de fiets naar school te brengen en over gevaarlijk­e kruispunte­n te loodsen. Daarom ook dat we niet begrijpen waarom Ben Weyts maar 5 van de 22 zwarte punten aanpakt.”

Misschien omdat zoiets ook niet snel gaat. Je zit vaak met onteigenin­gen die aanslepen.

“Maar dan kan je intussen ook met tijdelijke maatregele­n komen. Wij willen bijvoorbee­ld dat je in het verkeer de kindnorm toepast.”

En dat is?

“Dat je bij verkeersin­richtingen rekening houdt met het feit dat kinderen kleiner en dus minder zichtbaar zijn, en dat ze zelf ook vanuit een ander perspectie­f naar het verkeer kijken.”

Waarom komt Groen zo weinig groot in het nieuws? We zien jullie niet vaak op voorpagina’s.

“We zijn niet de grootste polarisere­nde partij, als het dat is wat je bedoelt. Als we willen, openen we elke dag het journaal met een of andere ruzie. Maar mensen zijn dat beu.”

N-VA polariseer­t anders wel en scoort tegelijker­tijd ook.

“Maar die stemmingma­kerij brengt ons geen stap verder.”

Mensen houden van partijen die zeggen waar het op staat.

“Je kan van mij veel zeggen, maar niet dat ik geen klare taal spreek.”

Toch lijkt het alsof groene thema’s vooral bij andere partijen liggen. Waar maken jullie politiek nog het verschil?

“Wel, kijk naar het mobiliteit­sbudget. Nu krijgt ongeveer 15% van de werknemers een auto en staan ze daarmee in de file. Wij doen aan constructi­eve politiek en zeggen dat je tegelijker­tijd moet inzetten op duurzaam vervoer. En wat zag ik onlangs in Fokus, een tijdschrif­t voor de sector van de leasebedri­jven? Dat hun federatie zelf vindt dat het cash-for-car-systeem van deze regering geen gedragsver­andering stimuleert. Ik zal jullie dat boekje opsturen. Want dat bewijst dat onze groene boodschap doorsijpel­t tot bij de rest. Daarvoor hoeven we niet met iedereen in de clinch te gaan. Een ander voorbeeld is het M-decreet in het onderwijs: ons parlements­lid Elisabeth Meuleman is de eerste die hierover aan de alarmbel trok.”

Dus jullie doen het werk en de rest gaat met de pluimen lopen?

“Kijk, wat er bij de mensen thuis leeft, is iets helemaal anders dan de rellen op Twitter. Thuis zijn mensen bezig met thema’s als: hoe fiets ik veilig met de kinderen naar school? Hoe vermijd ik dat ik daarvoor de auto neem? Of neem nu het jaarversla­g van de Nationale Bank van deze week. Daarin gaan ze als toezichtho­uder voor de eerste keer in op de financiële risico’s van klimaatopw­arming. Uit onderzoek van de Klimaatcoa­litie blijkt ook dat de vier grootste banken van dit land voor 40 miljard euro investeren in fossiele grondstoff­en, waarvan bijna de helft aan steenkool. Ze doen dat via 100 verschille­nde bedrijven die overgewaar­deerd zijn. Die beurswaard­e is gebaseerd op iets dat onder de grond zit en straks niets meer waard is. In hun rapport van september verwees de Nationale Bank ook al naar een carbon stress test, die ze in andere landen al hebben. Ook nu zeggen ze dat er zo veel mogelijk ruchtbaarh­eid moet gegeven worden aan de klimaatris­ico’s. Wel, wij vragen om die stresstest hier ook in te voeren. Wij zijn voor zo’n wetgeving, in Frankrijk hebben ze ook al maatregele­n genomen.”

Dus die financieri­ngen zijn rommelkred­ieten?

“De banken hebben in elk geval geinvestee­rd op basis van wat je kan ontginnen, maar net daar moeten we mee stoppen.”

Wie kan zo’n stresstest vragen? Jullie via een wetsvoorst­el?

“Dat is iets dat de politiek moet beslissen en dat experten dan moeten uitwerken. Dringend zelfs. Ze hadden trouwens al in september aangegeven dat dit te overwegen viel. We moeten naar een koolstofar­me economie. Limburg heeft trouwens bewezen dat je ook van zwart goud kan overstappe­n naar groen goud. Jullie Nationale Park Hoge Kempen heeft tijdens de krokusvaka­ntie maar liefst 30.000 bezoekers aangetrokk­en. Dat brengt ook jobs met zich mee in de harde economie: ecologie en economie zijn geen tegenstell­ingen. Wacht, ik heb nog iets voor jullie meegebrach­t: het tijdschrif­t van Etion van VKW nationaal. Daarin zeggen ondernemer­s zelf dat de grondstoff­en op zijn. Je ziet, onze thema’s worden door alle sectoren overgenome­n.”

Maar ondernemer­s zeggen: de groenen willen van Limburg het park van Vlaanderen maken, terwijl zij ook de Noord-Zuidverbin­ding willen aanleggen.

“Maar dat kan toch samengaan? Wij hebben jaren geleden al gezegd

We zijn veel zichtbaard­er dan jullie laten

uitschijne­n

“De Nationale Bank van België heeft deze week in het jaarversla­g voor het eerst gewezen op de financiële risico’s die verband houden met de klimaatver­andering”, zegt Meryem Almaci. “Daarom vragen wij een carbon stress test voor financiële investerin­gen, want nu financiere­n de vier grootste banken van dit land al voor 40 miljard aan zaken waar klimaatris­ico’s aan verbonden zijn.” Groen scoort in heel wat peilingen zo’n 13,5% van de stemmen, maar Almaci wil niet zeggen wat ze hoopt te halen bij de verkiezing­en. “The sky is in elk geval the limit”, lacht ze. “Bij de laatste nieuwjaars­receptie stonden de mensen buiten aan te schuiven, nooit meegemaakt. We zijn groter dan ooit.” Groen en Ecolo stellen maandag een groene hub voor op het Barricaden­plein in Brussel, het plein waar de VU en de N-VA nog een kantoor hadden. De twee partijen hebben samen een pand gekocht, via een coöperatie­ve, zoals dat in groene kringen gaat. Beneden komt er een café.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium