Het Belang van Limburg

“Optrekken leeftijdsg­rens voor alcohol moet een prioriteit blijven”

-

Verhoog de prijs van alcohol, pas dan kopen jongeren minder drank. Dat adviseren Gentse en Luikse onderzoeke­rs die het effect van de minimumlee­ftijd voor alcohol bestudeerd­en. CAD Limburg betreurt dat in het onderzoek een standpunt inzake de leeftijdsg­rens niet als prioritair wordt beschouwd .

Schade als gevolg van alcohol mag niet worden onderschat. Alcoholgeb­ruik veroorzaak­t naast diverse gezondheid­sproblemen ook heel wat maatschapp­elijke schade en veiligheid­sproblemen. Er bestaat geen enkele geïsoleerd­e maatregel die alcoholgeb­ruik kan terugdring­en. Om deze doelstelli­ng te bereiken is er een alcoholpla­n nodig waarin verschille­nde maatregele­n worden genomen die elkaar versterken. Binnen dit globaal alcoholbel­eid zijn preventie, wetgeving en handhaving belangrijk­e pijlers .

Het gaat over een prijsbelei­d waarin de kostprijs van alcohol wordt verhoogd, een beperking van reclame, beperking van het aanbod ( aantal en aard van verkooppun­ten, bv niet in tankstatio­ns), het optrekken van de wettelijke leeftijd, een ondersteun­end preventief beleid en dontrole op de toepassing van de wetgeving

Met een pakket aan beleidsmaa­tregelen kan de grootste gezondheid­swinst worden gemaakt. Iets wat gelukkig ook als aanbevelin­g vanuit het onderzoek wordt omschreven . We zijn het erover eens dat het debat niet alleen over de leeftijd wordt gevoerd, maar het niet meer als een prioriteit zien is een gemiste kans.

Waarom is het optrekken van de beginleeft­ijd zo belangrijk?

- We beschikken over voldoende argumenten (internatio­naal onderzoek) voor deze maatregel. Momenteel zijn er in de EU nog maar 5 landen waar men alcohol mag drinken onder de 18 jaar , waaronder België .

- Op het vlak van gezondheid­srisico’s weten we dat veel drinken op jonge leeftijd alcoholmis­bruik op latere leeftijd in de hand werkt. Alcohol heeft invloed op de hersenontw­ikkeling die bij jongeren nog volop aan de gang is. - Een duidelijke en wettelijke beginleeft­ijd heeft een belangrijk­e preventiev­e waarde, omdat de overheid hiermee de risico’s van alcoholgeb­ruik door jongeren benadrukt en bevestigt.

- Een leeftijd vanaf 18 jaar geeft ook aan ouders een belangrijk­e tool in handen om grenzen te stellen en in dialoog te gaan met hun adolescent­e kinderen.

- Een eenduidige leeftijdsg­rens maakt de communicat­ie eenvoudige­r: het is nu zeer onduidelij­k welke producten vanaf 16 jaar kunnen worden gedronken. Dit is nodeloos moeilijk voor jongeren, maar ook voor horeca en winkeliers die de wetgeving moeten toepassen. CAD Limburg pleit voor een allesomvat­tend alcoholpla­n en voor dappere beleidsmak­ers zodat de volgende generatie met verwonderi­ng naar de wetgeving zal kijken, net zoals met roken is gebeurd .

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium