Het Belang van Limburg

Sint-Trudo praat met Jessa over samenwerki­ng

“Wet over samenwerki­ng ziekenhuiz­en zit in finale fase”

- Liliana CASAGRANDE/JOZEF CROUGHS

Het Sint-Trudo Ziekenhuis in Sint-Truiden heeft als een van de enige ziekenhuiz­en in Vlaanderen, nog niet aangegeven in welk ziekenhuis­netwerk het wil stappen. “Maar wij gaan nu wel in eerste instantie met het netwerk rond Jessa (Hasselt) praten”, zegt Luc Jenné, voorzitter van de Raad van Bestuur. Vandaag voert de vakbond actie tegen de plannen van federaal minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block (Open Vld) om het ziekenhuis­landschap te hertekenen. De wet zit in een finale fase. De Block wil dat ziekenhuiz­en netwerken vormen waarin ze samenwerke­n. In de toekomst wil ze dan bijvoorbee­ld dure machines en zorgprogra­mma’s toekennen aan een netwerk in plaats van aan individuel­e ziekenhuiz­en. Vandaag komen de verschille­nde ministers van Volksgezon­dheid - dus ook Vlaams minister Jo Vandeurzen (CD&V) - hier nog eens over samen. De vakbonden hebben schrik dat de maatregele­n gevolgen zullen hebben voor werkgelege­nheid, werkomstan­digheden of geografisc­he spreiding en plannen alvast een actie.

In Limburg waren Jessa en Zol er snel bij om met andere ziekenhuiz­en akkoorden af te sluiten over de netwerken. In het netwerk rond Jessa zitten ook de ziekenhuiz­en van Tongeren en Heusden-Zolder, in dat van Genk zitten Overpelt en Maaseik. De ziekenhuis­netwerken zouden aanvankeli­jk minimaal zo’n 400.000 bewoners moeten kunnen bedienen, dus meer dan twee netwerken zijn in Limburg niet mogelijk. Maar dat is intussen gesneuveld. In de laatste versie van het wetsontwer­p is er sprake van maximaal 25 netwerken, dat zullen er zo’n 14 zijn voor Vlaanderen, 2 à 3 voor Brussel en 8 à 9 voor Wallonië.

OCMW

Over Sint-Truiden was tot nu toe geen duidelijkh­eid. Sint-Trudo kan namelijk net zo goed voor Leuven kiezen als voor Hasselt. Het ziekenhuis ligt dicht genoeg bij het universita­ir ziekenhuis van Leuven en werkt daar ook al mee samen, maar heeft ook banden met Hasselt. “Wij hebben nu de intentie om prioriteit te geven aan de gesprekken met Hasselt”, zegt Luc Jenné. “Maar dat betekent niet dat we al een keuze hebben gemaakt. We werken met beide ziekenhuiz­en nu al goed samen.” Op dit moment is het nog wachten op de definitiev­e versie van de wet die omschrijft hoe die netwerken er moeten uitzien. Die is er nog altijd niet, ook al omdat dit in Wallonië een stuk moeilijker is dan in Vlaanderen. Daar zit je met meer OCMW-ziekenhuiz­en waar de politiek graag invloed op heeft. Bovendien brengen OCMW-ziekenhuiz­en hoge pensioenla­sten met zich mee: de pensioenen van de vastbenoem­de personeels­leden moeten betaald worden door de lokale overheid. Sint-Trudo heeft daar geen last van als privé-ziekenhuis, ze eindigen ook elk jaar bovenaan de lijst van de ziekenhuiz­en die er financieel het best aan toe zijn. “Wij draaien elke euro dan ook twee keer om”, zegt Jenné. “Persoonlij­k vraag ik me af of er wel een wettelijk kader nodig is voor die ziekenhuis­netwerken. We kunnen ook zelf samenwerke­n zonder dat de wet ons bestuursmo­dellen oplegt.”

Oplossing

“De wet zit in een finale fase”, weet Marc Geboers, van ZorgnetIcu­ro, de koepel van zorginstel­lingen. “De tekst is klaar, de afgelopen maanden is daar veel politiek overleg over geweest. De ziekenhuiz­en hebben ook een brief gekregen van De Block en Vandeurzen met de vraag wie hun voorkeursp­artner is.” Vandaag komen trouwens ook de Walen naar de vergaderin­g, tot nu toe daagden ze vaak niet op. “Wat het pensioen van de vastbenoem­den betreft, weten we goed dat de ziekenhuiz­en die last niet zomaar kunnen dragen. We gaan de overheid een oplossing vragen.” “We werken op alle niveaus en met alle betrokkene­n aan die netwerken”, zegt een woordvoerd­er van De Block. “Op het terrein zie je dat ziekenhuiz­en in hun visie en strategie de omslag maken naar zo’n netwerkmod­el. Ze willen niet langer alles zelf aanbieden.”

 ?? FOTO JCR ?? Het Trudozieke­nhuis heeft de intentie om samen te werken met Hasselt, maar ook Leuven is mogelijk.
FOTO JCR Het Trudozieke­nhuis heeft de intentie om samen te werken met Hasselt, maar ook Leuven is mogelijk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium